vrijdag, 1 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsOok als je een Tesla met een generator oplaadt, is hij nog...

  Ook als je een Tesla met een generator oplaadt, is hij nog zuiniger dan een diesel

  In Australië heeft onlangs een interessant experiment plaatsgevonden. Men nam een Tesla Model S en ging deze op met een dieselgenerator. Men ging hiermee vervolgens honderd kilometer rijden. Dat ritje maakte men ook met een middenklasse dieselauto. En het resultaat? Dat zal je verrassen.

  Experiment: elektrisch versus diesel

  In Australië, waar je met name in de ‘outback’ lang niet zo veel oplaadmogelijk hebt, zou je een elektrische auto als alternatief ook kunnen opladen met een generator of diesel. De vraag is natuurlijk, of dat nog wel redelijk efficiënt verloopt. Dat bracht een paar mensen op een leuk idee voor een experiment. Een aantal Tesla-bestuurders van de Tesla Owners Club Western Australia en de Australian Electric Vehicle Association laadden een Tesla Model S P85D op met een dieselgenerator. Daarnaast regelden ze een Volvo V40 D4 met tweeliter dieselmotor om de brandstofefficiëntie van te vergelijken.

  Laden en tanken met diesel

  De eerste stap van het experiment werd de Tesla direct via de generator opgeladen via de AC-aansluiting. De tank van de generator werd voor en na het laden tot de rand gevuld. De bijgevulde brandstof werd zo nauwkeurig mogelijk gemeten. De accu van de auto werd dus opgeladen met 18 kWh. Dat is genoeg om minstens 100 kilometer af te leggen. De Tesla moet het tijdens die rit opnemen tegen een aanzienlijk kleinere, en lichtere auto. De Volvo V40 weegt 700 kilo minder dan de Model S. Hij heeft bovendien ook een veel lager vermogen. De Tesla Model S maakte de rit in de ‘Insane’ modus. Die kan als het moet dus nog veel zuiniger rijden. Voor de rit werd ook de tank van de Volvo V40 volledig gevuld.

  De rit

  De volgende stap was de rit. Beide auto’s legden hetzelfde parcours van ongeveer 100 kilometer af onder zo gelijk mogelijke verkeersomstandigheden. Het parcours, waar de verkeersdrukte die dag weinig problemen opleverde, bestond deels uit snelweg en stadsverkeer. Omdat het weer op de dag van het experiment droog en warm was volgens het bijbehorende YouTube-video, hebben de hobbywetenschappers de airconditioning in beide auto’s aangezet.

  Meten

  Na de rit werd de Volvo bijgevuld tot precies hetzelfde niveau als voor het vertrek. Op die manier kon het brandstofverbruik behoorlijk precies worden gemeten. Uiteraard werd er ook identieke brandstof gebruikt.

  En dan de verrassing

  Hoewel je zou denken dat de Volvo de meest voordelige uitgangssituatie zou hebben, bleek de Tesla Model S zuiniger. Om die 18 kWh aan elektriciteit te produceren, verbruikte de dieselgenerator 4,46 liter diesel. Hiermee reed de Tesla een afstand van 104,6 kilometer. De Volvo reed dezelfde afstand onder dezelfde omstandigheden en verbruikte 4,8 liter diesel.

  Hoewel de Volvo zijn op papier lage verbruik inderdaad bevestigde, bleek dat hij het af moest leggen tegen de beduidend zwaardere en krachtigere Tesla Model S. En dat is best een verrassing, aangezien de Tesla door een dieselgenerator werd opgeladen. Je zou zeggen dat een moderne auto met dieselmotor zuiniger zou zijn, maar dat is dus niet het geval.

  Niet bepaald emissievrij

  Uiteraard was het bovenstaande voor ons aanleiding om wat te gaan rekenen. Een liter diesel bevat ongeveer 10 kWh aan energie. Bij het opladen treedt een verlies van ongeveer 15% maar doet hier niet ter zake. De generator verbruikte 10 x 4,46 = 44,6 kWh vermogen om 18 kWh te produceren. Daarbij treedt dus een verlies op van ongeveer 60% op. Maar ondanks dat had de Volvo meer energie nodig om dezelfde afstand af te leggen. Qua energie zou het dus redelijk verantwoord kunnen zijn om een elektrische auto op te laden met een dieselgenerator. Qua uitstoot is het uiteraard een heel ander verhaal want er is op deze manier natuurlijk geen sprake meer van emissievrij rijden.

  Gerelateerd

  4 REACTIES

  1. Verrassend? Zo’n 50 jaar geleden zijn de spoorwegen op niet-gelektrificeerde trajecten overgestapt van diesel naar een diesel-elektrische aandrijflijn, onder meer om deze reden. In dit experiment is de test-tesla vergelijkbaar met een BEV met range-extender. In beide gevallen kan de dieselmotor draaien op een punt in de koppel-toerenkromme waar het rendement hoog ligt, terwijl dat bij de rijdende volvo minder het geval is. Bovendien wordt bij de tesla remenergie teruggewonnen. Het gewicht van de auto speelt daardoor slechts een kleine rol voor het netto-energieverbruik. De luchtweerstand van de volvo is wel aanzienlijk groter dan die van de tesla (ca 0.31 vs 0.24) en dat verhoogt het verbruik, met name op de snelweg. De verwachting is dus dat de diesel-elektrisch oplossing economischer zal zijn dan puur diesel, en de uitslag van dit experiment is daarmee niet echt verrassend. Maar leuk om aan te tonen is het wel.
   Je kunt nog wel een kritische kanttekening plaatsen bij de schaal van dit experiment. Eén meting is geen meting zeggen we wel eens, Het verschil is minder dan 8%. Een behoorlijke meetonzekerheid zit in ieder geval in hoeveelheidsbepaling van de diesel (merk op dat de temperatuur van de diesel in tank niet gemeten is) en de state-of-charge bepaling. De conclusie dat het dieselverbuik bij de tesla echt lager ligt dan bij de volvo zou ik pas durven te trekken als we nog minstens 500 km verder zijn, maar dit kleinschalige experiment wijst in ieder geval wel in die richting.

  2. de stroomgroep geeft ook warm water af, deze kan je gebruiken voor warm water te maken aan de woning of mee op uw cv zetten zodat deze energie niet verloren gaat. Dat zou dan het rendement verhogen daar nu de warmte niet benut wordt in het voorbeeld met de 2 wagens.

  3. Vraag is de tesla heeft 2 motoren als aandrijving. Dus 1 motor aan de voorzijde en 1 motor aan de achterzijde. Kan de motor van de voorwielen voor aandrijving worden gebruikt. En de motor aan de achterzijde als generator worden gebruikt voor opwek van het accupakket. Waarom kan dit wel met zonnepanelen zoals bij de lightjear en niet met de motoren als aandrijf en generator.
   Wat is het technische probleem
   Gaarne reactie.

  4. Volgens mij zou dat zo niet werken, omdat je altijd met de nodige verliezen te maken hebt. Bij een elektrische auto zorgen de motoren overigens sowieso al voor het terugwinnen van energie bij het afremmen/inhouden. Het aantal motoren verschilt overigens per type.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos