Phillips 66 en H2 Energy gaan 250 waterstoftankstations bouwen

Phillips 66 en H2 Energy gaan 250 waterstoftankstations bouwen

Er zullen tegen 2026 in Europa maar liefst 250 nieuwe waterstoftankstations worden ontwikkeld door Phillips 66 Limited en H2 Energy Europe. Deze twee bedrijven hebben een 50-50 joint venture opgericht die deze waterstoftankstations zal ontwikkelen in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken.

Joint venture

De overeenkomst is afhankelijk van goedkeuring door de regelgevende instanties en de gebruikelijke slotvoorwaarden. Ook zal er enige overheidssteun voor het initiatief nodig zijn, vertelden de partners. De joint venture-partners zullen elk hun expertise inbrengen om het nieuwe netwerk te ontwikkelen. Daarbij gaat het zowel om de levering van – zo mogelijk groene – waterstof als de infrastructuur voor het tanken.

Philips 66

Phillips 66 Limited is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde volledige dochteronderneming van Phillips 66, een groot Amerikaans bedrijf op het gebied van energieproductie en logistiek. Phillips 66 exploiteert onder anderen ruim 1.000 JET-tankstations in Europa en heeft ook een groeiend waterstoftanknetwerk in Zwitserland via haar deelneming in de joint venture Coop Mineraloel AG.

Brian Mandell, Executive Vice President, Marketing en Commercial van Phillips 66: “Bij Phillips 66 zijn we ervan overtuigd dat het uitbreiden van de toegang tot waterstof van cruciaal belang is voor het bereiken van een koolstofarme toekomst. We zijn verheugd onze krachten te bundelen met H2 Energy, dat heeft aangetoond succesvol te zijn in het ontwikkelen van technologische activa in de gehele waterstofwaardeketen”.

H2 Energy

H2 Energy Europa AG is een in Zwitserland gevestigde waterstofspecialist en is zijn beurt ook weer een joint venture tussen de in Singapore gevestigde grondstoffenhandelaar Trafigura Pte Ltd en H2 Energy. H2 Energy was de eerste die waterstof-brandstofcelvrachtwagens ontwikkelde en leverde aan commerciële gebruikers en in Zwitserland een ecosysteem voor het tanken van groene waterstof creëerde. Bovendien heeft H2 Energy ook een joint-venture met Hyundai Motor Co met betrekking tot het project met waterstofvrachtwagens in Zwitserland, genaamd Hyundai Hydrogen Mobility.

Rolf Huber, oprichter van H2 Energy: “Wij beschouwen waterstof- en brandstofceltechnologie als een enabler van de energietransitie. Het buffert overtollige elektriciteitsproductie, en slaat energie op die door hernieuwbare energiebronnen is geproduceerd en distribueert deze”.

Samenwerking

Het project kan gebruikmaken van het bestaande netwerk van de JET-benzinestations die Phillips 66 in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken exploiteert. Ook zal men nieuwe locaties langs belangrijke transportroutes ontwikkelen. H2 Energy zal zorgen voor de productie van de waterstof, apparatuur en installaties. Onlangs maakte H2 Energy ook bekend dat het in Denemarken een elektrolyse-installatie met een capaciteit van 1 gigawatt in Denemarken gaat bouwen. Die centrale kan tot 90.000 ton groene waterstof per jaar produceren uit elektriciteit die afkomstig is van offshore-windenergie. Ook zorgt H2 Energy voor een grote afnemer aangezien de Hyundai Hydrogen Mobility JV met een groot aantal waterstoftrucks gaat rijden.

Vorig artikelElektrische versie van nieuwe Alfa Romeo Tonale komt op zijn vroegst volgend jaar
Volgend artikelVan Mossel en VER gaan samen elektrische rijders ondersteunen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in