donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsOok Fiat en Abarth worden een ‘elektrisch automerk’

  Ook Fiat en Abarth worden een ‘elektrisch automerk’

  Langzaam maar gestaag is de Stellantis Group bezig om een aantal van zijn in totaal veertien merken om te vormen tot een volledig elektrisch merk. Stellantis kondigt in het kader van die plannen aan dat Fiat en ook het sportieve submerk Abarth met ingang van 2027 een ‘elektrisch automerk’ worden.

  Stellantis = FCA+ PSA

  Voor wie nog niet zo bekend is met Stellantis: dit bedrijf is ontstaan uit de fusie van Fiat Chrysler Automobiles (Fiat, Chrysler, Jeep) en de PSA Group (Citroën, DS, Opel, Peugeot).

  100% BEV

  Het bedrijf maakt onlangs zijn financiële resultaten voor 2021 bekend. Het concern zag de winst – ondanks het wereldwijde halfgeleidertekort – vorig jaar stijgen. Tijdens de begeleidende presentatie kwam een slide in beeld met daarop de logo’s van Fiat en Abarth met daarbij de opmerking “100% BEV Portfolio by 2027 in Europe”. Dit kan niet anders betekenen dan dat de merken vanaf 2027 in Europa alleen nog maar volledig elektrische modellen zullen aanbieden. Stellantis kondigde dit overigens al eerder aan voor een aantal andere merken van de groep.

  Overgang naar elektrisch

  Het voornemen om van Fiat een elektrisch automerk te maken klinkt heel ambitieus maar het leveringsprogramma van Fiat is zo beperkt en eenzijdig dat daar niet zo gek veel voor hoeft te gebeuren. Op dit moment heeft Fiat vier modellen personenauto’s in het assortiment. Naast de bekende Fiat 500 – waarvan al elektrische versie is – zijn dat de 500X, Panda en Tipo. De Panda wordt over een paar jaar vervangen door de elektrische Centoventi. De 500X en Tipo worden behalve in Italië amper verkocht en kan men dus vrij gemakkelijk uitfaseren. Bij de bedrijfswagens zijn er al elektrische versies van de Ducato en Scudo en kan Fiat bovendien gebruik maken van de bestaande techniek van de elektrische PSA-bestelwagens om nieuwe, elektrische versies van de Doblò en Fiorino te ontwikkelen.

  Centoventi

  Centoventi

  Het meest interessant wat er bij Fiat op stapel staat is natuurlijk de Centoventi. Waar de nadruk bij de 500 op het design ligt, staat bij de Centoventi de functionaliteit en veelzijdigheid voorop. Er wordt van diverse modellen gezegd dat deze elektrisch rijden kunnen ‘democratiseren’. De Fiat Centoventi zou wat dat betreft wel eens de meest veelbelovende elektrische auto kunnen worden. Vooral het modulaire concept is een slimme vondst. Het project staat nog in de kinderschoenen maar er zal ongetwijfeld binnen een paar jaar een productiemodel van zijn.

  Accu

  Ten eerste krijgt de Centoventi een modulaire accu, waarvan je de capaciteit naderhand kunt laten wijzigen. De meeste Fiat’s rijden maar kleine afstanden. Die kopers kunnen dan voor de kleinste accucapaciteit kiezen. Blijkt die niet te voldoen, dan kunnen ze naderhand alsnog voor een grotere accu kiezen. Dat kan natuurlijk ook gebeuren op het moment dat de auto van eigenaar wisselt.

  Fiat Centoventi personaliseren

  Individualiseren

  Daarnaast zijn er nog veel meer zaken aan de Centoventi modulair. De klant kan bij aankoop al kiezen tussen verschillende daken, bumpers, wrappings, wieldoppen en stickers, alsook verschillende extra accessoires. Ook kan men het interieur, het infotainmentsysteem in verregaande mate individualiseren. Dit kan men trouwens ook al op de website van Fiat configureren. Het kan dan ook niet anders of er moet wel een productieversie in voorbereiding zijn.

  Maar Fiat wil dat een aantal van die accessoires ook door derden, bijvoorbeeld met de 3D-printer, gemaakt kunnen worden. Er zullen niet veel hobbyisten zijn die daar mee aan de slag zullen gaan. Maar er staan natuurlijk genoeg bedrijven te trappelen om allerlei mooie accessoires voor de Centoventi aan te bieden. En zo zal er een soort van ecosysteem van accessoires ontstaan waarmee iedereen zijn Centoventi op de meest uiteenlopende manier kan personaliseren. En daarmee creëer je ook fans van dat autootje. In marketingtechnisch opzicht is dat een slimme zet.

  Fiat Centoventi opties

  Nog meer modellen

  Overigens zegt Fiat dat het nog meer modellen op basis van de Centoventi gaat ontwikkelen. Een interessante ontwikkeling, waarmee het van oudsher nogal traditionele Italiaanse merk een flinke stap richting de naar eigen zeggen “betaalbare elektrificatie” kan zetten. We zijn benieuwd in hoeverre Fiat de naam Centoventi gaat gebruiken, of dat het toch Panda blijft, of misschien wel allebei.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos