Scania NXT voor modulair, elektrisch en autonoom stadsvervoer

NXT: een nieuw concept van Scania voor autonoom stadsvervoer

Scania presenteert onder de naam NXT een nieuw concept voor een elektrisch en autonoom rijdend stadsvoertuig. Het modulaire voertuig is ontworpen voor een hoge mate aan flexibiliteit. Daardoor kan het voertuig worden ingezet voor personenvervoer, goederenvervoer en het inzamelen en afvoeren van afval.

De flexibiliteit van de NXT komt voort uit het modulaire systeem. Daardoor is de NXT geschikt voor de meest voorkomende taken die in een stedelijke omgeving moeten uitgevoerd. Zo kun je de NXT heel eenvoudig inzetten om ‘s ochtends en ‘s avonds mensen van en naar het werk te vervoeren, overdag goederen af te leveren en ‘s nachts afval in te zamelen.

Toekomstvisie stedelijk vervoer

Volgens Scania zal de technologische en infrastructurele vooruitgang op het gebied van elektrische en autonome voertuigen een belangrijk spelen in de transformatie naar een duurzaam vervoersysteem. “NXT is een visie op de toekomst van het vervoer in steden. Een aantal van deze technologieën is nog niet volledig tot wasdom gekomen, maar voor ons is het belangrijk geweest om een conceptvoertuig te bouwen om zichtbaar en technisch te laten zien wat er binnen handbereik is”, zegt Henrik Henrik Henriksson, President en CEO van Scania. “NXT is ontworpen voor 2030 en verder en is voorzien van een aantal geavanceerde functies die al beschikbaar zijn.”

Modules

De aandrijving zit bij de NXT verdeeld over aandrijfmodules aan de voor- en achterzijde van het voertuig. Deze worden gekoppeld aan een buscarrosserie, een distributievrachtwagen of een vuilniswagen. De busmodule van dit innovatieve conceptvoertuig is momenteel te zien op de UITP Global Public Transport Summit in Stockholm. Deze acht meter lange module is gebouwd als een monococque, waardoor het gewicht aanzienlijk wordt verminderd. De accu’s worden onder de vloer geplaatst. Hiermee wordt niet de lege ruimte optimaal benut maar wordt ook de gewichtsverdeling verbeterd. Het voertuig weegt minder dan acht ton en heeft met de huidige accu’s een geschat rijbereik van 245 kilometer.

Goederen- en personenvervoer

Vervoer is in feite de levensader van een stad. We hebben vervoer nodig om naar ons werk of naar school gaan. Vervoer nodig om de winkels, restaurants, ziekenhuizen, zorginstellingen en apotheken te bevoorraden, om afvalstromen te verwerken en nog veel meer. Ook voor onze vrijetijdsbesteding is vervoer van wezenlijk belang. De vervoersstromen in de steden zijn op dit moment nog lang niet goed op elkaar afgestemd. Zo worden goederen bijvoorbeeld in de ochtendspits afgeleverd, net op het moment dat ook veel mensen onderweg zijn naar hun werk. En ’s nachts is goederenvervoer in de stadscentra grotendeels verboden. Henriksson: “Bij Scania kunnen we niet het hele transportsysteem voor steden herontwerpen. Wat we kunnen doen is verandering inspireren en dat is het idee achter NXT – om op een andere en duurzame manier over transport en voertuigen na te denken.”

Meer delen en meer automatiseren

Openbaar vervoer is in feite al een vorm van gedeeld vervoer. Dat moet nu naar het volgende niveau worden gebracht. De afkorting NXT (Next Level) van het project duidt daar ook op. Met een hogere mate van automatisering wordt het eenvoudiger om meer flexibiliteit in het openbaar vervoer in te voeren. “Dit is iets nieuws, iets heel anders. Toch staan flexibel ontwerp en modulaire units centraal in Scania”, zegt Robert Sjödin, NXT-projectmanager. “Voortdurende verbetering in kleine stappen is het kenmerk van Scania geweest”, vervolgt Sjödin. “Maar nu maken we een enorme sprong in de toekomst. Dit voertuig zal onschatbare tastbare gegevens leveren in de voortdurende ontwikkeling van geëlektrificeerde autonome voertuigen.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven