Producent Streetscooter is failliet

Producent Streetscooter is failliet

Ooit stond de Streetscooter symbool voor de ultieme elektrische bestelwagens voor bezorgdiensten in ‘de last mile’. DHL/Deutsche post heeft er zelfs tienduizenden gebouwd. De productie is nu in handen van B-On. Maar tot ieders verrassing heeft de producent van de Streetscooter nu het faillissement aangevraagd.

Achtergrond van Streetscooter en B-On

Streetscooter begon als een universiteitsproject voordat het werd overgenomen door Deutsche Post DHL. Die logistieke reus bouwde de Streetscooter voor intern gebruik. Later nam het Luxemburgse conglomeraat B-On de productie over en breidde het aantal varianten uit. Ook is het de bedoeling dat het voertuig voortaan Sherpa gaat heten. Het faillissement van B-On zet toch de nodige vraagtekens bij de toekomst van dit volgens velen veelbelovende project.

Onduidelijkheid en onzekerheid

Het nieuws over het faillissement kwam als een schok voor de industrie. B-On maakte de aanvraag publiekelijk bekend, wat leidde tot onmiddellijke reacties van werknemers en stakeholders.

Het bedrijf, dat de verkoop en levering ook naar Noord-Amerika wil uitbreiden, zei de laatste tijd dat het behoorlijk wat orders heeft genoteerd. Maar uiteraard had ook B-On te maken met uitdagingen waar de rest van de automobielindustrie ook mee te kampen heeft, zoals de moeizame levering van componenten en de uitbreiding van de productie.

De onzekerheid over de toekomst van het bedrijf en de werkgelegenheid is groot. Hoewel Duitse bedrijven waarvan het faillissement is aangevraagd in principe door blijven draaien tot de curator de mogelijkheden heeft verkend, schijnt het dat nu toch al ongeveer 170 van de 700 personeelsleden op straat staan. Het faillissement kan nu de deur openen voor nieuwe investeerders of zelfs een mogelijke overname, hoewel dit nog onzeker is.

Perspectieven

B-On/Streetscooter was natuurlijk actief in een heel specifieke niche in de markt van elektrische voertuigen, vooral voor stedelijk transport. Met het faillissement van B-On komen er uiteraard kansen voor concurrenten om deze leemte op te vullen. Vooral nu de grote autofabrikanten ook steeds meer aanbod in die niche hebben. Daarom roept het faillissement ook vragen op over de levensvatbaarheid van kleinere producenten in een steeds concurrerender landschap.

Update 21-09-2023

Er is nieuwe officiële informatie vrijgegeven over de insolventie van B-ON, het bedrijf achter de productie van de StreetScooter-opvolger Sherpa. Dr. Dirk Wegener, advocaat en partner bij het accountantskantoor dhpg uit Bonn, is aangesteld als de voorlopige curator.

Hij heeft aangekondigd dat het faillissement gevolgen heeft voor 78 werknemers van B-ON GmbH en ongeveer 170 werknemers van de Neapco-fabriek in Düren, die de Sherpa produceert. Het is belangrijk op te merken dat het faillissement alleen van invloed is op de Duitse tak van B-ON GmbH, en niet op andere internationale entiteiten van het moederbedrijf.

De oorzaak van het faillissement schrijft Wegener toe aan knelpunten in de levering en kwaliteitsproblemen met onderdelen, wat heeft geleid tot een vermindering van de productie en uiteindelijk tot betalingsproblemen.

Jörg Hofmann, de algemeen directeur van B-ON, benadrukte dat het bedrijf nog steeds het doel heeft om een toonaangevende leverancier van e-mobiliteitsoplossingen in Europa te worden. Dr. Dirk Wegener voegde eraan toe dat er al eerste gesprekken zijn gevoerd met klanten en leveranciers om de productie op korte termijn te hervatten. Deze gesprekken zullen in de komende dagen intensief worden voortgezet.

Vorig artikelNieuwe Peugeot e-3008 luidt een nieuw tijdperk bij Stellantis in
Volgend artikelSmart maakt het rijtje compleet: ook een Smart #2 en Smart #4 in de planning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in