dinsdag, 16 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsOverstromingen: dramatisch maar ook mooie testcase waterbestendigheid elektrische auto’s

    Overstromingen: dramatisch maar ook mooie testcase waterbestendigheid elektrische auto’s

    Dat elektrische auto’s net zo weinig last hebben van regenval als auto’s met een verbrandingsmotor zal voor iedereen duidelijk zijn. Maar de overstromingen in met name Duitsland waren, hoe dramatisch ook, een mooie testcase om te zien hoeveel water een elektrische auto kan verdragen.

    Daar moesten bestuurders met hun auto soms over zwaar overstroomde wegen proberen te rijden om zich in veiligheid te brengen. Op zo’n moment moesten bestuurders van elektrische auto’s zich ongetwijfeld hebben afgevraagd of hun auto al dat water wel kan verdragen en of het daarin niet gevaarlijker is.

    Water en elektriciteit

    De combinatie van elektriciteit en water gaan uiteraard niet goed samen. Maar dat is dat voor alle moderne auto’s – die allemaal vol elektronica zitten – van toepassing. Maar in een elektrische auto zit er in de bodem ook nog een elektrische aandrijflijn plus een enorm accupakket. Bij een onverhoopte kortsluiting zou er daardoor een enorme hoeveelheid energie vrij kunnen komen.

    Het houdt een keer op

    Maar het meest voor de hand liggende risico is uiteraard het stilvallen van de motor. Theoretisch gezien zijn elektrische auto’s in het voordeel. Die hebben immers geen luchtinlaat. Maar geen enkele normale auto is natuurlijk volledig waterdicht. Zodra het water een bepaald niveau komt, wordt het binnendringen van water toch een probleem. Het accupakket en de elektromotor zijn doorgaans vloeistofgekoeld en dus waterdicht zijn afgesloten. Die zijn het probleem dus niet. Maar de talloze kabelverbindingen en andere onderdelen kunnen er minder goed tegen.

    De hoogspanningssystemen zijn altijd zodanig beveiligd dat ze geen enkel gevaar voor de inzittenden kunnen vormen. Eventuele kortsluitingen worden opgevangen door beveiligingsmaatregelen zoals zekeringen en andere automatische uitschakelingen. Die voorkomen ook dat de behuizingen van componenten onder spanning komen te staan.

    En wat zeggen de fabrikanten?

    De fabrikanten hanteren geen uniforme doorwaaddiepte. Mercedes garandeert een waterstand tot aan de onderrand van de carrosserie. Dat kan dus ook een centimeter of 10 zijn. Audi gaat gelukkig iets verder: 50 centimeter. Tesla is een verhaal apart, dat merk gaat veel verder, waarover straks meer.

    Zowel Audi als Mercedes maken hier overigens geen onderscheid tussen voertuigen met verbrandingsmotoren en elektromotoren. Bij verbrandingsmotoren houdt het sowieso op als er water in de luchtinlaat terechtkomt. Maar het uitvallen van kritische besturingselektronica zal ieder voertuig, ongeacht de aandrijving, lamleggen.

    Daarom is het wel zo verstandig om bij het rijden door diepe plassen niet sneller dan stapvoets te rijden. Bovenstaande fot illustreert dus duidelijk hoe het niet moet. Je wilt immers voorkomen dat er door onnodige golfslag en spetters nog meer water in de buurt van de elektronica kan komen.

    Tesla kan zelfs blijven drijven

    Zo’n vijf jaar geleden reageerde Tesla CEO Elon Musk op een video waarin een Tesla-bestuurder zijn Model S door een ondergelopen tunnel stuurde met de volgende tweet: “We kunnen dit absoluut niet aanraden, maar de Model S drijft goed genoeg om er voor korte tijd een boot van te maken. Voortstuwing geschiedt door het draaien van de wielen.”

    Tesla’s schijnen inderdaad buitengewoon goed tegen hoog water te kunnen. Er waren onlangs ook overstromingen in de Chinese provincie Henan. Daarvandaan kwamen diverse video’s waarin verschillende Tesla-modellen door overstroomde straten reden. Daarbij stond het water soms tot op de motorkap.

    De software-ontwikkelaars van Tesla hebben in de Model S overigens een heel toepasselijke Easteregg ingebouwd: de ‘Duikmodus’. Hiermee kan de Model S op commando de auto van James Bond in de film “The Spy Who Loved Me” worden. Uiteraard volledig virtueel, er komt geen druppel water aan te pas.

    Waar hecht jij het meest aan?

    Ook de meeste modellen van andere merken kunnen waarschijnlijk nog prima functioneren bij hogere waterstanden. Veel hoger, dan door de fabrikanten wordt aangegeven. Maar de vraag is of je je auto wel kunt redden door die door hoog water te sturen. Je kunt hem daarmee ook onherstelbaar beschadigen. Bovendien moet je je eigen veiligheid niet vergeten, en je afvragen waar je het meest aan hecht: aan jouw auto, of aan jouw leven.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos