oude auto's elektrificeren

Ook oude auto’s kunnen elektrisch rijden!

Geen diepe roffel of een nostalgisch gepruttel, maar de pure rust van een elektromotor gevat in een nostalgisch geheel. Terwijl de wereldwijde automobielindustrie haar allernieuwste creaties laat zien op de IAA in Frankfurt, zijn er elders weer bedrijven die oude auto’s elektrificeren.

Onderstaand, in volstrekt willekeurige volgorde, een overzicht van geëlektrificeerde Trabantjes, Kevers, Porsches en nog veel meer moois.

Porsche 910

Evex Porsche 910 elektrischHet blijft voor ons een beetje een vorm van heiligschennis maar het heeft natuurlijk ook wel wat. De Duitse firma Evex bouwt namelijk de Porsche 910 om. Verwar deze niet met de bekende 911 want de Porsche 910 is meer een raceauto dan sportauto, en ook veel zeldzamer. Dat elektrificeren is in combinatie met de Porsche 910 zelf niet goedkoop want de kosten gaan al gauw richting de miljoen gulden. Maar dan heb je ook wat. De Porsche 910-e wordt voorzien van een krachtige elektrische aandrijflijn van de Oostenrijkse specialist Kriesel waarmee je in 2,5 seconden naar 100 kilometer/uur sprint en een top van 300 kilometer per uur haalt. Ook de actieradius is niet verkeerd: 350 kilometer.

Porsche 911

Porsche 911 elektrischOok de Porsche 911 kun je met een elektrische aandrijflijn krijgen. Daarvoor hoef je niet naar Porsche zelf toe want je kunt gewoon in Helmond terecht. Daar, op de Autocampus, vind je de start-up Voitures Extravert. Deze elektrificeert de auto niet alleen maar zorgt ook voor een degelijke restauratie. Het bedrijfje maakt daarvoor uitsluitend gebruik van oude 911’s die anders op de sloop zouden belanden. Zo draag je met een elektrische Porsche 911 niet alleen bij aan een beter milieu maar ook aan het behoud van een rasechte klassieker. Qua prestaties doet hij wel onder voor de 910 van Evex maar een top van 200 kilometer/uur en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in minder dan 6 seconden ben je altijd nog sneller dan de originele Porsche 911. Het accupakket van 58 kWh brengt je, mits je een beetje normaal rijdt, zo’n 400 kilometer verder.

Porsche 912

Porsche 912 elektrischHet houdt maar niet op met de Porsches. Het Amerikaanse autorestauratie- en electrificatiebedrijfje Zelectric Motors en EV West, specialist in elektrische aandrijflijnen, werkten onder meer samen bij de restauratie en ombouw van deze Porsche 912. De aandrijflijn van deze Porsche is afkomstig van een Tesla Model S P85 en heeft 421 pk. Daarmee is het natuurlijk geen enkel probleem om deze Porsche, die origineel amper 1000 kilo weegt, flink de sporen te geven. Hij is dankzij de accu (die noodgedwongen kleiner is als de originene Tesla-accu) weliswaar wat zwaarder geworden maar de prestaties zijn ongetwijfeld indrukwekkend genoeg. Dat gaat helaas niet op voor de accuradius van 225 kilometer. Wie een beetje doorrijdt staat al snel bij de laadpaal.

Ford Mustang Shelby

Charge Mustang EV 1967De Engelse firma Charge past eigenlijk niet helemaal in dit overzichtje. Zij gebruiken namelijk geen oude auto’s maar bouwen onder licentie nieuwe koetswerken van de 1967 Ford Shelby. De elektrische Mustang die zij daarmee bouwen mag er wezen. Met een vermogen van 475 pk zoeft deze geweldenaar in 4,5 seconden naar de 100 kilometer per uur.

Mini Cooper

Mini Cooper elektrisch klassiekerWat is er leuker dan een Mini? Inderdaad, de originele Mini. In Engeland is iemand die normaal gesproken niet alleen prototypes van elektrische supercars maar ook exclusieve elektrische fietsen bouwt, begonnen met het elektrificeren van Mini Coopers. Swind, zoals het bedrijfje heet, is het gelukt om er een 24 kWh accupakket in te bouwen waarmee hij een heel acceptabele actieradius van ruim 200 kilometer heeft. De topsnelheid is ongeveer 130 kilometer per uur, ongeveer gelijk aan die van het origineel. Maar Mister Bean zou evengoed trots op je zijn in deze elektrische Mini Cooper.

Zastava 750

Zastava Fiat Abarth elektrischZasta-wat? Ken je ze nog, die Joegoslavische tegenhangers van de kleine Fiatjes? Het in het Macedonische Skopje gevestigde BB Classic Cars is een specialist in het restaureren van auto’s. Met behulp van wat steun van de overheid is het bedrijfje begonnen met het restaureren en elektrificeren van de Zastava 750, een autootje gelijk aan de Oude Fiat 600. En zo rijden er in Macedonië dus al een paar elektrische “Centoventi’s” rond. Het zijn overigens ook de eerste elektrische auto’s die in dat land gebouwd worden, dus die oude karretjes hebben zo een dubbele historische waarde. De autootjes worden voorzien van heuse Fiat Abarth look en een 20 kW elektromotor waarmee je waarschijnlijk hooguit acceptabele snelheden kunt halen. De actieradius is met het beperkte accupakketje van 10 kWh ongeveer 120 kilometer. Al met al een geinig autootje maar de vraag is natuurlijk wel hoeveel waar (lees: rijplezier) je voor je geld (ruim 35000 euro) krijgt.

MG Roadster

MG Roadster elektrischHet Britse bedrijfje RBW gaat niet, net als Charge met de Mustang’s doet, aan de slag met oude MG Roadsters maar gaat ze daadwerkelijk herbouwen. De buitenzijde wordt in samenwerking met de British Motor Heritage stichting nagenoeg origineel nagebouwd, de binnenzijde wordt iets anders. Als er een auto ultiem rijplezier biedt is het wel deze MG. De 70 kW elektromotor zal in deze relatief lichte autootjes niet voor verbluffende prestaties zorgen maar absoluut voldoende rijplezier bieden.

Volkswagen Kever Cabrio

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er ook iemand op het idee zou komen om de Volkswagen Kever te elektrificeren. Dan moet je natuurlijk wel afscheid willen nemen van het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde motor uit het achteronder. Het leuke aan dit project is dat E-Classics, het bedrijf dat de Kevers ombouwt, dit in samenwerking met Volkswagen zelf doet. De Kever Cabrio wordt dan ook voorzien van dezelfde 82 pk elektromotor die ook in de VW e-Up! wordt gebruikt. De topsnelheid is 150 kilometer per uur, wat ons met deze van nature niet bepaalde koersvaste auto echt doodeng lijkt tenzij men de gewichtsverdeling rigoureus heeft verbeterd. Het accupakket heeft een capaciteit van 36,8 kWh, voldoende voor een actieradius van meer dan 200 kilometer.

Trabant

Trabant elektrischOf deze auto daadwerkelijk in elektrische uitvoering op de markt komt, is nog even afwachten. De initiatiefnemers zijn nog bezig met de financiering. En ook zij maken geen gebruik van de oude Trabant maar hebben een nieuwe versie bedacht. Voor wie de Trabant niet kent: die was het Oost-Duitse alternatief voor de VW Kever. Na de val van de Berlijnse muur, alweer zo’n dertig jaar geleden, raakte hij al snel in de vergetrelheid. Maar later kreeg de Trabi’ toch een ware cultstatus, met vele liefhebbers. Het Duitse bedrijf IndiKar, dat is gespecialiseerd in speciale voertuigen in de breedste zin van het woord, heeft tien jaar geleden al een moderne interpretatie van de aloude Trabant bedacht. Daar is toen uiteindelijk niet veel mee gebeurd. Maar nu zijn de Nederlanders Roland Notermans en Marc Gomperts, ook bekend van Max Mobiliteit en de MAX Mobiel, momenteel bezig om de financiering voor hun nieuwe project rond te krijgen. Met hun nieuwe bedrijf TransPuls willen ze voor deze nieuwe Trabant een laagtoeren elektromotor met een hoog koppel ontwikkelen. Uiteindelijk willen ze maar liefst duizend van de “special Edition Trabants” gaan bouwen. We zijn benieuwd!

Nog meer?

Nu is het nog wachten op een geëlektrificeerde Deux Chevaux (een mooie uitdaging voor de Nederlandse Burton Car Company?) en andere klassiekers zoals de Renault 4, Opel Kadett, Jaguar E-Type en natuurlijk ook de Citroën DS. Die laatste dan wel graag met een waterstofaandrijving. Dat zou de combinatie van de toendertijd hypermoderne hydropneumatische vering met de hedendaagse moderne techniek helemaal compleet maken. Een Citroën SM mag natuurlijkook, of een Peugeot 404 of 504. Mocht jij nog meer bedrijven weten die oude, klassieke auto’s elektrificeren, dan horen wij het graag van je!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven