BYD e-platform 3.0

Ook BYD toont elektrisch platform met 800 volt technologie

Het Chinese BYD, in eigen land een van de grotere spelers, presenteerde op de Shanghai Auto Show een nieuw platform voor elektrische auto’s. Hoewel BYD zelf ook auto’s bouwt, wil men dit platform ook aan andere autofabrikanten aanbieden. Opvallend: de actieradius van ruim duizend kilometer.

BYD’s nieuwe architectuur heet ‘e-platform 3.0′ en krijgt de Blade-accu’s van eigen fabrikaat. Dit moet naar eigen zeggen uitmuntende rijprestaties en een buitengewone actieradius mogelijk maken. Men spreekt over meer dan 1.000 kilometer. Het nieuwe platform moet de basis vormen van de “volgende generatie van krachtige slimme EV’s”.

Efficiënt

Volgens BYD onderscheidt het zich door intelligentie, efficiëntie, veiligheid en ook door de esthetiek. Bovendien moet het platform de kosten verminderen. Dit door de essentiële componenten verder te standaardiseren en in het platform te integreren. Volgens BYD zijn er talrijke nieuwe modules ontwikkeld voor het platform waardoor het compacter, lichter, sterker en efficiënter is geworden. De nieuwe warmtepomptechnologie zou de actieradius in de winter bijvoorbeeld met tien procent moeten vergroten.

Daardoor moet de aandrijfunit een efficiëntie van 89 procent kunnen halen. Volgens BYD heeft een elektrische auto op basis van dit platform slechts 2,9 seconden nodig om van 0 naar 100 km/u te gaan en kan hij tot 1.000 kilometer afleggen op één acculading.

De lange wielbasis en de kortere overhangen van het EV-platform maken volgens BYD niet alleen grotere accupakketten mogelijk. Het zorgt ook voor een ruimer interieur terwijl het lage zwaartepunt weer de wegligging verbetert.

En ook op 800 volt

De door Rimac en Porsche geïntroduceerde systeemspanning van 800 volt vindt steeds meer navolging. Ook het nieuwe platform van BYD werkt op 800 volt. Het exacte laadvermogen wordt niet genoemd maar men zegt dat men in vijf minuten voor 150 kilometer kan opladen. Dit gaat dan waarschijnlijk wel om de in China gebruikelijk maar behoorlijk optimistische NEDC-norm. En dat geldt natuurlijk ook voor de actieradius. Maar ook 1000 km volgens NEDC is indrukwekkend genoeg.

Blade accu

Voor de accu vertrouwt BYD op zijn eigen in 2020 geïntroduceerde “Blade Battery”. Dat is een LFP-accu met relatief grote accucellen. De ‘blade battery’ presteerde goed in verschillende crash- en penetratietests. Daarom claimt BYD dat de technologie bijzonder veilig in vergelijking met andere lithium-ionaccu’s. In het e-platform 3.0 wordt de accu naar verluidt geïntegreerd in het structurele ontwerp van het voertuig. Daardoor is de torsiestijfheid van de carrosserie naar eigen zeggen twee keer zo hoog.

BYD zegt ook eigen voertuigen met het e-platform 3.0 te ontwikkelen. Men zegt niet wanneer die precies op de markt zullen komen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven