Opel, PSA en Saft gaan samen accufabrieken bouwen

accufabriek Opel PSA Saft Kaiserslautern

De Europese Commissie heeft het eerste grote Europese project voor de productie van accucellen goedgekeurd. Er is voor deze “Europese accu-alliantie” in totaal een subsidie van 3,2 miljard euro beschikbaar. Dit maakt de weg vrij voor het opzetten van productiefaciliteiten voor accucellen in Europa, zoals die van Opel in Kaiserslautern.

Naast Duitsland en Frankrijk nemen ook België, Finland, Italië, Polen en Zweden deel aan het Europese project. Het doel is om voldoende accufabrieken te bouwen om het stijgende aantal elektrische auto’s in Europa van voldoende accu’s te kunnen voorzien. Er zijn 17 bedrijven bij het project betrokken, waaronder het Duitse chemische bedrijf BASF, de autofabrikanten BMW en Opel alsmede accuproducent Varta. De betrokken bedrijven zullen met elkaar en met meer dan 70 externe partners, waaronder kleinere bedrijven en openbare onderzoeksinstellingen, samenwerken. De plannen van Opel, PSA en Saft zijn op dit moment het meest concreet.

Opel gaat accu’s in Kaiserslautern bouwen

De Duitse autofabrikant wil in Kaiserslautern accucellen gaan produceren. Dit gebeurt in een joint venture met het moederbedrijf PSA en de Franse accuproducent Saft. In het kader van de nu officieel aangekondigde batterijcelproductie in de Opel-vestiging in Kaiserslautern zullen ongeveer 2.000 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Er is een productiecapaciteit van 32 GWh gepland en de bouw zal naar verwachting in 2023 van start gaan. Tegelijkertijd zal het consortium een identieke fabriek bouwen op een nader te bepalen locatie in Frankrijk.

Accufabriek Opel & PSA krijgen grotere capaciteit dan VW-fabriek Salzgitter

Met de bouw van deze fabrieken zouden Opel en het moederbedrijf PSA een grotere productiecapaciteit hebben dan de door VW en Northvolt geplande accucellenfabriek in Salzgitter. Die fabriek zal eind 2023 starten met de productie met een capaciteit van 16 GWh. Deze wordt later uitgebreid tot 24 GWh. De accucellenfabriek van PSA in Frankrijk wordt identiek aan die in Kaserslautern zodat de gezamenlijke capaciteit dan 64 GWh bedraagt.

Varta gaat Li-Ion technologie verder ontwikkelen

Varta de lithium-iontechnologie verder ontwikkelen om op die manier de energiedichtheid van de cellen te verhogen. Tegelijkertijd wil Varta ook siliciumanodes gaan produceren.

BASF overweegt bouw litiumkathodefabriek

BASF overweegt op haar beurt weer de bouw van een lithiumkathodefabriek op haar locatie in Schwarzheide in Brandenburg bij Berlijn. Hoewel dit nog steeds niet officieel is bevestigd, ziet het er steeds waarschijnlijker uit. De chemiereus wil schijnbaar ongeveer 500 miljoen euro in het project investeren. “We willen jaarlijks 300.000 kathodematerialen voor 300.000 elektrische auto’s produceren”, aldus Christine Haupt, woordvoerster van BASF. “Na het besluit van de Europese Commissie zal de raad van bestuur een besluit nemen over de Duitse productielocatie.

Vorig artikelAls de jeugd elektrisch als het nieuwe normaal beschouwt. Column door Maarten Hachmang
Volgend artikelElektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in