Op vakantie met de elektrische auto? Gewoon doen!

Binnenkort vind je op e-Drivers.com een nieuwe rubriek. Daarin willen we laten zien dat elektrisch rijden niet alleen ideaal is voor zakelijke rijders, maar ook voor recreatieve ritten in binnenland én buitenland. Vertrouw er maar op dat die verhalen over range anxiety en lange laadtijden doorgaans grote onzin zijn.

Verleden tijd

Die verhalen over dramatische ritten met een bijna lege accu langs defecte laadpalen komen natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Elektrisch rijden is nog betrekkelijk nieuw (al waren er meer dan honderd jaar geleden ook al elektrische auto’s). De eerste elektrisch auto’s hadden een veel beperktere actieradius. In combinatie met een allesbehalve complete en betrouwbare laadinfrastructuur was dat wel eens improviseren. Maar met name in West-Europa is de situatie de laatste jaren enorm verbeterd. Daarom behoren die dramatische verhalen tot de verleden tijd.

Naar het buitenland

De situatie is in Nederland, waar we qua laadinfrastructuur ver voorop lopen, wel heel erg luxe. Maar ook in de meeste populaire vakantielanden kun je met je elektrische auto prima terecht. Natuurlijk is het niet handig als je naar Benidorm wilt rijden met een auto die nog geen 150 kilometer op een acculading haalt. Maar wie een auto met een actieradius van minimaal zo’n 300 kilometer heeft kan prima met zijn auto naar de Alpen, of het Gardameer.

Wie de laadpauzes een beetje slim inplant, zal merken dat die pauzes amper langer duren dan de pauzes die je met een auto met verbrandingsmotor zou nemen. Wij reden afgelopen week van de Achterhoek naar Zuid-Tirol (It.). Enkele reis ongeveer 950 kilometer. Met een maximum snelheid van 130 km/u betekende dat ruim 9 uur rijden. Kia stelde ons een e-Niro met een 64 kWh accupakket ter beschikking. Dat betekende dat we 4 laadpauzes van ieder ongeveer een half uur nodig hadden. Met onze eigen (benzine)auto zouden wij waarschijnlijk ook 4 pauzes houden. Die waren dan alleen wat korter. Ruwweg 2 pauzes van een half uur en 2 van een kwartier. Kortom: de laadpauzes waren in totaal een half uurtje langer. Dat is op zo’n rit, waarbij de verkeersdrukte een veel grotere rol speelt, te verwaarlozen.

elektrische auto vakantie buitenland opladen onderweg

Gewoon lekker op pad

Laat die verhalen dus lekker voor wat ze zijn. Elektrisch rijden is ook op vakantie een stuk makkelijker dan je denkt. Natuurlijk zijn er al diverse mensen die laten zien dat elektrische auto’s uitstekend geschikt zijn voor vakanties naar het buitenland. Maarten Hachmang bijvoorbeeld, die met zijn allesbehalve nieuwe Renault ZOE komende zomer zelfs helemaal naar Zuid-Italië reist. Maar de meeste media besteden liever aandacht aan de knelpunten die elektrische rijders onderweg beweren tegen te komen, dan aan het feit dat elektrische auto’s prima geschikt zijn voor recreatieve- en vakantieritjes.

Daarom ging (en gaat) de redactie van e-Drivers.com een aantal recreatieve trips met elektrische auto’s maken. Niet alleen om nog eens te ervaren wat het is om langere afstanden met een elektrische auto te rijden. We maken die trips vooral om te laten zien dat elektrische auto’s ook uitstekend geschikt zijn voor recreatief privégebruik. Niet alleen voor de ritjes naar de familie, of naar het bos, of voor een weekendje weg, maar ook voor langere ritten. Daarnaast willen we laten zien dat je heus niet zo ‘technisch’ hoeft te zijn om zorgeloos elektrisch te rijden.

elektrische auto vakantie buitenland

Populairste modellen

Deze trips doen we zo veel mogelijk met de populaire elektrische auto’s, die alweer een tijdje op de markt zijn. Vorige week was ik bijvoorbeeld een week met een Kia e-Niro op pad naar Italië. Dat is mij op nagenoeg álle aspecten meer dan goed bevallen, zoals je wellicht al op onze socials hebt gezien. Ik zal binnenkort een uitgebreid verslag over deze trip publiceren.

Collega Werner Budding gaat binnenkort met een Tesla Model 3 op pad naar de Alpen. Van die auto zijn de verwachtingen, mede door de grotere actieradius en de hogere laadsnelheid, natuurlijk nog hoger. Ook daarvan volgt uiteraard een verslag.

Later dit jaar volgen er nog meer trips, al is onze tijd schaars en is ook de hoeveelheid beschikbare elektrische auto’s die wij voor een langere trip kunnen lenen helaas vrij beperkt.

Maak je geen zorgen!

Er zijn ook in het buitenland snelladers genoeg langs de doorgaande routes. Het laden op of vlakbij je bestemming of overnachtingsadres is over het algemeen ook probleemloos. We hebben ons geen seconde zorgen over een (bijna) lege accu hoeven maken. We hebben de laadstatus van de accu, net als de tankinhoud van een auto met verbrandingsmotor, gewoon in de gaten gehouden. Het enige afwijkende is dat we vooraf via een app de snelladers hebben geselecteerd om die in onze navigatie te zetten. Natuurlijk ging niet alles vlekkeloos en zijn er wel wat aandachtspuntjes. Daar komen we in onze reportages nog op terug.

Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto maar ben je toch een beetje voor een te beperkte range en lange laadtijden: dat valt over het algemeen dus ontzettend mee. Ga lekker op pad, en geniet van je vakantie!

elektrische auto buitenland bergen

Vorig artikelLightyear One haalt 710 kilometer met een 60 kWh accupakket
Volgend artikelDuitse handelaar biedt duizend afgedankte StreetScooters aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in