Ook zo gek op afkortingen? Weet je al wat (E)MSP, en CPO betekent?

Door Allego
Elektrisch rijden brengt je in een geheel nieuwe wereld van afkortingen. Zoals MSP (Mobility Service Provider oftewel de uitgever van je laadpas), CPO (Charge Point Operator) en EMSp (E-Mobility Service Provider). Het is natuurlijk goed te weten wat dit allemaal betekent, maar in dit artikel focussen we vooral op wat belangrijk is voor jou. En je portemonnee.

Over elektrisch rijden valt veel te zeggen, maar het belangrijkst is misschien wel om te weten wat voor MSP het beste bij jou past. MSP’s varieren namelijk nog in kosten. Vaste regels over prijsopbouw zijn er -nog- niet en veel bedrijven zijn creatief met de prijzen. Daarom is het goed te weten wat en waar je voor kiest. Maar laten we bij het begin beginnen.

CPO, MSP, EMSP etc

CPO’s, MSP’S en EMSP’s bepalen de prijs van jouw laadervaring. Een CPO verzorgt de bezorging van de laadpalen, de installatie, onderhoud en de distributie van elektriciteit naar laadpalen en hebben een pechservice. Denk aan New Motion, Innogy, Allego en Ionity.

(E)MSP’s verkopen producten en services. Denk aan een laadabonnement, de laadpas en/of een app. Betalingen verlopen via deze partijen (denk aan New Motion of Maingau). Sommige CPO’s verzorgen ook MSP producten en services, maar over het algemeen verlenen MSP’s geen CPO producten en diensten. Er zijn wat uitzonderingen. Zo is Allego een CPO, maar leveren ze ook de Smoov app.

Goedkoop, duurder, duurst

Wat beïnvloedt je laadkosten? Daar zijn een aantal belangrijke redenen voor, afhankelijk van je persoonlijke laadgedrag. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

MSP invloed

 • Aanschaf van de laadpas
 • Verdienmodel van de MSP
 • Servicekosten van MSP

CPO invloed

 • Prijsovereenkomsten (Tenders, subsidies, commerciële afspraken)
 • Hardware kosten van de laadpalen
 • Laad Capaciteit
 • Elektriciteitsnetwerk
 • Prijsmodellen:
  -Starttarief
  -Tijdtarief
  -Connectietarief
  -kWh tarief
  -sessie tarief

Waarom jouw MSP soms niet werkt

Je bent niet de enige die wel eens bij een laadpaal heeft gestaan en niet kon laden. We hebben een lijstje met veelvoorkomende redenen waarom je niet kan laden gemaakt.

 1. Oeps. Vergeten je kaart te activeren. Een beginnersfoutje wat de meeste van ons is overkomen. Maak niet dezelfde fout en check bij je MSP op je laadpas actief is..
 2. De laadpaal heeft geen contract met jouw MSP.
 3. Het is een nieuwe kaart die nog niet bij de laadpaal geregistreerd staat. Je MSP kan kaartinformatie naar je sturen, zodat je CPO je kan helpen met je laadpas.

De meeste CPO’s geven je de mogelijkheid ook direct te betalen. Bij Allego laadpalen kun je bijvoorbeeld met de Smoov app betalen. Maar direct betalen kan andere kosten opleveren. We adviseren je contact met je MSP op te nemen over interoperabiliteit.

De grens over

Lekker het land uit? Daar wordt het vaak lastig, want niet elke MSP werkt overal. Check of jouw MSP met laadpalen over de grens werkt voor je naar het buitenland gaat. Ooit je afgevraagd waarom dit zo lastig is? Dat komt door roaming. Interoperabiliteit is relatief goed in Europa, maar nog steeds niet op het niveau dat je elke laadpas overal kan gebruiken. Door roaming netwerken verbinden MSP’s met CPO’s op specifieke locaties. Meerdere partijen zijn bezig de roaming problemen in Europa op te lossen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven