woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsNog weinig bekend over elektrische opvolger Peugeot 108

Nog weinig bekend over elektrische opvolger Peugeot 108

Kleine stadsauto’s met verbrandingsmotor, zoals de Peugeot 108, kunnen bijna onmogelijk geschikt worden gemaakt voor de strengere emissiewetgeving tegen de prijzen die in dit segment gebruikelijk zijn. Peugeot houdt hem nog in het programma, maar er komt waarschijnlijk ook een elektrische opvolger.

Ooit krijgt de 108 een elektrische opvolger

In een interview met AutoExpress zei Peugeot-directeur Jean-Phillipe Imparato dat een paar weken geleden is besloten om de 108 nog even in het programma te houden. Dit vanwege de nog steeds “aanvaardbare” verkoopcijfers van de serie. De Franse autofabrikant heeft kennelijk nog geen problemen met de emissies van de 108.  Zolang klanten nog steeds om een goedkope auto met verbrandingsmotor vragen, zal Peugeot de 108 volgens Imparato gewoon blijven aanbieden.

Wat ook duidelijk is, is dat Peugeot sowieso een kleine stadsauto in het programma wil houden. Maar de dochteronderneming van de PSA-groep richt zich, net als zijn zustermerken Citroën en Opel, ook steeds meer op de elektrificatie. Zodra de emissie wél een probleem wordt of de klantenvraag verandert, zal Peugeot zich waarschijnlijk genoodzaakt zien om een nieuwe, volledig elektrische opvolger van de 108 aan te bieden.

Peugeot kiest niet voor het Ami-concept

Citroën presenteerde onlangs de Ami, een hele kleine elektrische stadsauto. De Citroën Ami wordt dit jaar in Frankrijk op de markt gebracht. Hij heeft een topsnelheid van slechts een topsnelheid van 45 km/u en heeft een bereik van 70 kilometer. Peugeot zal volgens Imparato een ander concept kiezen voor de elektrische opvolger van de 108. Dit ondanks de nauwe samenwerking op het gebied van platformen tussen de PSA-dochterondernemingen.

Op de CMP-architectuur?

Maar dat is juist iets wat in tegenspraak is met de berichtgeving van het Franse magazine Auto Moto. Dit beweert dat er al een opvolger klaar staat. Dit zou een kleine, elektrische crossover met de naam e-1008 moeten zijn. Deze komt volgens Auto Motor in 2022 op de markt. Die 1008 wordt waarschijnlijk iets langer dan de huidige 108 (3,47 m) en iets korter dan de 208 (4,05 m). De basis voor de 1008 zou het modulaire CMP-platform kunnen zijn. Dat gebruikt Peugeot ook al voor de 208 en 2008. Of dat platform geschikt is voor de kleine 1008, en of die genoeg ruimte heeft voor de 100 kW elektromotor en het 50 kWh accupakket, is maar de vraag.

Of het platform van de Fiat 500e?

Een voor de hand liggende oplossing zou zijn om een nieuwe 108 te baseren op de volgende generatie van de Fiat 500e. PSA en FiatChrysler zijn momenteel aan het fuseren. Volgens Imparato zijn er momenteel echter geen gesprekken tussen de bedrijven over gedeelde technologieën. Hij sluit dit echter absoluut niet uit. Als de fusie tussen PSA en FCA rondkomt, heeft men dus ook de beschikking over het platform van de nieuwe elektrische Fiat 500e. Die krijgt een 87 kW elektromotor die zijn energie uit een 42 kWh accu betrekt.

De fusie van PSA en FCA zal naar verwachting volgend jaar worden afgerond. Tegen die tijd zal er hoogstwaarschijnlijk meer nieuws zijn over een nieuwe, kleine elektrische Peugeot. Want ondanks de beweringen van Imparato moge het duidelijk zijn dat de 108 in zijn huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos