Leseplan onderzoek elektrische middenklasser auto voordeliger

Nogmaals bevestigd: ‘elektrische rijden goedkoper dan op benzine of diesel’

Wij wisten het allang en het wordt steeds vaker bevestigd. Het rijden met elektrische middenklassers is voordeliger dan auto’s met verbrandingsmotor. Dit bevestigt Leaseplan op basis van zijn jaarlijkse autokosten-index, waarin de werkelijke kosten van een auto worden berekend.

Bij het onderzoek van Leaseplan (PDF) worden alle kosten meegenomen, inclusief brandstof, afschrijvingen, belastingen, verzekeringen en onderhoud. Het onderzoek van Leaseplan was niet alleen in Nederland, maar in maar liefst in 18 Europese landen. Uit het onderzoek blijkt eens te meer dat de kosten van elektrische voertuigen dalen. Ook is er een sterke markt voor tweedehands elektrische auto’s van hoge kwaliteit.

In de index zijn de kosten ‘gemiddeld’ over de eerste vier jaren van bezit, waarbij wordt uitgegaan van 30.000 gereden kilometers per jaar. Uit het onderzoek blijkt dat elektrische auto’s ‘kostenconcurrerend’ zijn. Dat betekent dat ze goedkoper zijn, of niet meer dan vijf procent duurder dan hun tegenhangers op benzine of diesel.

Elektrische auto’s zijn voordeliger in 14 landen, te weten: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Uit het rapport bleek verder dat de gemiddelde maandelijkse kosten voor autorijden enorm variëren in Europa: van 491 euro per maand in Hongarije tot 926 euro per maand in Zwitserland.

Bron AD/Erik Kouwenhoven

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven