vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsOCTOPUS van Bentley: een nobel streven om minder zeldzame grondstoffen te gebruiken

    OCTOPUS van Bentley: een nobel streven om minder zeldzame grondstoffen te gebruiken

    Kopers van een Bentley maken zich meestal niet zo druk over energieverbruik, uitstoot en grondstoffen. Maar ook Bentley gaat langzaam over op elektrische auto’s en onthulde vorige week OCTOPUS, een studie naar een naar eigen zeggen revolutionaire elektrische aandrijflijn.

    Het onderzoek loopt al drie jaar en heeft als doel om een volledig geïntegreerde aandrijflijn te ontwikkelen die vrij is van het zeldzame ‘aardmagneet’. Voor het magnetische materiaal van elektromotoren wordt meestal Neodymium gebruikt, en dat is inderdaad behoorlijk zeldzaam. Bovendien is er behoorlijk wat nodig. Voor de elektromotoren van hybride EV’s en BEV’s gebruikt men doorgaans 1 à 3 kilo neodymium-ijzer-borium (NdFeB).

    Controverse

    De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat elektrische auto’s stiller, sneller en schoner dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dat staat over het algemeen buiten kijf. Er is nog wel een controverse over hoe ‘groen’ de gebruikte stroom is, maar nog veel meer twijfels over de benodigde grondstoffen. Voor de elektromotoren worden er dus vrij zeldzame ‘aardelementen’ (REE’s) gebruikt die moeilijk te ontginnen zijn. Bovendien gebeurt die ontginning niet altijd op een milieuvriendelijke manier. Daarom hebben sommige fabrikanten forse bedragen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat hun REE’s ethisch worden ingekocht, of dat bestaande materialen worden gerecycled en ge-upcycled.

    Géén REE’s

    De doelstelling van OCTOPUS is om gewoon helemaal geen gebruik van REE’s te maken. Dé oplossing, zou je zeggen. Net zoals accu’s zonder zeldzame grondstoffen. Nu is dat nog even een utopie, maar bij de elektromotoren zijn er wel degelijk mogelijkheden. Bentley’s studie op dit onderwerp heet OCTOPUS. Dit staat voor “Optimised Components, Test and simulatiOn, toolkits for Powertrains which integrate Ultra high-speed motor Solutions”. Een ingewikkelde afkorting die eigenlijk geen recht doet aan de subtiele doelstelling. Als metafoor is hij dan ook beter geschikt. Want OCTOPUS kun je overal terugvinden in de aandrijflijn van Bentley. Het spreidt de tentakels overal over uit. Zowel in de PHEV of BEV-versie van de grote Bentayaga SUV als in de elektrische aandrijflijn van de nieuwe Bacalar speedster.

    Bovendien heeft de Britse autofabrikant het voordeel dat het geen volledig nieuw EV-platform hoeft te ontwikkelen. Moederbedrijf Volkswagen zorgt daar wel voor. Daardoor blijven de ontwikkelingskosten laag, wat voor een kleine fabrikant als Bentley van groot belang is.

    Eerste volledig elektrische Bentley tegen 2026

    “We hebben geen geheim gemaakt van onze ambitie om voorop te lopen in het leveren van duurzame luxemobiliteit”, legt Stefan Fischer, directeur Powertrain Engineering bij Bentley Motors, uit. “We hebben een duidelijk stappenplan om tegen 2023 voor elk Bentley-model een hybride optie aan te bieden. Te beginnen met de Bentayga, en ons volgende doel is om tegen 2026 een volledig elektrische Bentley te hebben.”

    Kans van slagen?

    Nu is 2026 nog ver weg zodat het nog alle kanten op kan. Maar Bentley kan altijd nog een beroep doen op moederbedrijf Volkswagen, dat via dochter Porsche ook een flink belang in sportwagenspecialist Rimac heeft. Zowel Porsche als Rimac hebben genoeg kennis en ervaring in huis in auto’s in het segment van Bentley. Zij kunnen Bentley ongetwijfeld helpen om dit ambitieuze project tot een goed einde te brengen.

    Bentley is gelukkig niet de enige (auto)fabrikant die een REE-vrije elektromotor ontwikkelt. Begin vorig jaar meldde BMW dat het in 2021 zijn vijfde generatie elektrische aandrijvingen wil lanceren, die vrij van REE’s moet zijn.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos