Polestar 3 eind volgend jaar leverbaar

elektrische Polestar 3 SUV

Eind volgend jaar komt de Polestar 3 op de markt, de eerste SUV van Volvo’s elektrische zustermerk. Hoewel hij qua uiterlijk wel iets van de Volvo SC40 weg heeft, is hij een stuk groter en ook duurder. Gisteren was de onthulling van de Polestar, onderstaand een overzicht van de belangrijkste kenmerken en specificaties.

Familietrekjes

Je moet je dus niet vergissen in het uiterlijk. De Polestar 3 vertoont visueel dus enige gelijkenis met die XC40 maar is echt een maatje groter. Een halve meter maar liefst. Dat is ergens ook logisch, want die nieuwe Polestar is een zustervoertuig van de aangekondigde elektrische Volvo EX90, de elektrische opvolger van de XC90. Familietrekjes kunnen je zo wel snel op het verkeerde been zetten.

Polestar 3

‘Scandinavisch’ design

Volvo is ondanks de Chinese eigenaar natuurlijk een typisch Scandinavisch merk. Polestar, met dezelfde Chinese eigenaar, lift maar al te graag met dat imago mee. Het ontwerp van de nieuwe Polestar 3 moet de “belangrijkste kenmerken van een SUV” combineren met “Scandinavisch minimalisme en purisme”. Het resultaat moet volgens het Zweeds/Chinese merk “de SUV voor het elektrische tijdperk” definiëren.

Overigens is de Polestar 3 niet alleen de eerste SUV van het merk. Het is ook het eerste model dat vanaf het begin als Polestar is ontworpen. Voor het ontwerp van de eerdere Polestar-modellen heeft men leentjebuur gespeeld in de diverse ontwerpen die er voor Volvo waren gemaakt. De Polestar 3 wordt het eerste model dat is ontworpen naar de nieuwe designtaal van Polestar, die men in de vorm van de Polestar Precept introduceerde.

Design is geen verrassing

Omdat Polestar ons de afgelopen tijd al de nodige teasers liet zien, is het definitieve ontwerp van de Polestar 3 niet bepaald een verrassing. Alleen het front bevat iets nieuws. Het voor Polestar zo kenmerkende element boven in het front dat aan een grille doet denken, is nog steeds gehandhaafd. Dit wordt nu gebruikt als ‘Smart Zone’, waarin een aantal sensoren, een radarmodule en een frontcamera zitten. Direct daarboven bevindt zich een kleine luchtinlaat. Die is niet voor de koeling bedoeld. Deze ‘aero wing’ moet de binnenkomende lucht over de voorste motorkap geleiden.

Afmetingen

Nu we ook de afmetingen weten, kunnen we de Polestar 3 ook een stuk beter naar waarde schatten. De Polestar 3 is 4,90 meter lang, inclusief spiegels 2,12 meter breed en 1,61 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,985 meter. Al met al aardig in lijn van een auto die qua afmetingen vergelijkbaar zal zijn met de volgende generatie Volvo EX90. Ook qua gewicht is de Polestar 3 allesbehalve een kleintje. Afhankelijk van de gekozen variant weegt hij tussen de 2.584 en 2.670 kilogram. Ondanks het sportieve uiterlijk is het een behoorlijk werkpaard. Hij mag namelijk een aanhanger van maar liefst 2,2 ton trekken.

Ook qua ruimte kom je in de nieuwe Polestar niets tekort. Hij heeft 5 zitplaatsen – men heeft bewust geen 3e zitrij gepland, daarvoor moet je nog steeds bij Volvo zijn – die 484 liter voor hun bagage beschikbaar hebben, waarvan 90 liter onder de vloer van de bagageruimte. Met de achterbank plat kun je 1.411 liter aan bagage laden. Onder de motorkap bevindt zich een frunk van 32 liter, prima voor de laadkabels en dergelijke.

Polestar 3

Specificaties

De Polestar 3 zal bij de marktintroductie beschikbaar zijn met twee motoren, en heeft dan dus vierwielaandrijving. Hiermee beschikt de auto standaard over een vermogen van 360 kW met een maximumkoppel van 840 Nm. Wie het optionele Performance Package bestelt krijgt zelfs een vermogen van 380 kW en een koppel van 910 Nm. Met die 360 kW accelereert de Polestar 3 in vijf seconden van 0 tot 100 km/u en heeft hij een topsnelheid van 210 km/u. Met het Performance Package volbrengt hij de standaardsprint in 4,7 seconden.

Ondanks het feit dat de ene motor de vooras en de andere motor de achteras aandrijft, is er torque vectoring op de achteras mogelijk. Polestar heeft hiervoor de elektrische dubbele koppeling van de Polestar 1 verder ontwikkeld. De wielen in de binnen- en buitenbocht kunnen hiermee gericht van energie worden voorzien, en daarnaast ook volledig worden ontkoppeld.

Actieradius ruim 600 kilometer

In de bodem van de Polestar 3 huist een accupakket van bruto 111 kWh met vloeistofkoeling. Dankzij de standaard warmtepomp kan het voertuig de omgevingswarmte gebruiken voor klimaat- en accuconditionering. De Polestar 3 heeft met dit accupakket een geschatte WLTP-actieradius van 610 kilometer. De definitieve cijfers over het energieverbruik en actieradius worden in 2023 gepubliceerd. Deze waarden gelden voor de Polestar 3 Long Range Dual Motor. Dat betekent dat er op termijn wellicht ook een versie met een kleinere accu en/of alleen achterwielaandrijving komt.

Snelladen met 250 kW

Het opladen van de Polestar 3 kan aan de normale laadpaal via de 11 kW AC-boordlader. Aan de DC-snellader met een maximale snelheid van 250 kW. We mogen er dus ook meteen van uitgaan dat de Volvo EX90 een overeenkomstige laadsnelheid krijgt. En, net als de EX90, zal ook de Polestar 3 geschikt zijn voor bi-directioneel laden en in de toekomst ook voor V2G (vehicle-to-grid).

Technologie

Qua technologie moet de Polestar 3 het neusje van de zalm worden. Zo beschikt hij standaard over vijf radarmodules, vijf externe camera’s en twaalf externe ultrasone sensoren. De Lidar-unit, standaard bij de Volvo EX90, is hier een optie. Deze maakt deel uit van het optionele Pilot-pakket dat vanaf het tweede kwartaal van 2023 beschikbaar is. Dit pakket omvat naast de Lidar-units ook een extra besturingseenheid van NVIDIA, drie camera’s, vier ultrasone sensoren alsmede een reinigingsfunctie voor de voor- en achtercamera.

Duurzaam interieur

Het interieur kenmerkt zich uiteraard door Scandinavische minimalisme. Het oogt strak en functioneel, met het houtdecor dat we van de Polestar 2 kennen. Volgens Polestar zijn de interieurmaterialen geselecteerd op hun duurzaamheidskenmerken. De materialen bestaan onder anderen uit ‘bio-attributed’ MicroTech, ‘diervriendelijk gecertificeerd’ leer en ‘volledig traceerbare’ wollen bekleding. Ze bieden “tegelijkertijd een hoogwaardige esthetiek en een luxueus gevoel.”

Aangezien de Polestar 3 gebaseerd is op een volledig elektrisch platform, is er in tegenstelling tot de eerdere modellen ook een open middenconsole. Uiteraard kan het centrale touchscreen voor het infotainment niet ontbreken. Het verticale scherm meet maar liefst 14,5 inch groot en de infotainment draait uiteraard op Google’s Android Automotive OS – inclusief OTA-functionaliteit. Uiteraard beschikt de bestuurder over een digitaal instrumentenpaneel. In tegenstelling tot de Polestar 2 betreft het nu een vrijstaand scherm.

Om te voorkomen dat er onbedoeld kinderen of huisdieren in het voertuig achterblijven, heeft de Polestar 3 ook radarsensoren in het interieur. Deze zijn gekoppeld aan het airconditioningsysteem om een hitteberoerte of onderkoeling te voorkomen.

Levering eind volgend jaar

De Polestar 3 kan nu al online worden besteld in Noord-Amerika, Europa en China voor een prijs vanaf 89.900 euro, waarbij het Performance Package 6.600 euro extra kost. Wie hem nu bestelt en de aanbetaling doet, kan hem mogelijk in het vierde kwartaal van 2023 tegemoet zien. Polestar zal de auto zal aanvankelijk produceren in de Volvo fabriek in Chengdu, China, waar de productie medio 2023 van start gaat. Vanaf 2024 zal men hem ook in de Volvo-fabriek in het Amerikaanse Ridgeville gaan bouwen. Vanaf dan zullen Noord-Amerika en Europa vanuit de Amerikaanse fabriek worden bediend.

Vorig artikelDe Niutron NV is Niu’s eerste elektrische auto
Volgend artikelDe AA Cargo van Aidea moet de bezorgmarkt in Japan flink opschudden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in