dinsdag, 19 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsNissan gaat accu’s uit Leaf hergebruiken

    Nissan gaat accu’s uit Leaf hergebruiken

    Volgens Nissan gaan de accu’s die worden gebruikt voor de Nissan Leaf zo’n 10 tot 12 jaar langer mee dan de auto zelf. Dit zei Francisco Carranza, managing director van Renault-Nissan Energy Services. Ze kunnen als de Leaf is afgeschreven daarom nog prima voor andere doelen worden gebruikt.

    Nissan houdt de data van de 400.000 Leafs die het merk heeft verkocht nauwgezet zij. De verkregen data varieert van laadkarakteristieken tot de terugval in capaciteit. De gegevens gaan terug tot de hierboven afgebeelde eerste generatie van de Nissan Leaf uit 2011. Carranza gaat ervan uit dat de gemiddelde levensduur van de auto 10 jaar is terwijl de accu’s volgens hem wel 22 jaar mee kunnen. “We zullen deze terug gaan nemen en hergebruiken” vertelde Carranza eergisteren op het Automotive News Europe Congress.

    ‘Aftersales inkomsten dalen enorm’

    De Japanse autofabriek heeft gezocht naar manieren om de inkomsten uit elektrische auto’s voor Nissan en haar klanten te verhogen. Dit omdat er een aantal traditionele inkomstenstromen opdrogen bij de overstap van brandstofauto’s naar elektrische auto’s. “De inkomsten uit aftersales zullen enorm lijden onder de elektrificatie”, aldus Carranza.

    Accu’s buiten automotive-branche

    Nissan heeft een aantal projecten om haar batterijen te gebruiken, hetzij nieuw of gebruikt, in toepassingen buiten de auto. Vorig jaar werd in de Johan Cruijff ArenA een opslagsysteem met een capaciteit van drie megawatt geopend. Deze opslagcapaciteit komt overeen met die 148 nieuwe en gebruikte accu’s van de Nissan Leaf. Dit opslagsysteem had tot doel om het stadion een betrouwbaardere en efficiëntere energievoorziening te bieden. Nissan biedt onder het merk Nissan Energy Solar ook zonnepanelen en accuopslag voor woningen, vergelijkbaar met een programma van Tesla. Het systeem wordt bestuurd via een app. “We stappen weg van de garage en komen dichter bij de woonkamer,” zei Carranza.

    Bidirectioneel laden

    Nissan probeert test op manieren de mogelijkheid om haar elektrische auto’s te kunnen gebruiken om vraag en aanbod op piekmomenten in evenwicht te brengen door energie op te slaan. Deze energie kan vervolgens worden terug geleverd op momenten dat de auto niet wordt gebruikt. Een proefproject in Denemarken met het Italiaanse energiebedrijf Enel liet zien dat eigenaren met deze methode tot 1.300 euro kunnen verdienen, aldus Nissan.

    Energie terug leveren

    De Leaf is gecertificeerd als energiebron in Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kan de Leaf op dezelfde manier op het net worden aangesloten als de bijvoorbeeld zonnepanelen. “Het werkt nog beter dan we hadden verwacht bij het terug leveren aan het net”, aldus Carranza. “Hoe meer je graaft, hoe meer je goud vindt. Het gaat hierbij om een flink bedrag.”

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. Ik zou liever eerst zien dat je accucapaciteit kunt herstellen door de slechte cellen te vervangen zodat de auto ook langer meegaat. Beetje zonde om de Leaf na 10 jaar af te schrijven.

    2. De reden waarom batterijopslag zo veel aandacht krijgt, is noodzaak. Omdat centrales offline gaan, verliezen we die inertie waardoor we het energiesysteem konden balanceren.
      Door de groei in de productie van hernieuwbare energie neemt ook de behoefte aan meer flexibiliteit in het net toe. Daarom is het vinden van nieuwe manieren om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen van cruciaal belang

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    Test Audi Q6 e-tron: weer een beetje voorsprong

    Audi’s pay off ‘vorsprung durch technik’ is de laatste jaren onderhevig geweest aan erosie. Maar zie hier, met de komst van de Q6 is het credo weer afgestoft. We reden een rondje met een gecamoufleerd exemplaar op een testbaan in Zuid-Duitsland.

    e-Videos