Onderzoek: Elektrische auto’s veel minder bereik bij min 6 graden

Bij een buitentemperatuur van min 6 graden Celsius hebben elektrische auto’s gemiddeld 12 procent minder bereik. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Automobile Association (AAA). Als de kachel dan ook nog wordt ingeschakeld, daalt de actieradius met 41 procent.

De AAA heeft echter niet alleen naar lage temperaturen gekeken. Want in de zomer doen elektrische auto’s het ook iets minder goed. Bij 35 graden Celsius is hun bereik gemiddeld 4 procent minder goed. Als dan ook nog de airconditioning wordt bijgeschakeld, gaat de actieradius met 17 procent omlaag. Even voor de nuance: brandstofauto’s zijn bij lage temperaturen ook minder zuinig.

BMW i3 het minst goed

De resultaten verschillen overigens nog al per model. Bij min 6 graden verliest de BMW i3 50 procent van zijn bereik, terwijl de Nissan Leaf iets meer dan 30 procent minder ver komt. Datzelfde geldt bij 35 graden. De actieradius van een i3 wordt zo’n 20 procent kleiner en die van een Leaf slechts 12 procent.

Tesla spreekt resultaten tegen

Tegenover Electrek beweert een woordvoerder van Tesla dat de cijfers niet kloppen. Volgens de Amerikaanse autofabrikant verliest een Model S bij 35 graden niet 16 procent aan actieradius, maar niet meer dan 1 procent. Over de afname van het bereik bij min 6 graden gaf Tesla – verdacht genoeg – geen concreet percentage. De zegsman wilde alleen kwijt dat de 38 procent van de AAA niet klopt.

4 Comments

 • Buutvrij| 11/02/2019 bij 10:38

  Een ICE auto flikkert ten allen tijde grofweg 70% van de energie uit de tank over de heg. Hoor je nooit iemand over

 • Jurgen| 10/02/2019 bij 12:55

  Dit onderzoek van de AAA klopt niet. Is de AAA niet het clubje van Anonieme Alcoholisten Amerika?
  Die mogen waarschijnlijk de weg niet meer op…

 • Oscar| 10/02/2019 bij 00:14

  @arjan dus zij mogen van jou alleen nog maar positieve propaganda plaatsen???

 • Arjan| 09/02/2019 bij 11:35

  Raar dat jullie zo’n negatief onderzoek ruklaak plaatsen, het lijkt me overduidelijk dat dit onderzoek negatieve propaganda is vanuit de autobranche, raar dat een site die juist elektrisch rijden bevorderd dit plaatst.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven