Tesla Model S Plaid

Officieel onthulde Tesla Model S Plaid biedt geen verrassingen

De langverwachte Tesla Model S Plaid is afgelopen vrijdag officieel onthuld. Er zou ook een ’Plaid+’ uitvoering komen maar die werd kort geleden afgeblazen. In verband daarmee hoopten Tesla-fans dat de prestaties van de ‘normale’ Plaid-uitvoering een verrassing zouden zijn maar die bleef uit.

De prestaties van de Model S Plaid zijn niet veranderd. De specificaties zoals die op de website stonden blijven gehandhaafd. De Model S Plaid accelereert in 2,1 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 322 km/u. De komst van de Plaid-uitvoering gaat ook samen met een herziening van zowel de Model S als Model X, want ook die komt er in deze uitvoering. Beide modellen krijgen ook een ietwat gewijzigd exterieur waarbij de chromen accenten zijn vervangen door zwart. De wijzigingen aan het interieur zijn wat ingrijpender.

Wijzigingen

Zo zien we een nieuw ‘open’ stuurwiel met een vlakke onderkant, al valt het te bezien of dit in alle uitvoeringen zal worden gemonteerd. Verder is het centrale aanraakscherm voortaan horizontaal in plaats van verticaal geplaatst. In tegenstelling tot de Model 3 en Model Y heeft Tesla de boordcomputer voor de bestuurder behouden. Verder heeft Tesla het algemene design van het dashboard en de middenconsole opgefrist. De passagiers op de achterbank kunnen profiteren van meer beenruimte en hoofdruimte. Ook komt er armsteun met geïntegreerde opbergruimte en de mogelijkheid voor draadloos opladen van smartphones. Verder krijgen de achterpassagiers een scherm in het uiteinde van de middenconsole dat onder meer kan worden gebruikt als spelconsole.

Tesla Model S Plaid dashboard

Tesla Model S Plaid achterbak display

Drie motoren

Maar de belangrijkste wijzigingen zitten onder de motorkap. De Plaid-uitvoeringen zijn de eerste Tesla’s met drie motoren. Ze zijn daardoor krachtiger dan ooit. De actieradius van de Model S Plaid bedraagt ongeveer 628 kilometer volgens de Amerikaanse EPA-norm. De geannuleerde Model S Plaid+ zou naar verwachting zelfs 840 kilometer halen. Nu is de Model S Maximum Range de Tesla met de grootste actieradius (652 km).

Aandrijflijn

Elon Musk benadrukte bij de presentatie van de Model S Plaid de nieuwe aandrijflijn. De rotoren werden voor het eerst gevat in een koolstof omhulsel. Hiervoor moest Tesla speciaal een nieuwe machine ontwerpen. Door dit ontwerp hebben de elektromotoren naar eigen zeggen bijna ideale eigenschappen. Bij vol vermogen halen de motoren 20.000 omwentelingen per minuut “of iets meer”. Ook benadrukte Musk de gunstige luchtweerstandscoëfficiënt. Die is met 0,208 de laagste van alle productieauto’s. Maar dat gaat niet lang duren, de Lucid Air en Mercedes EQS krijgen een nog lagere cw-waarde.

Nieuwe warmtepomp

Volgens Musk presteert de nieuwe warmtepomp van de Model S bij lage temperaturen zo’n 30 procent beter. Hij heeft 50 procent minder energie nodig om het interieur te verwarmen. Hierdoor zal het verlies aan actieradius in de wintermaanden bij de Tesla Model S minimaal zijn.

Verbeterd temperatuurbeheer

Tijdens de wedloop met Porsche wie de snelste rondjes op de Nürburgring kon rijden, kwam naar voren dat de Tesla Model S er niet van houdt om herhaaldelijk flink op zijn staart te worden getrapt. Daarom heeft Tesla het thermische beheer van de accu verbeterd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven