maandag, 26 september, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsOok de Neta S moet de Tesla Model 3 het vuur aan...

  Ook de Neta S moet de Tesla Model 3 het vuur aan de schenen leggen

  Het aanbod in het segment van de Tesla Model 3 begint serieuze vormen aan te nemen. Er stappen bijvoorbeeld steeds meer Chinese autofabrikanten in dit segment in. Denbk hierbij aan bekende nieuwkomers als Xpeng en NIO. Gisteren schreven we ook over de Indi One, nu is het de beurt aan de Neta S.

  Geen SUV maar sedan

  Maar was is Neta (of Nezha) dan? Dat is (alweer) een vrij nieuw merk, dat in 2018 door Hozon Auto werd opgericht. Zoals inmiddels gebruikelijk bood Neta aanvankelijk alleen SUV’s aan, in de vorm van de U en V. Met de nieuwe S, waarmee je het woord SUV compleet maakt, zou je verwachten dat Neta ook een SUV op de markt zou brengen. Niets is minder waar. De nieuwkomer is een redelijk aantrekkelijk ogende vierdeurs sedan, afgeleid van het in 2020 gepresenteerde Eureka 03 concept. De Neta S zou zijn debuut maken op de Beijing Auto Show. Omdat die werd uitgesteld vanwege de in China weer oplaaiende coronapandemie, presenteerde Neta de nieuwe S nu online.

  Neta S

  De Neta S is 4,80 meter lang, 2,00 meter breed en 1,40 meter hoog. Samen met een wielbasis van 2,90 meter is hij iets groter dan een Tesla Model 3 en vergelijkbaar met andere Chinese modellen zoals de Xpeng P7, Nio ET5 en niet te vergeten de aangekondigde BYD Seal waar wij veel van verwachten.

  Als we de S vergelijken met de foto’s van het concept, dan zien we dat de productieversie van de S daar qua styling nog heel behoorlijk op lijkt.

  Het front heeft gesplitste koplampen zoals we tegenwoordig vaker zien, en waarvan de bovenste units zeer slank zijn. De ronde neus heeft fraaie inlaten en loopt netjes over in mooie gewelfde spatborden. Achteraan vinden we de gebruikelijke – maar best wel fraaie – ledsignatuur over de gehele breedte en een geïntegreerde spoiler.

  Als BEV en EREV

  Hij zal worden aangeboden in een volledig elektrische versie (BEV) en in een variant met een range extender (EREV). Naar verluidt heeft de BEV-versie van de S een actieradius van 710 kilometer volgens de helaas behoorlijk optimistische NEDC-norm. De versie met de range-extender zou zelfs 1.100 kilometer moeten halen maar zal waarschijnlijk nooit naar Europa komen.  Het is natuurlijk sowieso de vraag of Neta zijn modellen op de Europese markt aan gaat bieden.

  Shanhai architectuur

  wat zoeken komen we erachter dat Neta voor deze S een nieuwe architectuur met de naam ‘Shanhai’ gebruikt. Deze is alleen geschikt voor volledig elektrische aandrijflijnen, eventueel aangevuld met een range-extender. Verder laat het Shanhai een wielbasis tussen de 2750 mm en 3100 mm toe en is het geschikt voor zowel voor-, achter- of vierwielaandrijving. Dat het geschikt is voor uiteenlopende carrosserievormen zoals een sedan, SUV, coupé en MPV is tegenwoordig niet meer dan vanzelfsprekend.

  Behalve het verbruik van de BEV-versie (12 kWh/100 km, eveneens volgens NEDC, maar wel 33% zuiniger dan de Nio ET7 is) geeft Neta geen verdere technische gegevens over de aandrijflijnen vrij. Dat geldt ook voor de accu. Maar aangezien accuproducent CATL afgelopen najaar een aandeel in Neta heeft verworven, hoeven we ons in ieder geval niet af te vragen waar de accucellen van de Neta S vandaan komen.

  In het interieur van de Neta S valt meteen het grote centrale touchscreen. Verder is het interieur behoorlijk minimalistisch uitgevoerd. De bestuurder beschikt over een display achter het stuurwiel alsmede een groot head-up display. Verder mag ook de voorste passagier met zijn of haar eigen display spelen. Het interieur van de Neta S, dat is afgewerkt met leder, Alcantara en houtnerf, biedt een luxueuze ambiance. De voorstoelen hebben geometrische patronen en mahoniehouten elementen, zijn 6- en 12-voudig verstelbaar voor bestuurder en passagier en hebben ook stoelverwarming, -ventilatie en diverse massagefuncties.

  Autonoom

  Ook qua technologie lijkt Neta allesbehalve achter te lopen. De S is uitgerust met 13 camera’s, 5 ultrasone sensoren, 5 radarsensoren en 2 lidars. Hij is naar verluidt in staat om autonoom te rijden op Level 4. De prijzen zijn nog niet bekend en ook is niet duidelijk of Neta de S ook on Europa aan zal gaan bieden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Xpeng G9: dit zijn de specificaties en geschatte prijzen

  De G9 is het nieuwste model van Xpeng, en alweer het vierde model van deze nog jonge Chinese autofabrikant. Eerder bracht Xpeng al de G3 SUV en de sedans P7 en P5 op de markt. Afgelopen zomer doken er al wat foto’s van de Xpeng G9 op. Nu zijn er ook de nodige specificaties bekend en kunnen we een inschatting van de prijzen maken.

  e-Videos