Homee-NieuwsPiëch Mark Zero: in 5 minuten opladen tot 80%

Piëch Mark Zero: in 5 minuten opladen tot 80%

Anton Piëch kondigde een tijd geleden een klassiek ogende elektrische sportwagen aan met een actieradius van 500 kilometer en een bijzonder snelle oplaadtijd. Dit model, de Piëch Mark Zero, zou wel eens in 2023 op de markt kunnen komen.

Dat weten onze collega’s van het Duitse magazine Auto Motor und Sport tenminste te vertellen. Zij mochten onlangs een kijkje nemen bij het rijklare prototype van de Piëch Mark Zero. Wie de naam Piëch al eens eerder heeft gehoord: dat klopt. Anton Piëch is de zoon van de welbekende voormalige voorzitter van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Volkswagen Ferdinand Piëch.

Piëch Automotive

Het in Zwitserland gevestigde Piëch Automotive ziet zichzelf als een fabrikant van kleine series. De start-up, die wordt gesteund door ex-Volkswagentopman Matthias Müller, mikt op “misschien 10.000 auto’s per jaar”. De basis moet worden gelegd door een eigen modulaire architectuur. Men doet zo min mogelijk eigen onderzoek en ontwikkeling. In plaats daarvan betrekt Piëch de leveranciers zoveel mogelijk bij de ontwikkeling. Ook de productie zal worden uitbesteed.

Na de Mark Zero wil Piëch ook andere personenauto’s van hoge kwaliteit in productie gaan nemen. Daarbij vertrouwt de startup niet alleen op elektrische aandrijflijnen maar op verschillende alternatieve aandrijvingstypen. “We onderscheiden ons ook door onze focus op duurzame mobiliteit, omdat we van plan zijn om op een dag de batterij-elektromotoren te vervangen door waterstofaandrijvingen of verbrandingsmotoren die werken op synthetische brandstoffen,” vertelde Mede-CEO Andreas Henke vorig jaar.

Piëch Mark Zero

De door Anton Piëch en designer Rea Stark Rajcic ontwikkelde Piëch Mark Zero zou het model van een klassieke sportwagen hebben. Het front heeft wat weg van een Aston Martin terwijl de achterzijde doet denken aan de Italiaanse supercars uit de seventies. Henke: “We willen een echte rijdersauto bouwen, zonder veel franje, maar met de beste prestaties en afwerking”.

Piëch Mark Zero

Drie motoren

De Piëch Mark Zero krijgt drie motoren. Twee op de achteras en een op de vooras. Het gezamenlijke systeemvermogen zou ongeveer 440 kW bedragen. De energie voor die motoren komt van een naar verluidt heel bijzonder accupakket.

Accupakket

Het accupakket van de Piëch Mark Zero zou een speciale celstructuur hebben. Daardoor schijnt de Mark Zero geen waterkoeling nodig te hebben. In slechts vijf minuten zou de accu tot 80 procent kunnen worden opgeladen. Bij een bestaande snellader van Ionity kan de accu binnen acht minuten tot 80 procent worden opgeladen. Piëch wil 3000 laadcycli garanderen.

Geringe warmteontwikkeling

Men wil de warmte die tijdens het laadproces ontstaat beheersen door middel van luchtkoeling. Hoofdontwikkelaar Klaus Schmidt legt uit dat dit mogelijk omdat de speciale ‘pouchcellen’ vrijwel geen warmte produceren tijdens het opladen en ontladen. Wanneer de accu met 190 ampère wordt geladen tot 80% warmt deze naar eigen zeggen slechts twaalf graden Celsius op. Men zegt dat het laden van de accucellen, die afkomstig zijn van een Chinese start-up, is getest door de Universiteit van Esslingen.

Henke: De nieuwe technologie bespaart ons de waterkoeling van de aandrijfaccu en zo’n 200 kilogram.” Hij vervolgt: “Tegelijkertijd verbruikt onze auto minder elektriciteit en kan hij veel meer recupereren. Tot 0,6 g zal de vertraging zuiver elektrisch kunnen gebeuren – een voordeel.”

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

e-Videos