Nissan start i-rEzEPT-pilot

Nissan start i-rEzEPT-pilot voor V2G laden

Bijna iedereen die met e-mobility te maken heeft, is het erover eens dat Vehicle to Grid (V2G) de toekomst is. Hiermee kun je een EV ook gebruiken om weer energie aan het elektriciteitsnet terug leveren. Het staat nog wel een beetje in de kinderschoenen. Nissan gaat dit daarom in Duitsland testen met het i-rEzEPT-project.

Hiermee gaan de Japanners vanaf begin 2020 de integratie van elektrische auto’s in het openbare en particuliere elektriciteitsnet testen. De projectnaam “i-rEzEPT” staat voor “Intelligente rückspeisefähige Elektrofahrzeuge zur Eigenstrommaximierung und Primärregelleistungsmarkt-Teilnahme”. Dat is een hele mond vol, ook als we het vertalen naar “intelligente regeneratieve elektrische voertuigen die de stroomvoorziening kunnen optimaliseren en aan de energiemarkt deelnemen.”

Samen met Bosch en het Frauenhofer Instituut

Nissan voert dit project overigens niet alleen uit maar werkt hierin samen met Bosch Software Innovations en de gerenommeerde Fraunhofer-instituten IAO en IFAM. Het project wordt ondersteund door het Bondsministerie van Transport en Digitale Infrastructuur met een bedrag van in totaal 2,39 miljoen euro. Hierbij is Nissan verantwoordelijk voor de levering van de elektrische voertuigen en laadinfrastructuur.

Nissan Leaf EV

Vehicle to Grid in de praktijk

In het project gaat het er concreet om, dat men het V2G-principe in de praktijk wil testen. Hierbij gaat men ervan uit dat de eigenaren van de voertuigen zonnepanelen op hun huis hebben. Ze kunnen de overtollige zonne-energie die wordt opgewekt weer terug leveren aan het elektriciteitsnet, maar ze kunnen het ook opslaan in de accu’s van de voertuigen opslaan. Als de energie eenmaal in de auto’s is opgeslagen, wordt deze naar keuze gebruikt om mee te rijden, of aan het huishouden worden afgegeven of toch aan het elektriciteitsnet worden terug geleverd. De laatste twee opties kunnen zorgen voor een stabiele energievoorziening. Het terug leveren kan daarnaast ook nog wat extra inkomsten voor de eigenaars van de zonnepanelen en auto’s opleveren.

Hoeveel EV’s zijn er nodig om een stabiele energievoorziening te waarborgen?

In het i-rEzEPT project onderzoekt men wanneer het nodig is om de in de accu’s opgeslagen energie als buffer te gebruiken. Ook kijkt men hoeveel voertuigen er nodig zijn om een stabiele energievoorziening te waarborgen. In totaal worden er voor in het project 20 voertuigen en 20 regeneratieve oplaadpunten ingezet. Voor de voertuigen is – hoe kan het ook anders – de keus gevallen op de nieuwe generatie van de Nissan Leaf. Dit is een van de weinige EV’s die V2G-compatible is. De praktijktest begint op 1 maart aanstaande en duurt tot eind oktober 2020.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven