donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsPilot "E-Mobility Allee" met succes afgerond

    Pilot “E-Mobility Allee” met succes afgerond

    Hebben we straks, als er steeds meer mensen elektrisch rijden, nog wel genoeg elektriciteit? Wat gebeurt er als alle bewoners van een straat overstappen op elektrische auto’s? Kan het elektriciteitsnet dit wel aan? We schreven al eerder over de pilot “E-Mobility Allee” van EnBW-dochter Netze BW.

    Dit energiebedrijf zocht het antwoord op bovenstaande vragen aan de hand van een voor Duitsland uniek proefproject, de E-Mobility Allee in Ostfildern bij Stuttgart. Het project werd afgelopen vrijdag, na ongeveer anderhalf jaar, afgesloten met een evenement. Dat werd bijgewoond door buurtbewoners en vertegenwoordigers van de deelstaatregering, lokale politiek en de onderzoekers.

    Een typische woonwijk die overstapt op elektrisch rijden

    Voor het project heeft Netze BW tien huishoudens in de Belchenstraße in Ostfildern voorzien van elektrische auto’s en de nodige oplaadinfrastructuur voor hun woning. Oorspronkelijk zou het project een jaar duren maar vanwege de grote belangstelling werd het verlengd tot anderhalf jaar. De deelnemende huishoudens varieerden, het waren zowel mensen die vaak als weinig gebruik van hun auto gebruik maakten. De deelnemers waren zowel gepensioneerden als gezinnen met kinderen.

    Doorsnee woonwijk

    Op die manier vertegenwoordigden zij een doorsnee woonwijk met koopwoningen, zoals vaak het geval is in stedelijke agglomeraties. Dit zijn ook de regio’s waarvan men verwacht dat er binnenkort relatief veel elektrische auto’s op de weg zullen komen. Een belangrijk aspect voor het project is het feit dat alle huishoudens waren aangesloten op hetzelfde elektrische circuit. Men ging ervan uit dat ongeveer 50 procent van de huishoudens elektrisch zou rijden. Men maakte gebruik van diverse elektrische auto’s, zoals de VW E-Golf, Renault Zoe, BMW i3 en een Tesla Model S.

    “Live observeren en testen”

    “We willen niet alleen vertrouwen op theoretische berekeningen en voorspellingen, we willen ze live observeren en testen. Met projecten zoals de E-Mobility Allee en diverse vervolgprojecten zijn we voorbereid op het moment dat de de elektromobiliteit echt van start gaat”, benadrukt Martin Konermann, Technical Managing Director van Netze BW. “Dit hebben we niet in de laatste plaats te danken aan de pioniersgeest van onze projectdeelnemers in de Belchenstraße en de goede samenwerking met de stad Ostfildern.”

    De belangrijkste resultaten

    Het ging in deze pilot vooral om de volgende vragen:

    • Welke effecten heeft het oplaadgedrag van de gebruikers van elektrische auto’s op het lokale elektriciteitsnet?
    • Hoe kan een netbeheerder tegenmaatregelen nemen als het net zijn maximale belastbaarheid bereikt?

    De “E-Mobility Alley” heeft op beide aandachtspunten de nodige informatie opgeleverd. Het oplaadgedrag van de deelnemers veranderde in de loop der tijd merkbaar: ze kregen meer vertrouwen in het bereik van de elektrische auto’s en laadden toen veel minder vaak op dan in het begin. Als gevolg hiervan én vanwege de verschillende soorten gebruik en voertuigtypen waren er nooit meer dan vijf voertuigen tegelijk op het net aanwezig. En zelfs dat was alleen in zeer zeldzame gevallen zo (0,1% van de tijd). Sterker nog, in 70 procent van de tijd was er helemaal geen auto aan een lader aangesloten. “De vaak geuite vrees dat alle elektrische auto’s na het werk in één keer zouden laden en het netwerk dus overbelasten, lijkt na deze ervaring niet realistisch”, besluit projectmanager Selma Lossau.

    Intelligent laadbeheer heeft groot potentieel

    Op de vraag hoe de netwerkexploitant bij belastingpieken kan ingrijpen, is aangetoond dat vooral “intelligent laadbeheer” een groot potentieel heeft: “Met de elektronische toewijzing van de laadtijden konden we knelpunten te vermijden zonder dat de deelnemers zich erdoor beïnvloed voelden”, zegt Selma Lossau. Een andere optie die uitkomst bracht, was het gebruik van verschillende soorten batterijopslagapparaten. Hiermee werd de belasting van het netwerk verlicht.

    Uniek project

    “Het project, dat uniek is in Duitsland, maakte elektrische mobiliteit tot een tastbare ervaring voor mensen en droeg zo bij aan de acceptatie van deze aandrijftechnologie onder de bevolking”, aldus Franz Untersteller, minister van Milieu en Energie van Baden-Württemberg. De E-Mobility Allee heeft aangetoond dat de distributienetbeheerders de uitdagingen van de opleving van de elektromobiliteit moeten kunnen overwinnen. “We hebben het proefproject voor de BW-netwerken met veel plezier ondersteund. We beschouwen elektromobiliteit namelijk als een belangrijke bouwsteen in de transitie van het vervoer”, zegt Monika Bader, burgemeester van Ostfildern: “Als stadsbestuur zijn we zelf actief op dit gebied, en onze burgers staan ook zeer open voor het onderwerp. Alle partijen – niet alleen BW Netze zelf, maar ook de deelnemers en wij als gemeente – hebben veel geleerd van de samenwerking.”

    Vervolgprojecten

    Als vervolg op de E-Mobility Alley kijken de onderzoekers van Netze BW nu naar locaties voor nieuwe pilots. Vanaf november krijgen de bewoners van een groot wooncomplex in de wijk Ludwigsburg  45 elektrische auto’s en 60 oplaadpunten tot hun beschikking. Ook hier wil men meer te weten te komen over het gedrag en de effecten op het elektriciteitsnet. Dit project wordt, passend bij de zojuist afgesloten pilot, “E-Mobility-Carré” genoemd. Ook komt er een pilot in een landelijk gebied, de “E-Mobility-Chaussee”.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos