Northvolt gaat accucellenfabriek bouwen in Sleeswijk-Holstein

Northcolt Three fabriek Heide Duitsland

Northvolt, de Zweedse producent van accucellen, heeft de bouw van een nieuwe fabriek aangekondigd. Dit wordt de derde fabriek van Northvolt en hij zal worden gebouwd in Heide in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. De nieuwe fabriek krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 60 GWh.

Miljardenproject

Er is een investering van miljarden euro’s met de bouw van de fabriek gemoeid. Het besluit toont ook aan dat lokale hernieuwbare energiebronnen een beslissende vestigingsfactor zijn geworden. Wie veel duurzame energie uitbreidt, heeft zeer goede kaarten, meent Robert Habeck, de federale minister van Economie en Klimaatbescherming. Hij juicht het besluit toe: “Elke investering in klimaatvriendelijke technologieën versterkt de soevereiniteit van Duitsland en Europa. De productie van Northvolt zal een concrete bijdrage leveren aan de versterking van de toeleveringsketens voor elektromobiliteit in Duitsland en Europa. Daarom zal ook de Duitse regering het project in belangrijke mate steunen”.

Bovendien is de bouw van een accucellenfabriek in Heide is een sterk signaal voor Sleeswijk-Holstein als vestigingsplaats voor bedrijven. Habeck verwacht dat er meer dan 3000 nieuwe duurzame banen zullen worden gecreëerd.

Ondersteuning

Het Bondsministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming steunt het project in het kader van het ‘2e IPCEI inzake de productie van accucellen’ dat door Duitsland wordt gecoördineerd. In de komende weken moeten nog enkele formele stappen worden gezet. Dan zou de onderneming haar financieringsbesluit moeten ontvangen. Het Bondsministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming zal vervolgens het bedrag van de financiering bekendmaken.

Capaciteit voor een miljoen auto’s per jaar

De fabriek, genaamd Northvolt Three, krijgt uiteindelijk een jaarlijkse productiecapaciteit van 60 GWh. Northvolt Three kan hiermee de Europese markt voorzien van duurzaam geproduceerde lithium-ionaccu’s die voldoende zijn voor ongeveer één miljoen elektrische voertuigen. De nieuwe fabriek zal de productiecapaciteit in ontwikkeling van accucellen verhogen tot meer dan 170 GWh en zal een verdere bouwsteen zijn in de productie van accu’s met schone energie en een circulaire economie.

Locatie essentieel

De locatie van Heide, Sleeswijk-Holstein, wordt als zeer essentieel beschouwd: de regio is de thuisbasis van Duitslands schoonste energienetwerk, met een overschot aan elektriciteit uit onshore en offshore windenergie, en schone energie die wordt geleverd via netkoppelingen met Denemarken en Noorwegen, aldus de leverancier, die zijn keuze voor deze locatie verklaart.

Peter Carlsson van Northvolt: “Het hangt ervan af hoe we een accucel fabriceren. Als je steenkool gebruikt in het fabricageproces, komt er een aanzienlijke hoeveelheid CO2 in de accu. Onze filosofie is dat nieuwe energie-intensieve industrieën, zoals de productie van accu’s, zich in de geografische nabijheid moeten bevinden van de plaats waar de schone energie wordt geproduceerd”.

Ook recycling

Naast de accucelproductie mikt Northvolt ook op een accurecyclingfabriek ter plaatse. Daar moeten “bijproducten” van de productie en ook oude accu’s worden opgewerkt, zodat de materialen kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuwe cellen. Northvolt geeft nog geen details over de recyclinginstallatie. Het bedrijf wil tegen 2030 de helft van zijn grondstoffenbehoeften uit recycling halen.

Totaal al drie ‘megafabrieken’

De ‘megafabriek’ in Heide wordt de derde van het Zweedse Northvolt. De eerste is gevestigd in Skellefteå, ook in Zweden.

Eind februari maakte Northvolt al plannen bekend voor de tweede megafabriek. Men neemt van Stora Enso de oude papierfabriek van Kvarnsveden over alsmede het omliggende industriegebied in het Zweedse Borlänge. Northvolt zal dit terrein verder ontwikkelen tot een fabriek voor actief materiaal en accucellen, waarbij een groot deel van de bestaande faciliteiten en de infrastructuur van het terrein zullen worden hergebruikt.

Deze megafabriek zal naar verwachting eind 2024 van start gaan en 100 procent schone energie uit de regio gaan gebruiken. Men verwacht dat er werkgelegenheid voor zo’n kleine 1.000 mensen zal zijn. Als deze fabriek op zijn volledige capaciteit draait, zal hij een potentiële jaarlijks kathodemateriaal produceren dat goed is voor de productie van meer dan 100 GWh aan accucellen. Dit materiaal zal worden gebruikt voor de assemblage van accucellen in meerdere Northvolt-faciliteiten.

Verder heeft Northvolt met de Volkswagen Group een joint venture opgericht die een grote accufabriek in het Duitse Salzgitter gaat bouwen. Ook zijn er soortgelijke plannen om samen met Volvo Cars een accufabriek bij Goteborg te bouwen.

Vorig artikelSono Motors bouwt eerste serie testvoertuigen
Volgend artikelSteeds meer particulieren kopen een elektrische auto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in