donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsOverheid trekt 30 miljoen uit voor laadpunten

    Overheid trekt 30 miljoen uit voor laadpunten

    Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Die groei zal steeds sneller gaan. Daarom is het belangrijk dat er een landelijk dekkende laadinfrastructuur komt. Vandaag bekrachtigen de overheid, netbeheerders en zes regio’s hun samenwerking op dit gebied.

    Straks 550 nieuwe laadpunten per dag

    Als het gaat om de aanleg van laadpalen, loopt Nederland behoorlijk voorop. Er zijn nu bijna 60.000 laadpalen in Nederland. Er staan nergens ter wereld zoveel laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland. Maar als er over tien jaar bijna twee miljoen elektrische auto’s zijn, zijn er ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig. Samen met netbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaan die regio’s aan de slag om in heel Nederland meer laadpalen te plaatsen. De overheid en de zes regio’s zijn samen met de netbeheerders van plan om volgend jaar 213 nieuwe laadpunten per werkdag te plaatsen. Dat aantal moet bovendien groeien naar 550 per werkdag in 2025.

    Grote stap

    De samenwerking is een grote stap op weg naar een adequate, landelijk dekkende en toekomstbestendige laadinfrastructuur. Al die laadpunten kosten uiteraard nogal wat. Om die zes regio’s te helpen, trekt het Rijk trekt 15 miljoen euro uit. Die zes regio’s leggen zelf ook 15 miljoen bij.

    De zes regio’s zijn:

    1. Provincies Zeeland en Zuid-Holland
    2. G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht)
    3. MRA Elektrisch (provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht)
    4. Provincies Groningen, Fryslân en Drenthe,
    5. Provincies Overijssel en Gelderland
    6. Provincies Noord-Brabant en Limburg

    Samenwerking

    In het kader van het Klimaatakkoord zijn er landelijk afspraken gemaakt voor een adequaat laadnetwerk. Wat betreft de uitvoering hebben de gemeenten en provincies een belangrijke rol. Door samen te werken hoeft niet elke gemeente specialistische kennis in huis te halen. De netbeheerder maakt deel uit van de samenwerking. Die kan vooraf meedenken over de aansluitingen op het elektriciteitsnet en hoe dit het best belast kan worden.

    Ook de aanbesteding kan gezamenlijk geschieden, waarmee het nodige bespaard kan worden. Bovendien zorgt de samenwerking ervoor dat de laadpunten op een logische plek komen en dat ze snel geplaatst kunnen worden. Het betreft overigens niet alleen laadpunten in de straat voor particulieren maar ook laadpunten bij bedrijventerreinen voor bussen en vrachtwagens.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos