donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsNissan Ariya: nu te bestellen, maar vervolgens wachten tot de zomer van...

  Nissan Ariya: nu te bestellen, maar vervolgens wachten tot de zomer van 2022

  Ruim voordat Tesla met de Model S de wereld ruimhartig liet proeven aan het fenomeen elektrische auto, had Nissan al een poging ondernomen met de Leaf. De letter L in de naam Leaf staat voor ‘leading’. Die leidende positie op het gebied van EV’s is Nissan echter al jaren kwijt. Met de Ariya moet terrein worden teruggewonnen.

  Naast gerecyclede Leaf-accu’s

  Nissan toonde de Ariya heel toepasslijk in de Johan Cruijff Arena. Niet omdat Ajax nou per se heel veel heeft met Nissan, maar wel omdat voor de verschuifbare dakconstructie in die voetbalarena de energie komt uit 148 Nissan Leaf-accu’s. Sommige daarvan zijn nieuw, ander hebben dienstgedaan in een Leaf die om een af andere reden is afgeschreven. Een mooie vorm van recycling dus. Tijdens de presentatie van de Ariya konden de Leaf-accu’s in winterslaap blijven; het dak bleef dicht, hetgeen maar goed is ook, met deze buitentemperaturen.

  Let op de laadsnelheid

  Afijn, de Ariya. Een middenklasse SUV, van 4,60 meter lang, met een startprijs van 47.390,- euro. Da’s echter niet de versie waar je per se naar moet uitkijken, want het standaard geleverde 1-fase onboard laadsysteem is simpelweg niet meer van deze tijd, waarmee slechts iets meer dan 7 kWh geladen kan worden aan een AC-laadpunt. Inmiddels is 11 kWh de maatstap. De beter uitgeruste Ariya met de basis motor van 218 pk en een accupakket van 63 kWh beschikt wel over een sneller laadsysteem. Van een andere orde is de 56.390,- euro kostende Ariya Evolve die een accu heeft van 87 kWh. Daarmee komt deze Ariya een goeie 500 kilometer ver op een volle accu. De Nissan Ariya deelt zijn platform met dat van de Renault Mégane E-Tech. Verder zijn er geen visuele of voelbare overeenkomsten met die elektrische Renault.

  Ook met vierwielaandrijving

  De elektrische SUV is naar wens leverbaar met vierwielaandrijving, waarbij die variant een elektromotor vóór en achter heeft. Interessant is het 22 kW onboard laadsysteem waar de duurdere versies van de Ariya over beschikken. Daarmee kun je aan laadpunt thuis (AC), op het dorpsplein of op het werk dus met 22 kW laden. De enige andere elektrische auto die zo rap kan laden aan een AC-lader is de compacte Zoë, inderdaad, de auto van concerngenoot Renault.

  Eerste leveringen komende zomer

  Het wachten is voorlopig op de eerste afleveringen, die pas ergens voor komende zomer staan gepland. De Nissan Ariya moet het dan gaan opnemen tegen modellen als de Volkswagen ID.4, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E en Skoda Enyaq.

  Prijzen elektrische auto’s dalen

  Nissan voorziet dat de prijzen van elektrische auto’s flink verder zullen dalen. Vooral omdat de kostprijs van accu sterk afneemt. De kostprijs voor één kWh in een accu bedraagt in 2028 om en nabij de 70 euro, zo denkt Nissan. Dus voor een gemiddelde accu van bijvoorbeeld 63 kWh (standaard in de Ariya) is Nissan tegen die tijd zo’n 4500 euro kwijt. Dat ligt nu nog op ongeveer het driedubbele. En wetende dat de kosten van een accu voor het grootste deel de prijs van een elektrische auto bepalen, zegt dat iets over de bereikbaarheid van een toekomstige EV.

   

  Tekst: Werner Budding

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos