Private lease + aankoopsubsidie = doorbraak elektrische auto? Column door Robin Lammers

Private lease en aankoopsubsidie is doorbraak elektrische auto

Private lease is een verschijnsel wat de laatste paar jaar gigantisch is gegroeid. Binnenkort is er een aankoopsubsidie voor de aanschaf van een elektrische auto, welke ook toegepast kan worden op een private leasecontract. Zou dit de doorbraak van de elektrische auto kunnen betekenen?

Private lease is niets anders dan langdurig huren

Private lease is in mijn ogen de marketinguitvinding van het decennium. Voor een vast bedrag per maand is het voor een particulier mogelijk om een nieuwe auto te rijden. Er worden massaal private leasecontracten afgesloten. Veel particulieren hebben niet door dat het hier eigenlijk gaat om het langdurig huren van een auto gaat, een constructie die in feite al jaren bestaat.

Voordeel van zo’n private leaseconstructie is dat je als particulier een nieuwe auto kunt rijden voor een vast laag maandelijks bedrag. Het enige wat je zelf nog moet regelen is de brandstof. Onderhoud, wegenbelasting, verzekering en afschrijving komen allemaal voor rekening van de leasemaatschappij.

Dit jaar de doorbraak van de elektrische auto?

De verwachting is dat de elektrische auto dit jaar zijn grote doorbraak gaat beleven bij het grote publiek. Dit komt onder andere doordat er dit jaar veel betaalbare elektrische auto’s op de markt komen, welke ook nog eens praktisch en bruikbaar zijn. Daarnaast stelt de overheid een aankoopsubsidie ter beschikking voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. De details van deze regeling zijn nog niet definitief aangezien de regeling nog ‘in consultatie is’, maar ik vond het bijzonder om te lezen dat de subsidie ook toegepast kan worden bij private leasecontracten.

Subsidie geldt ook voor private lease

Zoals gezegd, private lease is een vorm van huur en dus geen daadwerkelijke aanschaf van een auto. De particulier wordt geen eigenaar van de auto. Pas aan het einde van het leasecontract is het in sommige gevallen mogelijk om de auto over te kopen. Toch heeft de overheid ervoor gekozen om ook bij het afsluiten van een private leasecontract van een nieuwe elektrische auto de aankoopsubsidie toe te passen. Dit zorgt uiteraard voor een lager maandelijks bedrag tijdens de gehele looptijd van het leasecontract. Het verschil is ongeveer 83 euro per maand. Dat is voor een particulier best de moeite waard.

Dé grote aanjager?

De populariteit van private lease is de laatste tijd gigantisch toegenomen. Verder zien we een groeiend aanbod van betaalbare en praktische elektrische auto’s. Daarnaast komt er dus nog de aanschafsubsidie. Samen zorgt die combinatie er in mijn ogen voor dat de elektrische auto gigantisch aan populariteit gaat winnen bij het grote publiek. Als redenen om geen elektrische auto aan te schaffen worden namelijk meestal de hoge aanschafprijs of de geringe actieradius genoemd.

Allemaal elektrisch rijden

Maar deze argumenten worden tenietgedaan door de betere en betaalbaardere nieuwe modellen en de private lease mogelijkheden in combinatie met de aanschafsubsidie. Dat betekent dat een particulier voor zo’n 300 tot 400 euro per maand een nieuwe elektrische auto kan leasen. Dat betekent dat niets ons meer in de weg staat om massaal in een elektrische auto te gaan rijden. Althans, zodra we de coronacrisis achter de rug hebben en weer ergens een auto voor nodig hebben……

Vorig artikelHet Amerikaanse leger wil achterstand op gebied van elektrificatie inhalen
Volgend artikelLucid Air op één acculading van Los Angeles naar San Francisco

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in