zondag, 1 oktober, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsPorsche CEO Oliver Blume: ook een elektrische 911 gepland

  Porsche CEO Oliver Blume: ook een elektrische 911 gepland

  De elektrische Porsche Taycan is een absoluut succesnummer. We weten al dat de Duitse autofabrikant, mede geïnspireerd door dit succes, haar gamma elektrische voertuigen uit wil breiden. Maar dat men nu al bezig is met een elektrische Porsche 911, is voor ons toch een kleine verrassing.

  Elektrische Porsche 911 krijgt solid-state accu

  Het laatste officiële nieuws uit Zuffenhausen over de 911 luidde dat dit het allerlaatste model is dat men gaat elektrificeren, als men de 911 überhaupt zou elektrificeren. Een hybride aandrijflijn is nog bespreekbaar maar verder zou men voorlopig niet gaan. Het Duitse Manager Magazin beweert nu dat de Duitse autofabrikant nu al daadwerkelijk plannen heeft voor een elektrische Porsche 911. Die zal niet op korte termijn op de markt komen. De planning zou “dit decennium” zijn, vertelde CEO Oliver Blume in een interview met Manager Magazin. Ze hebben dus nog even de tijd in Zuffenhausen.

  Dat moet ook wel, want de elektrische Porsche 911 moet een solid-state accu krijgen. Porsche werkt op dit gebied samen met de Californische specialist Quantumscape, waarin Volkswagen een belang heeft. Die solid-state accutechnologie op zich is niet zo heel nieuw meer, meerdere fabrikanten zijn er al mee bezig. Maar we moeten zeker tot de tweede helft van dit decennium wachten tot de solid-state accu’s geschikt zijn om in grote aantallen te produceren.

  Voordelen

  Solid-state accu’s hebben een groot voordeel als het gaat om snelladen. Bij de huidige accu’s bevindt zich tussen de twee polen van de accu – de anode en kathode – een vloeibaar elektrolyt. Als de accu te snel wordt opgeladen, is er kans op dendrietvorming. Dendrieten zijn een soort geleidende kristallen, die tussen de polen kunnen ontstaan en zo voor kortsluiting zorgen. Door een vast (solid) in plaats een vloeibaar elektrolyt toe te passen, zou er geen sprake meer zijn van dendrietvorming. Bovendien kan een vast elektrolyt veel dunner zijn, en als de polen daardoor dichter bij elkaar kunnen komen, kan de accucel weer kleiner zijn. Dat betekent dat zo’n accupakket én een grotere capaciteit kan hebben én sneller kan worden opgeladen. Daarom wordt een solid-state accu ook wel als de heilige graal van de accu’s voor elektrische voertuigen beschouwd. Er zijn overigens nog meer soortgelijke ontwikkelingen gaande. Zo wordt er ook met het op koolstof gebaseerde materiaal grafeen geëxperimenteerd, en ook met lithium-lucht accu’s.

  Eerst andere elektrische modellen

  Het gaat dus nog even duren, voordat er een elektrische 911 in de showroom van de Porsche-dealers staat. Tot die tijd hebben de ingenieurs in Zuffenhausen meer dan genoeg te doen. Zo moet er volgend jaar een nieuwe generatie van de Porsche Macan op de markt komen. Deze zal alleen in een elektrische versie verkrijgbaar zijn. Parallel daaraan zal Porsche nog een tijdje een gefacelifte versie van de huidige Macan met verbrandingsmotor aan blijven bieden.

  Verder schijnt Porsche bezig te zijn met een grote elektrische SUV, die nog ruimer moet zijn dan het succesnummer Cayenne. De ontwikkeling van die SUV zou wel eens gelijk op kunnen lopen met een nieuwe Audi Q7 e-tron.

  Ook op sportwagengebied is er het nodige nieuws te verwachten. Niet zo lang geleden werd bekend dat Porsche een nieuwe generatie van de 718 – beter bekend als de Spyder en Cayman – gaat ontwikkelen waaruit de eerste elektrische sportwagen van Porsche voort zal komen.

  Geëlektrificeerde modellen goed voor 40% van volume

  Oliver Blume, CEO van Porsche, vertelde bij de presentatie van de bedrijfsresultaten voor 2021 dat “tegen 2025 moet de helft van alle nieuwe Porsche-verkopen geëlektrificeerd moet zijn”. Voor de goede orde: hiermee bedoelt men niet alleen volledig elektrische modellen, maar ook plug-in hybrides. Tegen 2030 moet het aandeel van nieuwe Porsches met een volledig elektrische aandrijflijn meer dan 80 procent bedragen. Het feit dat Porsche nog geen volledig elektrische autofabrikant wil worden, heeft te maken met het feit dat bepaalde markten nog lange tijd de voorkeur aan verbrandingsmotoren zullen geven. Overigens was vorig jaar al bijna 40 procent van alle nieuwe voertuigen die Porsche in Europa afleverde, geëlektrificeerd.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos