Ierland elektrisch rijden

Ook Ierland gaat auto’s met verbrandingsmotor weren

Noorwegen is de Europese leider als het gaat om het gebruik van elektrische auto’s. De doelstellingen van de Noorse regering zijn dan ook ambitieus. Vanaf 2025 zullen er in Noorwegen geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren meer worden geregistreerd. Maar ook Ierland gaat grote stappen zetten.

Ook Denemarken, IJsland en Zweden willen een soortgelijke regeling invoeren, maar dan vijf jaar later. Frankrijk en Groot-Brittannië lopen op dat gebied nog meer achter, zij hebben 2040 als streefjaar vastgesteld. De Ierse regering heeft nu ook een nieuw klimaatbeschermingsplan gepresenteerd. Ook dat plan behelst het einde van de auto’s met verbrandingsmotoren. Vanaf 2030 zullen er in Ierland geen voertuigen met brandstofmotor meer worden geregistreerd.

Alle auto’s met verbrandingsmotor vanaf 2045 van de weg af

Maar de Ierse verordening gaat nog een stap verder. Alle auto’s met verbrandingsmotor zullen namelijk vanaf 2045 van de weg worden gehaald. Dat komt omdat Ierland in dat jaar de zogenaamde Nationale Autotest voor verbrandingsmotoren stop gaat zetten. Die test is vergelijkbaar met onze APK. Het betreft een periodieke keuring die iedere auto ouder dan tien jaar jaarlijks moet ondergaan. Als een auto niet meer goedgekeurd kan worden, betekent dit dat de registratie van deze auto wordt ingetrokken. Kortom, over 26 jaar worden in Ierland alle auto’s met verbrandingsmotor van de weg gehaald.

Stimulatie elektrische auto’s

De overheid kiest hiermee duidelijk voor de elektrische auto als de oplossing voor emissievrij vervoer. Daarom moet het aantal elektrische voertuigen de komende elf jaar in Ierland worden verhoogd tot 950.000. Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken zal ook het netwerk van openbare oplaadpunten aanzienlijk worden uitgebreid. Zo wil men ervoor zorgen dat winkels met meer dan tien parkeerplaatsen in de toekomst minstens één oplaadstation hebben.

Trendbreuk

De laatste jaren is de uitstoot op het groene eiland gestegen. Ierland wil met het nieuwe klimaatbeschermingsplan daarom een trendbreuk in gang zetten. De gestegen uitstoot had voor een groot deel te maken met de sterke economische groei in Ierland. Het land is voor 85 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen zodat een groei van de economie meteen leidt tot een verhoging van de CO2-uitstoot. Naast de maatregelen in de automobielsector moet de Ierse regering ook voor alle andere relevante sectoren concrete doelstellingen voor klimaatbescherming vaststellen. Op een ander punt is Ierland echter al lang voorbeeldig: de Ierse staat heeft zich aangesloten bij de zogenaamde desinvesteringsbeweging. De Ierse staat wil niet investeren in bedrijven met een klimaatschadelijk businessmodel.

1 Commentaar

   Laat een reactie achter

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*   U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   Terug naar boven