Oslo wordt eerste stad ter wereld met inductieladen voor taxi’s

Noorwegen loopt ver voorop in de acceptatie van elektrische auto’s. Het is dan ook niet gek dat Oslo de eerste stad ter wereld wordt met een inductielaadinfrastructuur voor elektrische taxi’s. In het wegdek onder taxistandplaatsen worden daarvoor laadplaten geïnstalleerd.

Dat betekent dat taxi’s straks via inductie met tot wel 75 kW kunnen laden. Het doel is om tegen 2023 alleen nog maar emissievrije taxi’s te hebben in Oslo. Het inductieproject komt voort uit een samenwerking tussen het stadsbestuur, de Finse energiemaatschappij Fortum en het Amerikaanse bedrijf Monentum Dynamics, dat zich heeft gespecialiseerd in draadloos laden.

Net geen 50 procent

Elektrische mobiliteit neemt in Noorwegen een enorme vlucht. Vorig jaar steeg het aantal verkochte EV’s met 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Van de totale autoverkopen in Noorwegen was in 2018 bijna een derde een elektrische auto. Als we plug-in hybrides ook nog meerekenen gaat dat marktaandeel naar net geen 50 procent.

Tesla Model 3

De Nissan Leaf was in 2018 de populairste EV in het Scandinavische land, maar daar zou zit jaar weleens verandering in kunnen komen. De Tesla Model 3 heeft een vliegende start gemaakt. Alleen in maart al werden er in Noorwegen zo’n drieduizend exemplaren afgeleverd. Nissan heeft gereageerd door korting te geven op nieuwe Leafs.

1 Commentaar

 • Harry| 24/03/2019 bij 10:38 (Bewerk)

  Inductie laden moet de standaard worden, bij winkels, wegrestaurants en natuurlijk thuis en op het werk.
  Snel onderzoek is belangrijk, ik wil wel investeren/meedenken.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven