Overheid komt met 5000 euro subsidie voor elektrische bestelwagen

subsidie elektrische bestelwagen

Wie vanaf volgende maand een nieuwe, volledig elektrische bestelwagen koopt, krijgt 5000 euro subsidie. Hiermee wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondernemers over de streep trekken, die nu nog twijfelen omdat elektrische bestelwagens duurder zijn dan benzine- en dieselauto’s.

Elektrische bestelwagens zijn alleen in aanschaf duurder. Qua exploitatiekosten zijn ze weer veel voordeliger maar dat weet nog lang niet iedereen. Maar de grotere distributiebedrijven stappen ook zonder die subsidie al massaal over op elektrische bestelwagens. Dat zegt een heleboel. Natuurlijk speelt ook het milieu en een ‘groen imago’ mee in die beslissing, maar in de transportsector zijn de TCO (Total Cost of Ownership) nog steeds heilig.

Subsidie voor aanschaf en lease

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt in totaal 185 miljoen euro subsidie beschikbaar, waarvan 22 miljoen euro bedoeld voor is dit jaar. Met dit geld kunnen zo’n 4000 bestelauto’s worden gesubsidieerd. Het subsidiebedrag is niet alleen te gebruiken voor aanschaf, maar ook voor lease. In dat geval wordt het voordeel over de maandlasten verdeeld. De Rijksoverheid spreekt niet over een maximale catalogusprijs voor de bestelbussen als voorwaarde, zoals die wel voor personenauto’s geldt.

Emissievrij rijden in binnensteden

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad, is het devies van het ministerie. Het is de bedoeling dat de komende jaren auto’s met uitlaatgas definitief uit de binnensteden worden verbannen. Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 zo’n zero-emissiezone in te voeren. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): ,,Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden. De afspraken die we vandaag maken zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen, het afval wordt opgehaald en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot.”

Bron: AD / Niek Schenk

Vorig artikelLucid Air komt eerste helft volgend jaar naar Europa
Volgend artikelJeep presenteert volgende maand de elektrische Wrangler BEV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in