Ook Geely gaat een ‘battery swap’ concept ontwikkelen

Livan maple 60S Geely battery swap accu wisselen

De Chinese autofabrikant Geely gaat samen met Lifan Technology de joint venture Livan Automotive oprichten. En ook deze gaat zich richten op het zogenaamde ‘battery swap’. Een concept dat – behoudens bij NIO – op sterven na dood leek. In China ziet men er kennelijk wél brood in.

Joint venture

In december hadden Geely Auto en Lifan Technology al een samenwerkingsovereenkomst voor investeringen gesloten om een 50/50 joint venture te vormen. Deze zal zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling, verkoop en exploitatie van voertuigen (met inbegrip van, maar niet beperkt tot voertuigen waarvan de accu gewisseld kan worden). Volgens de aankondiging van Geely heeft de joint venture nu de industriële en commerciële registratieprocedures voltooid en ook de bedrijfsvergunning van de Chinese autoriteiten verkregen.

Lifan

Geely kennen de meeste lezers van e-Drivers.com wel, dat is een groot Chinees concern en onder anderen eigenaar van Volvo, Polestar en Lotus. Ook de merken Lynk & Co en Zeekr komen uit de stal van Geely. Lifan is niet zo bekend in Europa. Het is opgericht in 1992 en was aanvankelijk actief als toeleverancier van onderdelen. In 2006 ging men ook auto’s bouwen en in 2010 werd het de eerste privé-autofabrikant in China die naar de beurs ging. Het ging de afgelopen jaren niet zo goed met Lifan. Sinds de laatste herstructureringsronde in 2020 is Geely een van de voornaamste aandeelhouders geworden. Hoewel Lifan in vooral China bekend stond om zijn scooters en ‘copycat’ auto’s, ging het bedrijf zich door de bemoeienis van Geely meer gericht op de ontwikkeling van originele voertuigen voor gebruik als taxi.

Ecosysteem

Het is de bedoeling dat Livan Automotive zich in brede zin gaat toeleggen op het ‘battery swap’ principe. Het bedrijf moet een intelligent ecosysteem voor battery swap creëren, de hiervoor benodigde producten hiervoor ontwikkelen en de bijbehorende diensten aanbieden. De joint venture zal volgens die eerdere samenwerkingsovereenkomst van december ook werken aan de verkenning van geavanceerde technologieën zoals V2G en S2G. Ook gaat het bedrijf een bedrijfsmodel ontwikkelen waarin de levering van accu’s, energieopslag en recycling van de accu’s wordt geïntegreerd.

Doelstelling

Volgens een bericht van 31 december van Sichuan Daily heeft de joint venture een behoorlijk ambitieuze doelstelling. Men is van plan om tegen 2025 meer dan 5.000 accuwisselstations te hebben, die meer dan 100 (Chinese) steden bestrijken. Geely heeft duizenden technische octrooien op het gebied van batterijwisselinfrastructuur, wisselstations, en batterijwisselvoertuigen. Zij hebben ook deelgenomen aan de formulering van nationale elektrische schakelnormen. De Geely-Lifan joint venture wil tegen 2025 5000 batterijwisselstations hebben in 100 grote steden, Deze moeten een gezamenlijke capaciteit hebben om een miljoen elektrische miljoen voertuigen van een volle accu te voorzien.

Laten we daarbij ook niet vergeten wat Geely in december verklaarde:

“In 2023 zal de eerste elektrische SUV in Europa worden gelanceerd, waardoor de globalisering van slimme nieuwe energieproducten wordt gerealiseerd. De gloednieuwe technologie en het nieuwe merk voor energie-uitwisseling tijdens het reizen (het ‘energie-uitwisseling’ verwijst naar het verwisselen van accu’s) zal gebaseerd zijn op een exclusieve architectuur, en zal achtereenvolgens 5 soorten intelligente elektrische producten lanceren die energie kunnen uitwisselen, gebruikers efficiënte en intelligente reisservices bieden, en een nieuwe kracht worden in het ecosysteem van de uitwisselingstechnologie in het reizen.”

Kortom: Geely wil het ‘battery swap’ concept ook in Europa lanceren. In hoeverre die ‘5 producten’ daadwerkelijk 5 automodellen zijn, of dat men daar ook andere producten mee bedoelt, valt nog e bezien.

Maple 60S

De joint venture introduceert bovendien nu al de Maple 60S, het eerste model waarvan de accu’s kunnen worden gewisseld. De Maple 60S is uiteraard afkomstig uit de stal van Geely, waar opvallend veel auto’s een wielbasis van 2,70 m hebben. Het ‘60S’ slaat overigens op de maximaal 60 seconden die nodig zijn om een accu te wisselen. Geely positioneerde het merk Maple overigens een beetje aan de onderkant van de markt.

Aan de hand van de foto’s en de afmetingen hebben we het vermoeden dat de Maple 60S, die 4,73 m lang en 1,804 m breed is, niets meer of minder dan een aangepaste Geely Emgrand GL is. Dat is een model dat al sinds 2016 in productie is en later ook als Maple Leaf op de markt werd gebracht. Op zo’n manier kun je inderdaad snel een ‘nieuw’ automodel bedenken, al moeten we niet vergeten dat de architectuur voor het accuwisselsysteem moest worden aangepast. Verder weten we dat de Maple 60S is uitgerust met een 100 kW en een NEDC-actieradius van 415 kilometer heeft. Naast de mogelijkheid voor ‘battery swap’ is het ook mogelijk om de accu aan de DC-snellader op te laden.

Voor zover we in kunnen schatten, zal de Maple Leaf 60S vooral bedoeld zijn voor gebruik als taxi en in het personenvervoer. Lifan heeft enige ervaring met ride-hailing en exploiteerde vroeger Panda. Dit was een Uber-achtige platform dat in China meer dan 20.000 auto’s en 4 miljoen gebruikers had voordat het vanwege de financiële problemen van Lifan moest stoppen.

GBRC-platform

Volgens de aankondiging staat de Maple 60S op het GBRC-platform (Global Battery Rapid Change). Dat platform is afgeleid van een van Geely’s ‘modulaire architecturen’. Die zijn steeds een doorontwikkeling van elkaar en vertonen onderling aardig wat overeenkomsten. Dat zou kunnen betekenen dat Geely ook zijn nieuwste CMA-platform geschikt kan maken voor ‘battery swap’. En dat platform gebruikt men weer voor diverse modellen van Volvo, Lynk&Co, Polestar en Zeekr. Een interessant gegeven, want zo zou men in een keer een flink draagvlak voor het battery swap concept kunnen creëren. Het persbericht vermeldt in ieder geval dat het platform geschikt is voor uiteenlopende modellen met een wielbasis variërend van 2.700 tot 3.100 mm.

Meer informatie wordt ongetwijfeld bekend gemaakt tijdens de officiële presentatie, die in februari plaats zal vinden.

Vorig artikelJapanse wetenschappers ontwikkelen lithiumaccu met veel hogere energiedichtheid
Volgend artikelWeer een sprankje hoop op een BMW-supercar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in