vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsParticuliere subsidie EV – tijd om toe te slaan?

    Particuliere subsidie EV – tijd om toe te slaan?

    Een subsidie van 4.000 euro op particuliere aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto en 2.000 euro op een gebruikte. Vooral de combinatie met private lease lijkt interessant.

    Onlangs publiceerde de overheid de concept-subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren. Uit deze (nog voorlopige) subsidieregeling blijkt dat particulieren in 2020 en 2021 een bedrag van 4.000 euro tegemoet kunnen zien als zij een nieuwe emissievrije auto kopen of leasen. Dat bedrag zal in de jaren daarna geleidelijk aflopen tot 2.550 euro in 2025. Op een gebruikte emissievrije auto wordt van 2020 tot en met 2024 bij aanschaf of lease een subsidie van 2.000 euro verstrekt.

    Addertjes onder het gras

    Er zitten wel voorwaarden aan de regeling. Per persoon kan slechts één keer subsidie worden aangevraagd. Bij aanschaf moet de auto minstens 3 jaar in bezit blijven. Voor private leaseconstructies geldt een minimale termijn van 4 jaar. Een ietwat vreemd onderscheid. De redenering is dat 3 jaar aansluit bij de gemiddelde bezitsduur en 4 jaar bij een gemiddeld leasecontract. Wie de auto eerder van de hand doet moet de subsidie naar rato terugbetalen.

    Ook moet de catalogusprijs van de auto tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. Auto’s buiten deze range vallen af. Dat geldt ook voor gebruikte auto’s, want daarbij wordt gekeken naar de oorspronkelijke cataloguswaarde. Het is behoorlijk zuur dat hiermee (vooralsnog) de Tesla Model 3 volledig buitenspel wordt gezet. Juist een pionier als het gaat om het verlagen van de (kost)prijs van volledig elektrische auto’s. Verder dienen auto’s over een minimale range van 120 kilometer te beschikken. Dit volgens de WLTP test of, indien er geen WLTP test is, volgens de NEDC test.

    Aanschaf nieuw blijft forse opgave

    Hoewel nieuwe elektrische auto’s door de subsidieregeling goedkoper worden blijft de aanschaf van zo’n auto een forse uitgave. Een ‘doorsnee’ Nederlands huishouden had volgens het CBS in 2018 ruim 13.000 euro aan spaargeld op de bank. Dat is nog altijd te weinig om een nieuwe elektrische VW e-Up aan te schaffen. Inclusief subsidie zal deze een kleine 19.000 euro kosten. Nog altijd iets meer dan de reguliere benzine versies. De e-Up profiteert echter wel van lage laadkosten (versus benzine tanken) en de vrijstelling van MRB.

    Een echte gezinsauto, zoals de MG ZS EV, zal inclusief subsidie zo’n 26.000 euro kosten. Voor modellen als de Hyundai Ioniq Electric en Kona Electric, Nissan Leaf en Kia e-Niro dient ook met subsidie nog altijd meer dan 30.000 euro neergeteld te worden.

    MG ZS EV subsidie

    Occasionmarkt kent beperkingen

    Een alternatief is de elektrische occasion. Wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is in een eerste generatie Nissan Leaf kan al voor zo’n 8.000 tot 10.000 euro zakendoen. Dat wordt 6.000 tot 8.000 euro inclusief de subsidie voor een gebruikte elektrische auto. De range van deze auto’s is echter beperkt. Volgens de NEDC test ligt deze in de buurt van de 200 kilometer, maar in de praktijk moet rekening gehouden worden met maximaal 130 kilometer. Datzelfde geldt voor de eerste versies van de BMW i3. Gebruikte exemplaren van de volledig elektrische i3 60 Ah zijn er vanaf zo’n 15.000 tot 20.000 euro. Versies met een oorspronkelijke nieuwprijs van meer dan 45.000 euro vallen echter buiten de boot. Opletten dus.

    Iets jongere occasions als de e-Golf (vanaf 2014), Hyundai Ioniq Electric (sinds 2016) en de tweede generatie Leaf (vanaf 2017) zijn mondjesmaat verkrijgbaar. Bovendien is er concurrentie vanuit de zakelijke hoek. Deze auto’s zijn namelijk qua bijtelling, kilometerstand en range nog interessant voor zakelijke rijders.

    Conclusie is dat er beperkingen zijn als het gaat om elektrische occasions. Wie genoegen neemt met minder range en/of bijvoorbeeld een tweede (gezins)auto zoekt kan echter wel een goede deal doen.

    Private e-lease aantrekkelijk

    Echt interessant is de optie private lease. Niet voor niets is private lease onder particulieren in korte tijd zeer populair geworden. De markt kent vele spelers en is concurrerend. Particulieren hoeven niet in één keer een groot geldbedrag neer te leggen. Ook is het restwaarderisico voor rekening van de leasemaatschappij. Nadeel is de verplichting van een meerjarig contract. Dankzij het Keurmerk Private Lease, een voorwaarde bij subsidie, zijn afkoopregelingen echter behapbaar.

    Met de subsidie op elektrisch kunnen particulieren profiteren van een maandelijkse korting van 83,33 euro. Dan dient wel een vierjarig contract afgesloten te worden in 2020 of 2021. Dat resulteert in bepaalde gevallen tot spectaculaire tarieven. Zo kost een gloednieuwe Leaf 40 kWh (WLTP-range 270km) straks met subsidie geen 384 euro maar 301 euro (48 maanden, 10.000km/jaar). Een tarief op het niveau van een benzine VW Polo in basistrim. Ook een VW e-Up zal met subsidie nog iets meer dan 300 euro per maand kosten.

    De eerdergenoemde MG ZS wordt momenteel aangeboden voor tarieven vanaf een kleine 500 euro. Dat wordt straks een bedrag net boven de 400 euro. Hetzelfde geldt voor de BMW i3 120 Ah die bij BMW nu voor 499 euro te leasen is en straks dus 413 euro per maand kost. Auto’s als de Opel Corsa-e en Peugeot e-208 gaan inclusief subsidie ook richting de grens van 400 euro per maand. De Peugeot e-2008 kost inclusief subsidie ruim 500 euro per maand.

    Financieel gunstig

    Met name voor particulieren die thuis (goedkoop) kunnen laden worden elektrische private leaseauto’s zeer aantrekkelijk. Het verschil in maandelijkse kosten met auto’s op benzine wordt dankzij de subsidieregeling minimaal. In bepaalde gevallen kan de elektrische auto’s financieel zelfs gunstiger uitvallen. Dit in combinatie met de milieuvriendelijke en fijnere rijbeleving kan particulieren serieus aan het denken zetten over te schakelen op elektrisch.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos