Ook CATL gaat een ‘accuwisselconcept’ opzetten

CATL EVOGO accu omwissel station

CAES, een dochteronderneming van de grote Chinese accufabrikant CATL, lanceert EVOGO. Net als bij NIO laad je de lege accu van een elektrische auto bij dit concept niet op, maar wissel je hem om. Dat kan binnen een minuut. CATL is de eerste accufabrikant die zich aan een dergelijk concept waagt.

De afkorting CAES staat voor ‘Contemporary Amperex Energy Service Technology’. De diensten die CAES onder de merknaam EVOGO gaat aanbieden bestaan uit accumodules, accuwisselstations en een app. De fabrikant beweert dat EVOGO een hoge compatibiliteit met verschillende voertuigmodellen heeft en ook kan worden ingezet voor Battery as a Service (BaaS). Men zal EVOGO in eerste instantie in tien Chinese steden aan gaan bieden.

Verwisselbare accu’s

Hoewel NIO momenteel de enige bekende speler is die een concept met verwisselbare accu’s exploiteert, is NIO daarmee niet de eerste. Zo’n tien jaar geleden was er bijvoorbeeld het bedrijf Better Place waar je binnen vijf minuten het accupakket van de Renault Fleunce om kon wisselen. Er bestaan overigens ook al soortgelijke concepten voor elektrische cargobikes.

Maar voor zover wij weten is het initiatief van CAES wel het eerste waar een grote accuproducent achter zit. Een hele grote productne zelfs. CAES wil met EVOGO verschillende problemen oplossen, zoals de angst voor de actieradius, het ongemak van het opladen en de hoge totale eigendomskosten. Men wil op deze manier de aanschaf van de auto en accu gescheiden houden. De accu wordt dan een apart product. Je koopt een elektrische auto van een bepaald merk en huurt daar dan een universeel accupakket van EVOGO bij. Dat is uiteraard een andere, interessante benadering.

Choco-SEB

Het accupakket ziet er een beetje uit als een chocoladereep en wordt daarom een ‘Choco-SEB’ genoemd, waarbij SEB voor Swapping Electric Block staat. Deze is speciaal ontwikkeld voor massaal gebruik in elektrische auto’s en combineert een compact formaat met een hoge energiedichtheid en flexibele combinatiemogelijkheden. Een elektrische auto zou met een enkel een bereik tot 200 kilometer moeten halen, al geeft men niet volgens welke testcyclus die aanname is gebaseerd.

Compatible met veel EV’s

Wat ons verbaast is dat CATL beweert dat de Choco-SEB-modules compatibel met 80% van de op een elektrisch platform gebaseerde elektrische automodellen die wereldwijd op de markt zijn, alsook met alle modellen die de komende drie jaar op de markt komen en een elektrisch platform hebben. Als een van de grootste accuproducenten heeft CATL hier uiteraard veel kennis van. Maar toch kunnen we ons niet voorstellen dat accupakketten die in de nieuwste EV’s vaak zelfs een onderdeel van de totale constructie zijn, zomaar uitwisselbaar kunnen worden gemaakt. De voertuigen zullen wel eerst worden omgebouwd voor het EVOGO-systeem, vertelt CATL. Hierbij kunnen de klanten kiezen uit één tot drie accumodules, afhankelijk van de ruimte die er in hun auto beschikbaar is.

Accuwisselstation

Het accu wisselstation is behoorlijk compact, de oppervlakte van een standaard EVOGO station is gelijk aan drie parkeerplaatsen. Zo’n station kan 48 Choco SEB’s opslaan en opladen. Het wisselen van een lege accumodule duurt naar verluidt slechts één minuut.

Het voordeel van het wisselen van accu’s is dat de meeste elektrische rijders helemaal geen grote accu nodig hebben, en dus niet met een onnodig grote (dure, zware) accu rondrijden. Voor het gebruikelijke woon-werkverkeer en de korte ritjes kunnen klanten volstaan met slechts één accu. Als men langere afstanden af wil leggen, kan men extra modules laten plaatsen, mits daar ruimte voor beschikbaar is. Uiteraard kan men de accu’s ook gewoon opladen in plaats van omwisselen.

Voordelen

Het idee van EVOGO heeft natuurlijk zijn voordelen. Men rijdt niet een onnodig grote accu rond. De auto is dan een stuk lichter en verbruikt dus minder energie. Alleen is het niet meteen zo dat er dan ook minder grondstoffen voor de accu’s benodigd zijn. Er moeten immers ook extra accu’s voor de accuwisselstations worden gemaakt. Hoe zich dat verhoudt, valt nog te bezien. Uiteraard is het voor de transitie naar elektrisch rijden ook een groot voordeel dat de veel gebruikte tegenwerping van de lange laadpauzes niet meer van toepassing is.

Maar er is misschien nog een ander, niet te onderschatten voordeel. Een dergelijk concept ook meteen een heel goed uitgangspunt is om een ecosysteem voor het onderhouden, repareren en recyclen van accu’s op te zetten. Daarbij is het absoluut een voordeel dat accupakketten ‘uniform’, ‘gestandaardiseerd’ en ‘merkneutraal’ zijn, en dat je ze in het wisselstation steeds kunt monitoren om te zien of ze nog in goede conditie zijn. Nu nog zien of het aanslaat. We zijn benieuwd!

Vorig artikelNIO en Shell gaan samenwerken op het gebied van accuwisselstations
Volgend artikelGeruchten over een elektrische Porsche Cayman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in