zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsPorsche test prototypes elektrische Macan

  Porsche test prototypes elektrische Macan

  Porsche werkt momenteel aan de volgende generatie van de Macan, die later dit jaar op de markt komt. Deze nieuwe generatie zal alleen als volledig elektrische auto verkrijgbaar zijn. Het wordt de eerste Porsche op het samen met zusterbedrijf Audi ontwikkelde Premium Platform Electric (PPE).

  Naast de nieuwe, elektrische Macan zal het huidige model met benzinemotor worden opgefrist. Deze wordt naast de nieuwe elektrische versie aangeboden totdat de belangstelling voor de benzinevariant is weggeëbd.

  Laden met 800 volt

  Net als de Taycan zal de nieuwe elektrische Macan gebruik maken van een 800-volts systeem. Dat moet laadsnelheden tot maximaal 270 kW mogelijk maken. Volgens het magazine Car and Driver kunnen kopers van de elektrische Porsche Macan, net als bij de Taycan, kiezen uit twee verschillende accupakketten. Het nieuwe platform moet de Macan aanzienlijk meer actieradius bieden dan de Porsche Taycan en Taycan Cross Turismo.

  prototype elektrische Porsche Macan

  Testritten

  Maar nu is het eerst tijd voor de uitgebreide testritten. Na de eerste testritten op het testterrein van het ontwikkelingscentrum in Weissach rijden de gecamoufleerde prototypes sinds kort ook op de openbare weg. Tegen de tijd dat de elektrische Macan op de markt komt, zullen er wereldwijd zo’n drie miljoen testkilometers zijn afgelegd, onder de meest uiteenlopende omstandigheden.

  Daarbij komt nog de ervaring die men heeft opgedaan gedurende ontelbare digitale testkilometers. In plaats van echte voertuigen gebruiken de ingenieurs digitale prototypes. Dit zijn computermodellen die de eigenschappen, systemen en assemblages van het nieuwe voertuig met een hoge graad van nauwkeurigheid nabootsen. Er zijn zo’n twintig digitale prototypes, ieder met een eigen doel. Ze worden gebruikt voor simulaties in de verschillende ontwikkelingscategorieën zoals aerodynamica, energiebeheer, werking of akoestiek. Nieuwe methoden maken een zeer nauwkeurige simulatie van aero- en thermodynamica mogelijk.

  elektrische Porsche Macan

  Digitaal ontwikkelen en testen is duurzamer

  Het digitaal ontwikkelen en testen bespaart niet alleen tijd en geld maar ook middelen. Dat draag dus bij aan het duurzame bedrijfsmodel. De virtuele prototypes combineert men in een vroeg stadium met de echte wereld. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zogenaamde ‘seat box’, die de directe omgeving van de bestuurder simuleert, in combinatie met het digitale prototype, kan men het display- en bedieningsconcept al in een vroeg stadium van de ontwikkeling uittesten en optimaliseren.

  “Simulatie maakt het mogelijk om displays, bedieningsprocedures en veranderende invloeden tijdens de rit vanuit het oogpunt van de bestuurder te beoordelen”, legt Fabian Klausmann van de ontwikkelingsafdeling Driver Experience uit.

  De “testrijders” zijn hier niet alleen de deskundigen zelf, maar ook proefpersonen van buiten het vakgebied. Op deze manier kan men alle interacties tussen de bestuurder en het voertuig tot in het kleinste detail onderzoeken. Daardoor kan men zelfs al veel zaken al doelgericht optimaliseren voordat de eerste fysieke cockpit is gemaakt.

  Men bouwde de eerste fysieke prototypes van de volledig elektrische Macan op basis van de gegevens die uit de virtuele test naar voren kwamen. Sommige delen vervaardigde men met de hand, andere met speciaal gereedschap. Men past ze regelmatig aan om de virtuele ontwikkeling te bevorderen. Omgekeerd vloeien de bevindingen van het testen op de weg weer rechtstreeks in het digitale ontwikkelingsproces in.

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Dank voor de oplettendheid! Twee kleine – maar inderdaad best wel storende – foutjes gecorrigeerd.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos