Nissan grote elektrische SUV

Nissan heeft mogelijk ook een grotere elektrische SUV in de planning

Nissan onthulde onlangs officieel de nieuwe Ariya SUV. In de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi neemt Renault in Europa het voortouw. Maar de andere merken blijven een aantal van hun auto’s in dit land aanbieden. Voor Nissan betreft dit naast de Ariya waarschijnlijk een grotere elektrische SUV.

Je kunt je wel afvragen hoe het er bij de Nissan- en Mitsubishi-dealers uit gaat zien, als er nog niet eens een handjevol modellen in de showroom staat. Aan de andere kant: als een heleboel modellen geen kans van slagen hebben, moet je ze ook niet in de showroom zetten. En Tesla, MG en Polestar laten zien dat je desnoods ook één model in de showroom kunt zetten.

Nissan was met de Leaf de afgelopen jaren een van de pioniers in de wereldwijde markt voor elektrische auto’s. Maar inmiddels is Nissan op dit gebied inmiddels ruimschoots ingehaald door Tesla. De Japanners willen natuurlijk wel aan de top van de industrie blijven. Vandaar de nieuwe Ariya. Maar volgens Autocar zijn ze van plan om na de lancering van de Ariya nóg een SUV te introduceren. Deze staat boven de Ariya. Dit grotere voertuig moet met name inspelen op de vraag naar dergelijke modellen in de VS en China maar zal hoogstwaarschijnlijk ook in Europa op de markt komen.

Architectuur

Het is de vraag op welke architectuur die grotere elektrische SUV komt te staan. De Ariya wordt gebouwd op het nieuwe CMF-EV modulaire platform, dat exclusief voor elektrische auto’s is ontworpen. Deze architectuur is beschikbaar voor alle leden van de Renault-Nissan-Mitsubishi Groep. De kans is groot dat Nissan deze ook voor de grotere SUV gebruikt. De Europese e-automarketingdirecteur Helen Perry van Nissan vertelde Autocar namelijk dat het bedrijf van plan is de CMF-EV-architectuur te gebruiken voor nieuwe modellen in de groeisegmenten C (mid-range) én D (upper mid-range).

Planning nog onbekend

Helen Perry vertelt dat het nog niet helemaal duidelijk is wanneer de grote elektrische SUV op de markt komt. De manager gaf in haar gesprek met Autocar aan te kunnen starten, maar dat het ook afhangt van de vraag van de klant: “Als we de Ariya eerder hadden gelanceerd, weet ik niet zeker of de klanten er klaar voor zouden zijn geweest”, zegt Perry. Qua technologie is men ver genoeg gevorderd om het model op relatief korte termijn te kunnen lanceren. Perry geeft ook aan dat de coronaviruspandemie de prioriteiten van de klanten zou hebben veranderd, bijvoorbeeld met betrekking tot de uitstoot.

Actieradius tot ongeveer 500 kilometer

Het is niet bekend over welke informatie Autocar beschikt, maar het magazine vertelt dat de elektrische SUV een actieradius van ongeveer 500 kilometer krijgt. Dat komt overeen met de topversie van de Ariya. Perry sloot een verdere groei van het bereik niet uit. Ze zei wel dat de Ariya’s tot 500 kilometer al een belangrijke drempel om de klanten te overtuigen. Een belangrijke noviteit in de Ariya is Nissan’s nieuwe e-4ORCE vierwielaandrijving. Deze zou ook geschikt zijn voor een grotere SUV.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven