donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsOpel laat de Monza terugkeren

    Opel laat de Monza terugkeren

    Opel heeft plannen om de Monza opnieuw te gaan bouwen, welke als volledig elektrische model boven de Insignia komt. De nieuwe Opel Monza staat op de eVMP-architectuur van PSA. In tegenstelling tot de oer-Monza wordt de nieuwe generatie geen sportcoupé maar een cross-over.

    Dat laatste is even wennen want de naam Monza is voor velen onlosmakelijk verbonden aan de coupé-versie van Opel’s vroegere topmodel Senator. Maar dat is wel het nieuws dat het Duitse tijdschrift “Auto Motor und Sport” brengt. Dat beroept zich op een interview met Opel-baas Michael Lohscheller. Opel zou de nieuwe elektrische Monza in 2024 willen lanceren. Lohscheller vertelde aan Auto Motor und Sport dat sportieve auto’s weer een grotere rol moeten gaan spelen bij Opel: “We willen het onderwerp sportiviteit ook naar de toekomst verplaatsen. Ongeacht hoe het dan ook zal heten. Eén ding is duidelijk: mobiliteit moet leuk zijn, het moet het hart aanspreken en niet alleen de hersenen. Dit geldt des te meer voor elektrische mobiliteit.”

    Monza was een bijna legendarische sportcoupé

    In de jaren tachtig was de Opel Monza een legendarische sportcoupé. Samen met de Senator, waarvan hij ook was afgeleid, was de Monza een van de boegbeelden van Opel. De productie begon in 1978 en liep door tot 1986. Later, op de IAA 2013, presenteerde Opel nog eenmalig een nieuwe interpretatie van de Monza maar daar bleef het bij.

    eVMP-architectuur

    Volgens Auto Motor und Sport plant Opel het 4,90 meter lange voertuig op basis van de eVMP-architectuur (Electric Vehicle Modular Platform) van Groupe PSA. De nieuwe voertuigarchitectuur werd afgelopen zomer aangekondigd. Het is bedoeld voor auto’s met voorwiel- en vierwielaandrijving en een vermogen tot 250 kW. PSA’s nieuwe platform is geschikt voor accupakketten met een capaciteit van 60 tot 100 kWh die een van WLTP-bereik van 400 tot 650 kilometer mogelijk maken. Men verwacht dat PSA het nieuwe platform waarschijnlijk in 2023 voor het eerst zal gebruiken voor een C-SUV, die wel eens de nieuwe Peugeot 3008 zou kunnen zijn.

    Niet alleen voor elektrische aandrijflijnen

    Tot op heden bouwde PSA haar geëlektrificeerde modellen uitsluitend op basis van de CMP (voor kleinere voertuigen) en EMP2 (C- en D-segment) platformen. Deze zijn eigenlijk voor verbrandingsmotoren ontwikkeld. Het nieuwe platform is niet alleen geschikt voor elektrische auto’s, maar ook voor auto’s met een verbrandingsmotor en een hybride aandrijflijn. Hierdoor kan men al deze aandrijvingsvarianten op één productielijn maken. PSA-baas Carlos Tavares verwacht hiermee de grootst mogelijke flexibiliteit qua aandrijflijnen tegen de laagste kosten te kunnen bieden. Naast PSA volgt BMW ook deze filosofie. De Beierse autofabrikant kondigde onlangs echter ook de ontwikkeling van een eigen elektrisch platform aan.

    Gerelateerd

    1 REACTIE

    1. PSA laat de echte Opel modellen aub bij Opel en ga niet de ware aard van een echte Opel omz eep helpen met Franse meuk laat de Monza de Monza en geen electrisch PSA hok zijn

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos