Nissan Ariya Concept

Nissan Ariya Concept kan wat ons betreft zo de weg op

De Tokyo Motor Show 2019 is begonnen en dat betekent de nodige premières van met name de Japanse autofabrikanten. Zo onthult Nissan in Tokyo de Ariya Concept waarvan het design een voorbode is van de nieuwe designtaal van de toekomstige Nissan modellen.

Crossover wordt toch echt de nieuwe maatstaf

De huidige autokoper kiest nu nog vaak voor een SUV maar het moge duidelijk zijn dat de crossover in het betaalbaardere segment de nieuwe maatstaf gaat worden. Net als de Kia e-Niro, Mazda MX-30, Hyundai Kona en in feite ook de VW ID.3 is ook de Nissan Ariya Concept een crossover. Uiteraard is hij voorzien van een volledig elektrische aandrijflijn.

Aandrijflijn

Over de aandrijving vertelt Nissan van alles maar gegevens als vermogen, accucapaciteit, laadvermogen en actieradius worden nog niet vrijgegeven. Wel vertelt Nissan dat de Ariya Concept is uitgerust met een elektrische aandrijflijn met een instant koppel naar alle wielen. De ontwikkelaars van Nissan hebben een nieuw systeem ontwikkeld om de elektrische vermogensafgifte en remmen automatisch te reguleren. Dit zorgt voor een soepel rijgedrag en minimale slip.

Nieuw tijdperk voor Nissan

De Ariya Concept moet het begin worden van een nieuw tijdperk voor Nissan. Het Japanse merk heeft sinds de introductie van de Qashqai qua design slechts een bescheiden rol gespeeld. Daar zal de nieuwe designtaal genaamd – Nissan Intelligent Mobility – ongetwijfeld verbetering in gaan brengen.

Lijkt wel productierijp

Daarbij is het mooi om te zien dat het de engineers van Nissan gelukt is om de conceptcar al heel erg op een productierijp exemplaar te doen lijken. Hij ziet eruit alsof hij zo de weg op kan. Dat doet ons ook vermoeden dat deze auto wel eens over niet al te lange tijd in productie zou kunnen gaan. Het feit dat Nissan veel nadruk op de naam legt en ook veel informatie geeft over aspecten als de kleur, het dashboard, de afwerking van het interieur en de rijassistentiesystemen bevestigt dat.

Design

Uiteraard is het design van de Nissan Ariya Concept gebaseerd op dat van de inmiddels bekende Nissan IMx Concept. De ontwerpers van Nissan hebben dat design weten te transformeren tot een auto met een heel toegankelijk design. De mooie ronde daklijn loopt mooi over in de voor- en achterzijde. Die zijn wat krachtiger en agressiever van vorm waardoor de auto evengoed kracht en dynamiek uitstraalt.

Ruim interieur

De korte overhangen van de 4,60 m lange en 1,92 m brede auto leiden ongetwijfeld tot een ruim interieur. Alfonso Albaisa, Senior Vice President of Global Design van Nissan, vertelt: “Door de vlakke vloer ervaren inzittenden een open en ruimtelijke toegang tot het interieur. De interieurpanelen lopen door het gehele interieur op natuurlijke wijze in elkaar over wat vanuit elke zitpositie een ruimtelijk gevoel geeft.”

Nissan Arija Concept

Dashboard

Dat ruimtelijke gevoel vinden we ook terug in het minimalistische dashboard. Net als bij andere EV’s vinden hier geen knoppen en schakelaars meer. Alles gaat via intuïtief te bedienen virtuele bedieningsknoppen met haptische feedback. Er zijn nog maar een paar fysieke knoppen, zoals de start-/stopknop, de bedieningstoetsen van de airconditioning en de knop om het display te bedienen.

Handsfree rijden met ProPILOT 2.0

De Nissan Ariya Concept krijgt de meest recente versie van het ProPILOT 2.0 rijassistentiesysteem. Dit systeem ondersteunt samen met het navigatiesysteem het rijden op snelwegen. Het laat de auto zelfstandig via een geplande route over de snelweg, van oprit tot afrit, rijden. Het is het eerste rijassistentiesysteem dat een navigatieroute volgt en de bestuurder in staat stelt te rijden zonder het stuur aan te raken. Door bijvoorbeeld de afwezigheid van GPS-ontvangst in tunnels zitten er natuurlijk nog wel wat haken en ogen aan dat handsfree rijden. Wanneer handsfree rijden niet beschikbaar is waarschuwt het systeem zodat de bestuurder de besturing van het voertuig handmatig kan overnemen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven