zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsOmdat het altijd nog sneller kan: duurzame Morand Hypercar met 6 motoren

  Omdat het altijd nog sneller kan: duurzame Morand Hypercar met 6 motoren

  Op het gebied van e-mobiliteit kennen we Zwitserland vooral van de kleine Microlino, de originele ontwerpen van Frank Rinderknecht van Rinspeed en het waterstofproject van Hyundai. Maar er komt nu ook een hypercar uit Zwitserland. En niet zomaar een, met zes motoren en een ultralichte carrosserie.

  Bij hypercars gaat het natuurlijk maar om één ding: zo snel mogelijk. Dat geldt ook voor de elektrische hypercar van Morand Cars. Maar Morand Cars heeft ook duurzaamheid in het vaandel. De carrosserie van de Morand Hypercar is gemaakt van een duurzame natuurvezel. Deze carrosserie zal in worden gemaakt in samenwerking met Bcomp, een toonaangevende leverancier van natuurlijke vezelversterkingen voor high-performance materialen voor race- tot luchtvaarttoepassingen.

  Natuurlijke vezels

  Volgens Bcomp worden de natuurlijke vezelcomposieten niet alleen voor de carrosserie van de Morand Hypercar maar ook voor het gehele interieur. En met resultaat. Het gebruik van die vezels resulteert in een gewicht van minder dan 1.250 kilogram. Dat is weliswaar zonder het accupakket, dat voegt nog eens 400 kilo toe. De duurzame composietmaterialen van natuurlijke vezels kunnen de prestaties van traditionele koolstofvezel evenaren. De CO2-footprint wordt door de natuurlijk vezels met 75% verminderd. Ze komen, zoals vaak het geval is met koolstofvezelcomposieten, niet op de stortplaats terecht maar kunnen volledig worden gerecycled.

  Morand Hypercar

  Helaas zijn er niet al te veel details bekend over de technische specificaties van de Morand Hypercar. Hij gaat naar verwachting vanaf 2023 in productie. Er komt ook een hybride versie maar die negeren we maar even, al was het alleen maar omdat die lang niet zo krachtig is als de volledig elektrische versie met zes elektromotoren. Die zes motoren leveren een vermogen van maar liefst 1.470 kW/ 2.000 pk, goed voor een topsnelheid tot 400 km/u. De actieradius van de elektrische Morand Hypercar bedraagt naar verluidt 301 km. Voldoende voor een Formule 1 Grand Prix, zo stelt Morand. En ook voldoende voor een rondje Zwitserland, waarbij je hooguit 120 km/u mag rijden. Als je de Duitse Autobahn of het circuit op gaat zoeken dan zul je uiteraard een stuk sneller bij de lader staan.

  Het opladen duurt volgens Morand Cars tachtig minuten tot drie uur, afhankelijk van het laadvermogen van het laadstation. Het laden gaat dus wat minder vlot dan het rijden. Verder maakt men met betrekking tot het energiemanagement gebruik van ‘cutting edge’ technologie, remregeneratie op alle vier de wielen en een accu met een naar eigen zeggen ongekend hoge energiedichtheid.

  Samenwerking

  Eric Boullier, mede-oprichter van Morand Cars, verklaart dat ze graag met Bcomp samenwerken aan de ontwikkeling van de Morand Hypercar: “We delen een gemeenschappelijke visie en een gemeenschappelijk doel: de weg vrijmaken voor duurzame prestaties.”

  Per Mårtensson, CSO van Bcomp: “We zijn verheugd deel uit te maken van de eerste Zwitserse hypercar en samen te werken met toonaangevende mensen uit de autosportwereld. Morand’s visie om een duurzame Zwitserse hypercar te ontwikkelen met de nieuwste technologieën is in lijn met zowel de macro-trends als onze overtuiging bij Bcomp dat duurzaamheid een integraal onderdeel is van prestaties.”

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos