Ongenuanceerd. Column Werner Budding

Ongenuanceerd. Column Werner Budding

Op enige terughoudendheid bij reaguurders op social media hoef je doorgaans niet te rekenen. Da’s voor sommigen een deel van de aantrekkingskracht van social; iemand post iets, en je stampt er met z’n allen lekker makkelijk overheen, met ongefundeerde meningen, om van enige nuance maar niet te spreken. Nou polariseert de elektrische auto nogal, dus met een post over een zero emission auto gaan EV-haters helemaal los.

Afgelopen week reed ik voor partner AD Auto en voor e-Drivers.com de Tesla Model 3. Een uitstekend geëngineerde auto, vind ik. Niet mooi, dat vind ik ook. Althans, van voren is er visueel behoorlijk wat mis. Maar daar mogen jullie lekker zelf over oordelen. Onlangs riep ik dat ik de beste weerdame van Nederland, Helga van Leur, best een aantrekkelijk mevrouw vind; iedereen die het hoorde viel over me heen. Dus we gaan het niet eens worden over schoonheid. En da’s maar goed ook.

Maar waarom kruipt iedereen op zijn toetsenbord, waarbij de woede tussen de vingers door druipt als het op social media over Tesla of EV’s gaat. Zomaar wat reacties samengevat nadat ik wat foto’s van de Model 3-test op mijn Facebook plaatste: ‘kleurloos, niets nieuws, wet van de remmende voorsprong, lelijk, dashboard is niks, ziet er niet uit, beter een echte auto kopen, goedkoop, kermis, geen gezicht, gevaarlijk, onverkoopbaar, vervuilende technologie, elke 200 km een half uur aan de stekker, helft van de actieradius haal je niet, stekkerauto’s zijn walgelijk, accu’s waar kinderarbeid aan kleeft’. Als ik alle reacties van mijn Twitter, Insta en Facebook had genoteerd, zou ik een artikel hebben van 1000 woorden. Maar één ding is duidelijk: Elon Musk kan de boel maar beter op slot gooien. Wordt niets, dat Tesla van hem.

Alleen iets keihard affakkelen op grond van weinig of niets, is dat dan de basis op je recht van het geven van je mening? Dat lijkt mij niet.

Ik denk daar toch een beetje anders over. Natuurlijk vragen de huidige elektrische auto’s inschikkelijkheid van hun berijders. En dan maakt het niet zo veel uit of het een Model 3 is, of een Audi e-tron of een Jaguar i-Pace. Maar dat weet je, als koper. Alleen iets keihard affakkelen op grond van weinig of niets, is dat dan de basis op je recht van het geven van je mening? Dat lijkt mij niet. De actieradius van een Tesla bedraagt geen 200 km, die van een i-Pace evenmin; het is riant meer. Of blader eens door de menustructuur van het multimediasysteem in een Model 3, en je snapt meteen de gedachte erachter. Een sneller functionerend systeem kan ik me trouwens niet bedenken. Ik ben het ermee eens dat het ontbreken van een dashboard niet bijdraagt aan de knusheid in de Tesla, maar gelijktijdig zeg ik dat er weinig auto’s zijn met een zo goed zicht rondom vanachter het stuur. En zijn stekkerauto’s walgelijk, of blijf je voorlopig verknocht aan het geluid van een verbrandingsmotor? Van mij mag je hoor. Ik vind beide concepten boeiend. En is een Model 3 gevaarlijk, vervuilend, onverkoopbaar? Volgens mij niet echt.

Wat ik vooral boeiend vind, is dat Tesla zo’n tien jaar geleden 260 medewerkers had, er werken nu om en nabij de 40.000 mensen, het Amerikaanse merk heeft een naamsbekendheid die niets onderdoet voor een Duits premiummerk. Natuurlijk, er zijn bakken vol controversen, van een joints rokende CEO, tot rare beurskoers beïnvloedende tweets van diezelfde CEO. Dat zal allemaal, het neemt niet weg dat de Model 3 in veel opzichten een interessante auto is, een goede auto ook. Een EV die wéér een nieuwe groep rijders van ICE-auto’s voor zich gaat winnen.

Overigens – en ik wil er niks mee goed praten – degene die losgaan over accu’s waar kinderen aan gewerkt kunnen hebben; in de smartphone waarmee je je berichten de wereld in slingert, zitten grondstoffen die hoogstwaarschijnlijk uit diezelfde mijn komen…

8 Comments

 • Erick| 11/02/2019 bij 22:31

  Ik rij met veel plezier al bijna 1,5 jaar een EV. De enige reden om ooit afscheid ervan te nemen is het oneindige gezeur van ongeinformeerde figuren over kolencentrales en afvalbergen met accu’s. Tegenwoordig lach ik even vriendelijk en loop dan weg.

 • Buutvrij| 11/02/2019 bij 10:53

  Kop boven het maaiveld ja. Tesla heeft een gigantische voorsprong en dat trekken ‘liefhebbers’ van andere merken maar moeilijk. Vraag me ook af waar roeptoeters gebleven zijn die verkondigen dat andere merken ‘EV modellen in grote getalen al lang klaar hebben staan’
  Als je ziet hoeveel moeite Audi met de e-tron heeft…
  Je kan natuurlijk niks hebben met Tesla, maar echte concurrentie heeft dat merk voorlopig niet. Btw, de Kona electric gooit bij mij persoonlijk ook hoge ogen.

 • Dirk| 10/02/2019 bij 15:08

  Afgelopen week nog een (korte) discussie gehad met een EV-hater.
  Zijn tweede argument ? Al die batterijen, met al dat lood en zuur, zijn nefast voor het milieu.
  Inderdaad veel afval – maar dan wel waste of time.

 • Erwin in 't Veld| 10/02/2019 bij 12:41

  Werner….het is gewoon de kift….. Je steekt je kop boven het maaiveld en die moet er af, koste wat kost. Ga door met je goede werk. Ik ben het niet altijd me je eens, maar ik voel dat jij kan luisteren en daardoor ook op je mening terug kunt komen. Veel mensen horen (lezen) graag zichzelf (hier nog eentje, haha!). Ga door in je eigen stijl, wij lezen mee….

 • Walter van der Pol| 10/02/2019 bij 11:21

  Goed geschreven. Smaken verschillen maar je kan inderdaad gewoon niet meer om het merk heen. Ik werk zelf veel met en voor Tesla, hoe vaak ik niet hoor “dat zal nu niet lang meer duren hè”. Mensen hebben echt geen idee van de groei die deze organisatie doormaakt. Veel reacties van reaguurders die hem nog niet eens in real life hebben gezien, gevoeld, laat staan gereden. Of uberhaupt ooit kilometers in een EV hebben gemaakt. Mooiste vergelijking vond ik idd de introductie van de iphone! Komt helemaal goed met Tesla, ben ik van overtuigd.

 • Frank Goedhart| 10/02/2019 bij 10:14

  Helemaal eens! Als je het dashboard van de Tesla (rust, functionaliteit) vergelijkt met die van bijv Mercedes (kermis in de hel) dan weet je dat Tesla het begrepen heeft. Ongelofelijk toch ook, dat grote merken er meer dan 10 jaar over doen om met soortgelijke technologie te komen? Alleen maar omdat ze hun huidige cash cows tot het uiterste toe willen uitmelken. General Motors lag ooit voorop in EV’s, remember? Nu pakken merken als Tesla, LightYear, Uniti etc het voortouw. Wie kent Kodak en Nokia nog?

 • Sander| 10/02/2019 bij 00:24

  Ik herken alles wat je zegt over die belachelijke ongefundeerde & ongenuanceerde meningen! Maar wauw wauw wauw! Wat een coole auto blijft het toch! En ik heb er in gereden!

 • Hans Janissen| 09/02/2019 bij 22:24

  Mooi artikel en de spijker op de kop.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven