Plug & Charge: Wanneer wordt laden eindelijk simpel?

Arriveren, insteken, klaar. ISO 15118 zou de laadervaring comfortabeler moeten maken. De technologie “ Plug & Charge”, die door de professionals ook wel met de vakterm ISO-Norm 15118 wordt aangehaald, moet het laden laagdrempelig, eenvoudig en toekomstbestendig maken. Maar wanneer wordt de droom van alle elektrische rijders eindelijk werkelijkheid? Onze Duitse collega bij electrive.net, Christoph M. Schwarzer heeft onderzoek gedaan en daarbij diverse experts ondervraagd. 

Nergens is laden zo eenvoudig als bij de Superchargers van Tesla. Laadpunten zijn nauwkeurig weergegeven in het navigatiesysteem en worden opgenomen in de routeplanning. Aankomen, aansluiten, klaar. De auto wordt automatisch via software geïdentificeerd. De kosten per kilowattuur zijn te zien op het centrale display. Een mooie en perfecte oplaadoplossing – maar helaas exclusief voor Tesla bestuurders. Met Plug & Charge volgens ISO 15118 kan de laadinfrastructuur van andere merken op gelijke hoogte komen met Tesla.

Huidige laadinfra zowel positief als zorgelijk

Buiten Tesla om, is de huidige laadinfrastructuur zowel positief als zorgelijk tegelijk. Veel aspecten, zoals beschikbaarheid en transparante facturering verbeteren continue. Hetgeen ontbreekt is: eenvoudige bediening gecombineerd met betrouwbaarheid zonder compromissen.

De huidige laadinfrastructuur zal uiteindelijk tot grote ophef leiden wanneer het komende jaar duizenden nieuwe elektrische auto’s de weg op gaan, waarvan de gebruikers geen early adopters en e-pioniers zijn maar normale mensen. Deze zullen alle huidige ongemakken niet op de koop toe willen nemen. Overigens is bijvoorbeeld de VW ID.3 voorbereid voor Plug & Charge volgens ISO 15118. Deze standaard lost niet alles op, maar wel enkele problemen, en is uiterst belangrijk voor de acceptatie van elektrische mobiliteit.

Sterke IT-beveiliging door ISO 15118

 ” Plug & Charge volgens ISO 15118 is de veiligste en gemakkelijkste manier is om een laagdrempelige laadervaring te creëren zowel bij AC- als bij  DC-laden”, zegt Dr. Marc Mültin. Zijn bedrijf V2G Clarity adviseert de e-mobiliteitsbranche op dit punt. “ISO 15118 is een wereldwijde communicatiestandaard die alle betrokken marktspelers zijn overeengekomen”, vervolgt Marc Mültin. ISO 15118 is gekoppeld aan CCS (Combined Charging System) Om Plug & Charge te laten werken, moeten wel alle partijen, zowel fabrikanten, als energieleveranciers, als providers erop inzetten.

Overigens heeft het Nederlandse Fastned de Plug & Charge technologie al lang geïmplementeerd bij hun laadstations, zowel hier als in Duitsland. Abonnementhouders hoeven om de CCS laadsessie te starten alleen de auto aan te sluiten.

Momenteel is alleen de Smart EQ geschikt voor Plug & Charge. In Q1 2020 wordt verwacht dat de Audi e-tron quattro en de Porsche Taycan volgen. Professionals hebben echter ook kritiek op de auto-industrie. De relevantie van een consumentvriendelijke laadoplossing wordt niet voldoende erkend door de fabrikanten, zeggen ze. Er wordt hierop veel te weinig personeel en kennis ingezet.

Vorig artikelGrootste elektrische vloot van Nederland gaat rijden in Overijssel, Gelderland en Flevoland
Volgend artikelVolkswagen Group digitaliseert after-sales en richt deze in op EV’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in