Audi onderzoek bi-directioneel laden

Ook Audi onderzoekt mogelijkheden bi-directioneel laden

Er zijn al de nodige onderzoeken op het gebied van bi-directioneel laden. Hierbij kan de accu van de elektrische auto ook als buffer dienen om piekbelastingen van het elektriciteitsnet op te vangen. Dat is dus erg interessant. Ook Audi is nu begonnen aan het onderzoek op dit gebied, en doet dat samen met de Hager Groep.

Accu als energieopslag gebruiken

Volgens de onderzoekers bi-directioneel laden niet alleen helpen om piekbelastingen op te vangen, maar ook de efficiëntie verhogen. Dit is vooral het geval als het wordt gecombineerd met een fotovoltaïsch systeem. De overtollige, door de zonnepanelen opgewekte elektriciteit, kan dan namelijk tijdelijk worden opgeslagen en weer vrijgegeven wanneer dat nodig is. Er is op zonnige dagen en op dagen dat er veel wind is, vaak een overschot aan groene elektriciteit. Die energie kun je niet zomaar opslaan. Maar dat zou wél kunnen als er elektrische auto’s aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld, die geschikt zijn voor bi-directioneel laden. Deze kunnen de opgewekte energie via het V2G-principe (Vehicle to Grid) opslaan, en vrijgeven wanneer het nodig is.

Zo kun je de accu van de elektrische auto thuis niet alleen via de wallbox opladen, maar ook gebruiken als decentraal opslagmedium die weer energie aan het huis levert wanneer er niet genoeg zonne- of windenergie is. Als de woning zonnepanelen heeft, dient de elektrische auto als tijdelijke opslag voor de groene stroom die er wordt opgewekt. Martin Dehm, technisch projectmanager van het onderzoek, zegt dat de elektrische auto in de toekomst ook als energieopslag deel uit kan maken van de energietransitie.

Elektriciteitsmix steeds groener, aanbod steeds minder constant

De elektriciteitsmix wordt ook steeds groener, wat het V2G-principe steeds interessanter maakt. In Duitsland bestaat de elektriciteitsmix dit jaar voor meer dan 50 procent ‘groen’. Het aanbod groene elektriciteit fluctueert dus enorm. Soms is er zelfs zoveel overschot, dat de prijzen op de Spot-markt negatief zijn. De Laadje-app, waarmee je alleen laadt wanneer de energieprijzen het laagst zijn, weet daar ook van te profiteren.

Audi e-Tron met bi-directionele laadtechnologie

Het onderzoeksproject maakte gebruik van een Audi e-Tron met near-series oplaadtechnologie. In het testnetwerk werkt de e-Tron met een DC-wandbox, die een laadvermogen tot 12 kW mogelijk maakt, en een flexibel uitbreidbare opslagunit met een vermogen van 9 kWh. Dankzij het gelijkspanningsniveau in het totale systeem is er voor de verbinding tussen de zonnepanelen en het voertuig geen omvormer nodig.

Ook voordeel bij variabel tarief

Als de klant variabele tarieven zou hebben, kon de EV in tijden van hoge prijzen zorgen voor de volledige energievoorziening van de woning. ’ s Nachts, of tijdens de daluren van het tarief, kan de auto weer met goedkope elektriciteit worden opgeladen tot de gewenste SOC (State of Charge) is bereikt. Bij een stroomstoring kan de auto zelfs het hele huis van energie voorzien. Ook is het mogelijk om met de voertuigaccu een compleet gebouw zonder elektriciteitsaansluiting van energie te voorzien.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven