Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

Michelin X Tweel voor cargobikes

Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

De X Tweel: een luchtloze band

Michelin heeft op de grootste elektronicabeurs ter wereld, de CES, zijn nieuwste fietsband gepresenteerd. Het is een bijzondere band, want waar we gewend zijn dat er lucht in een band gaat, heeft de X Tweel helemaal geen lucht nodig. Het is een volledige luchtloze band, die zou moeten zorgen voor meer comfort op de fiets en die bovendien meer veiligheid biedt.

De X Tweel is een band die het klassieke probleem van de lege band verhelpt. Daarmee worden problemen geminimaliseerd, terwijl de tijd dat een fietser echt aan de rit kan, omhooggaat.

Trillingen dempen en schokken opvangen

De nieuwe band van Michelin is niet helemaal een band van een andere planeet. Maar Michelin combineert dit met een speciaal wiel, om de positieve eigenschappen van een conventionele, met lucht gevulde fietsband na te bootsen. De band ziet er daardoor ook iets anders uit. De basis van een wiel bestaat nog steeds uit een band, velg, spaken en naaf. Maar wat er anders is, is dat er geen ventiel en geen binnenband is en dat de band zelf veel platter is.

De spaken zijn van opzij gezien op verschillende manieren gebogen, en zijn gemaakt van polyresin. Bij grote weerstand kunnen ze wijken, zonder te breken. De spaken buigen flink door, terwijl de ruimte ertussen wordt gecomprimeerd. Dat is de manier waarop de X Tweel trillingen dempt en schokken opvangt.

Michelin X Tweel voor cargobikes

Speciaal voor cargobikes

Michelin heeft het principe van de Tweel al een tijdje, maar dan voor een heel ander soort voertuigen, bijvoorbeeld voor (land)bouwmachines en terreinvoertuigen. Maar nu is de X Tweel er dus ook voor cargobikes. Ideaal voor een probleemloze bezorging van maaltijden, boodschappen en andere goederen.

Probleemloos bezorgen

De X Tweel is qua materiaaldikte een vrij dunne band. Je zou juist een stevige band verwachten, maar Michelin durft de strijd met puntige en scherpe voorwerpen op de weg wel aan. Er zit immers niets in de band dat kapot kan gaan. Er is geen luchtkoker, geen lucht van welke aard dan ook, en geen loszittende onderdelen.

Met deze band is geen bandenonderhoud of reparatie aan een lekke band meer nodig. Daarnaast zorgt het voor een eenvoudigere montage; er zijn minder onderdelen benodigd. Ook op het gebied van duurzaamheid is dit een vooruitgang: de band zal langer meegaan. Wat dan wel een puntje van kritiek is, is dat polyresin een lastig materiaal is om te recyclen.

Vorig artikelUpway gaat e-bikes refurbishen
Volgend artikelDe Chinezen komen (nu echt!)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in