Noorwegen: Voor het eerst meer EV’s verkocht dan brandstofauto’s

Noorwegen heeft de primeur. Voor het eerst is daar het merendeel van de nieuw verkochte auto’s een volledig elektrische. In maart waren het er 10.732, wat 58,4 procent is van het totaal van 18.375.

In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar zijn er in maart 100 procent meer EV’s verkocht. Die enorme stijging komt voor een groot deel op het conto van de Tesla Model 3. Afgelopen maand werden in Noorwegen maar liefst 5300 exemplaren geregistreerd. Dat is zo’n 30 procent van het totale aantal verkochte auto’s. Geen andere fabrikant kwam tot meer dan 10 procent.

Zwaar gesubsidieerd

De eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat EV’s in Noorwegen zwaar gesubsidieerd worden. Kopers hoeven bijvoorbeeld geen wegenbelasting te betalen. Ook hoefden elektrorijders geen parkeergeld en tol te betalen en konden ze gratis gebruikmaken van veerponten. Dat is nu teruggedraaid. Ze krijgen nu nog 50 procent.

Nederland

In Nederland zitten we nog lang niet op de cijfers van Noorwegen. Over het eerste kwartaal van dit jaar was het marktaandeel van volledig elektrische auto’s bijna 7,5 procent. Dat is evenwel een flinke stijging ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018, toen het marktaandeel op 2,9 procent uitkwam.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven