woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsOpel Ampera-E voert dankzij prijsdumping nog heel even de ranglijsten aan

Opel Ampera-E voert dankzij prijsdumping nog heel even de ranglijsten aan

De Opel Ampera-E was vorige maand de meest verkochte elektrische auto, volgens de cijfers van RVO. Logisch, want Opel was hier ook flink mee aan het stunten. De tweede en derde plaats waren voor de Volkswagen Golf en Kia Niro.

De Opel Ampera-E gaat binnenkort uit het assortiment. Opel heeft kennelijk haast met het verkopen van de voorraadmodellen. Deze worden namelijk met kortingen tot meer dan 10 mille verkocht. Hiermee is de Ampera-E met grote voorsprong de goedkoopste BEV met een accupakket van (ongeveer) 60 kWh. Zodra de voorraad is uitverkocht, zullen we weer de ‘normale’ cijfers zien. Omdat Hyundai de Kona Electric inmiddels ook in Tsjechië bouwt en deze – uiteraard afhankelijk van het gedoe rond het Coronavirus – straks volop kan uitleveren, verwachten wij dat deze straks in de top van de ranglijsten zal zitten. Maar ook de Mini Electric komt er aan. En zo geven de aantallen dit jaar een heel ander en best wel interessant beeld.

Aantal verkochte BEV’s

Er werden vorige maand 2.830 volledig elektrische auto’s (BEV’s) geregistreerd. Dat lijkt weinig na de hausse van eind vorig jaar. Maar als we dit aantal extrapoleren op het hele jaar dan hebben we het toch weer over bijna 34.000 eenheden. Die 2.830 BEV’s vertegenwoordigen overigens 9,4 procent van het totale aantal auto’s dat vorige maand in Nederland op naam werd gezet. Het totale aantal BEV’s dat in Nederland is geregistreerd, is in februari gestegen tot 112.269 stuks.

Comeback van de PHEV

Opvallend is ook de comeback van de plug-in hybrides in Nederland. De fabrikanten hebben vanwege de emissiewetgeving hebben een aantal populaire modellen met verbrandingsmotor door een soortgelijke PHEV vervangen. Dat was in januari ook al te zien, toen werden er ook al een flink aantal auto’s met plug-in hybride aandrijving geregistreerd. Dat aantal is in februari zelfs bijna verdubbeld tot 839 voertuigen. De PHEV’s waren in februari zowaar goed voor een marktaandeel van bijna 3%. De keuze van de kopers werd in dit geval niet bepaald door de voordelige bijtelling, die vroeger voor PHEV’s van toepassing was. In dit geval speelt het milieu dus mee. De fabrikant kon vanwege de CO2-wetgeving niet anders, of het was een bewuste keuze van de koper.

Laadpalen

Ook het aantal openbare laadpunten is weer gestegen, namelijk met 1718 stuks. Er zijn in ons land nu ruim 54.000 laadpalen, waarvan 1319 snelladers. Dat betekent dat er één laadpunt op ongeveer vier stekkerauto’s (BEV’s en PHEV’s) is. Hierbij zijn de zogenaamde thuisladers, waarmee de meeste EV’s worden opgeladen, niet meegerekend.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos