SAIC Maxus Deliver elektrische bestelwagens

Pakt SAIC met Maxus de markt die VW, Ford en Mercedes laten liggen?

De Chinese gigant SAIC heeft met Maxus grootste plannen op het gebied van elektrische bestelwagens. SAIC  lanceert de eDeliver 3, een elektrische bestelwagen in het formaat van een VW-bus welke tegen een zeer scherpe prijs wordt aangeboden. Daarnaast komt er een nieuwe generatie van de 3,5-tons bestelbusjes, genaamd Deliver 9.

Nieuw platform

Die Deliver 9 is gebaseerd op een compleet nieuw platform. Voorlopig wordt hij met een dieselmotor geleverd. De elektrische variant (eDeliver 9) komt later. De Deliver 9 vervangt de dieselvariant van de LDV Maxus. En die LDV Maxus is op zijn beurt alleen nog maar als EV80 – een volledig elektrische versie – beschikbaar. Kun je het nog volgen? Overigens heeft SAIC, die in 2009 de restanten van het Britse merk LDV heeft overgenomen, aangekondigd dat deze merknaam wordt geschrapt, ten gunste van Maxus.

Birmingham

Alle nieuwe producten zouden oorspronkelijk worden gepresenteerd op de Birmingham Motor Show op 28 april. Deze beurs is geannuleerd als gevolg van de Corona-pandemie. Nu komt er rond eind mei een virtuele presentatie van Maxus maar er zijn nu al de nodige details van de voertuigen bekend gemaakt.

“Dynamisch, innovatief merk”

“De dingen veranderen op dit moment snel in alle bedrijfssectoren, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we ons kunnen aanpassen. Maxus is een dynamisch merk en we zien het als een geweldige kans om te bewijzen hoe innovatief ons merk en onze producten zijn”, zegt Mark Barrett, General Manager van de Europese importeur Harris Automotive Distributors.

Internationale doorbraak

Het merk Maxus, dat ooit voortkwam uit het Britse merk LDV en nu dus in Chinese handen is, is van plan om een grote internationale doorbraak te maken met nieuwe bestelwagens. En dat zou best eens kunnen gaan lukken omdat SAIC moderne technologie en elektrische aandrijving combineert met een verleidelijk lage prijs. Met name de eDeliver 3 zal waarschijnlijk klanten aantrekken. Maxus zal een nog sterkere concurrentiepositie innemen wanneer het de elektrische eDeliver 9 aan het assortiment toevoegt.

Maxus Deliver 3 elektrische bestelwagen

Maxus eDeliver 3

De eDeliver 3 is een compacte bestelwagen in de klasse tot ongeveer 3,0 ton. Hij wordt aangedreven door een elektromotor van 85 kW. De bestelwagen heeft een 53 kWh-accu waarmee hij een bereik van 320 km heeft. Volgens eerdere informatie zou er naast de 53 kWh-accu ook een 35 kWh-variant komen. De lithium-ionaccu is afkomstig van de Chinese leverancier CATL en zou krachtiger moeten zijn dan de accu van de EV80. Het bereik wordt nu gespecificeerd als 320 km volgens NEDC en 240 km volgens de WLTP-cyclus. Er is ook een DC-snellaadoptie voor het voertuig. Qua carrosserie wil de fabrikant twee lengtes met verschillende wielbases aanbieden, met laadvolumes van 5,0 en 6,0 kubieke meter. Het laadvermogen ligt tussen 600 en 1.000 kg. Er zou ook een chassisversie beschikbaar komen. Volgens de Engelse media zouden de prijzen moeten beginnen bij ongeveer 25.000 euro.

 

(e)Deliver 9

De grotere Deliver 9 is voorlopig alleen verkrijgbaar met een Euro 6 2,0-liter dieselmotor die 120 kW (163 pk) levert bij een koppel van 375 Nm. Later komt er ook een elektrische variant, die ongetwijfeld eDeliver 9 gaat heten. Het ontwerp van de grotere Van eDeliver 9 doet denken aan de Ford Transit, maar is gebaseerd op een eigen platform. De fabrikant zal binnenkort ook een elektrische variant uitbrengen, welke de verouderde EV 80 gaat vervangen. Die is nog steeds gebaseerd op een LDV-platform. De nieuwe bestelwagen wordt aangeboden in drie hoogtes en drie lengtes en wielbases, en als een gesloten versie, minibus en chassis. Het maximale laadvolume is 13 m³, de laadhoogte tussen 1,79 (achterwielaandrijving) en maximaal 2,12 meter.

Voor- en achterwielaandrijving

Net als bij Ford, Renault, VW of Daimler zal de Maxus Deliver 9 met voor- of achterwielaandrijving verkrijgbaar zijn. Deze laatste varianten zijn verkrijgbaar in tonnages tot 3.800 (L2) of 4.000 kilogram (L3). De totale lengte ligt tussen 5,18 en 5,94 meter, terwijl de breedte van 2,06 meter ook op het gebruikelijke niveau in deze klasse ligt.

Assistentiesystemen

Naast de nieuwste Bosch ESP en een hillhold bevat de standaarduitrusting een AEBS met actieve noodrem. In het algemeen wil de fabrikant op het gebied van rijhulpsystemen op gelijke voet met de concurrentie opereren. Naast de cruise control is er standaard ook elektrohydraulische besturing en een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook. Verder is er optioneel actieve rijstrookassistentie en dodehoekwaarschuwing en de proximiteitscruisecontrol (ACC) verkrijgbaar. Een parkeersensor achter is standaard, een parkeersensor voor de voorkant is optioneel. In het interieur zien we verder een 4,2″ TFT-display in het instrumentenpaneel, dat standaard is. Er is ook een optioneel infotainmentsysteem met 10,2″ scherm. Klanten kunnen optioneel ook een keyless toegangssysteem of extra ver openende achterdeuren bestellen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven