Nissan Ariya heeft geen moeite met caravan én skipiste

Nissan Ariya heeft geen moeite met caravan én skipiste

De Nissan Ariya bewees onlangs overduidelijk dat elektrische auto’s niet alleen klaar zijn voor het trekken van een caravan, maar dat ze dat ook zijn als de omstandigheden op zijn zachtst gezegd minder gunstig zijn. Op de indoor skipiste van SnowWorld Landgraaf sleepte deze SUV moeiteloos een caravan met een gewicht van 1.700 kg omhoog.

De kracht van Nissan’s e-4orce vierwielaandrijving

Wie denkt dat een helling van zo’n 20% al veel is: de helling die de Nissan Ariya op de skipiste in Landgraaf moest bedwingen was maar liefst 68%, oftewel 30 graden!

Het succes van de Ariya op de skipiste is namelijk te danken aan het innovatieve e-4orce vierwielaandrijvingssysteem. Dit systeem zorgt voor een onmiddellijke en optimale verdeling van vermogen en koppel naar alle vier wielen, ongeacht de rijomstandigheden. Op de gladde helling van de skipiste bewees dit systeem duidelijk zijn waarde waardoor de Ariya, ondanks de 1.700 kilo wegende caravan die honderden kilo’s meer weegt dan wat de Ariya eigenlijk mag trekken, moeiteloos naar boven klom.

Los van de kracht die elektrische aandrijvingen doorgaans hebben, hebben elektrische auto’s met meerdere motoren nog veel meer potentie. Dankzij innovatieve technologieën zoals Nissans’s e-4orce vierwielaandrijving wordt die potentie nog beter benut en biedt elektrisch rijden steeds meer mogelijkheden voor caravanliefhebbers.

Voordelen voor caravantrekkers

Voor caravanners, die op de camping nogal eens te maken hebben met uitdagingen die wel een verder gaan dan nat gras, biedt e-4orce een aantal interessante voordelen. Op gladde of onverharde ondergronden zorgt e-4orce ervoor dat alle wielen grip houden, waardoor slippen wordt voorkomen en de caravan stabieler achter de auto wordt getrokken. Verder kan 4-force in bochten extra koppel naar de buitenwielen sturen, waardoor de auto minder onderstuurt en je meer controle hebt over de rijrichting. Ook zorgt e-4orce ervoor dat de caravan soepel en stabiel achter de auto wordt getrokken, zelfs op hellingen of oneffen terrein. Bij het optrekken krijgen alle wielen dankzij e-4orce heel gelijkmatig hun kracht, waardoor de auto sneller accelereert, zelfs met een zware caravan aan de trekhaak.

Nissan Ariya op skipiste met caravan

Caravan trekken met een elektrische auto

De prestatie van de Nissan Ariya op de skipiste is natuurlijk een mooie demonstratie van de mogelijkheden van elektrische auto’s voor caravannen. Maar er zijn voor caravanners nog steeds wat uitdagingen te overwinnen. Denk hierbij aan het veel hogere energiegebruik door de grotere luchtweerstand, met een veel kleinere actieradius tot gevolg. Verder kunnen de laadtijden tegenwoordig wel steeds korter zijn, de laadinfrastructuur is lang niet altijd berekend op auto’s met een grote aanhanger. Maar al te vaak moet een caravan worden afgekoppeld voordat de auto bij de snellaadzuil kan worden geparkeerd. Toch zien we dat er steeds meer elektrisch caravantrekkers zijn, en dat de ervaringen daarmee over het algemeen heel positief zijn, zoals in deze Facebook groep te lezen is.

Een aantal tips om het trekken van een caravan met een elektrische auto wat makkelijker te maken:

  • Plan je route: Zorg ervoor dat je weet waar je onderweg kunt laden. Er zijn diverse apps en websites beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.
  • Informeer vooraf: Kijk op Google Streetview en in de foto’s en feedback in de diverse laadpaal-apps naar de beschikbare ruimte en parkeermogelijkheden bij de beoogde laadstations.
  • Kies de juiste laadpas: Er zijn verschillende laadpassen op de markt, met elk hun eigen voor- en nadelen. Kies een laadpas die past bij jouw behoeften en reisplannen.
  • Laad wanneer je kunt: Wacht niet totdat je accu bijna leeg is om te laden. Laad ook tussendoor wanneer je de kans hebt.
  • Rijd efficiënt: Houd je snelheid in de gaten en vermijd onnodig accelereren en remmen. Dit bespaart energie en verlengt je actieradius.
  • Kies een camping met laadpalen (in de buurt), met name bij doorgangscampings. Het is wel zo handig als je de auto op of bij de camping weer tot 100% SoC kunt opladen.
  • Geniet van de rit! Elektrisch caravannen is een comfortabele en milieuvriendelijke manier om op vakantie te gaan. Ontspan en geniet van de reis.

Elektrische auto’s zijn prima caravantrekkers, dat heeft collega Werner Budding al eerder laten zien in onderstaande video met een elektrische Volvo. De Nissan Ariya heeft bewezen dat elektrische auto’s ook klaar zijn voor de meer avontuurlijke ritten met caravans. Met zaken als de e-4orce vierwielaandrijving, gecombineerd met de toenemende kwantiteit en kwaliteit van de laadinfrastructuur en de steeds hogere laadsnelheden kunnen we de toekomst van elektrisch caravannen daarom zonder meer als ‘rooskleurig’ bestempelen.

Vorig artikelDe Xpeng G6 lijkt meer dan een belofte
Volgend artikelCitroën Ami komt in 2024 met nieuwe kleuren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in