zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsNIO ontkent geruchten over tweede golf ontslagen, maar er zijn uitdagingen

  NIO ontkent geruchten over tweede golf ontslagen, maar er zijn uitdagingen

  NIO, het Chinese merk dat we vooral kennen van de assistent NOMI, ontkent geruchten over een tweede golf van ontslagen die circuleren op sociale media. Dit nieuws komt op een moment dat verschillende EV-producenten recentelijk plannen hebben aangekondigd om terug te schalen.

  In november vorig jaar kondigde NIO al aan dat het zijn personeelsbestand met 10% zou inkrimpen te midden van “felle concurrentie“. CEO William Li verklaarde destijds dat NIO dubbele en inefficiënte banen tegen het licht zou houden. Bovendien werden projecten die naar verwachting de komende drie jaar geen winst zouden genereren, uitgesteld of weggelaten uit de plannen. “Dit is een moeilijke maar noodzakelijke beslissing tegen felle concurrentie,” zei Li destijds, eraan toevoegend: “Onze reis is een marathon op een modderige baan.”

  Prijsverlaging moet tij keren

  Deze beslissing tot personeelsinkrimping volgde op een jaar waarin marktleiders zoals Tesla en BYD agressief prijzen verlagen. In Nederland ging NIO niet mee in deze trend. Iets wat ze naar eigen zeggen overigens ook niet van plan zijn, daar NIO zich richt op de bovenkant van het segment en dus nadrukkelijk de concurrentie zoekt met BMW en Mercedes.

  Nadat berichten over een ontslagronde begonnen te circuleren, heeft NIO hierop gereageerd. De geruchten werden gestart door buitenlandse bloggers en vonden hun weg naar Chinese sociale media. De geruchten beweerden dat NIO bezig was met het implementeren van een nieuwe ronde van ontslagen, vanwege dalende verkopen en toenemende concurrentie. Li verklaarde echter dat hij niet op de hoogte was van de situatie. NIO Nederland zelf geeft ook aan dat er van deze geruchten niets klopt en dat er dus niet nog een ronde van ontslagen zullen volgen.
  De auto’s van Nio zijn nu officieel ook in Nederland te koop

  Tesla en Rivian schrappen banen

  Toenemende concurrentie en hogere rentetarieven maken het moeilijker voor EV-producenten om te concurreren. Verschillende autofabrikanten hebben plannen aangekondigd om hun personeelsbestand te verminderen of terug te schalen. Rivian bijvoorbeeld kondigde plannen aan om nog eens 1% van de banen te schrappen, nadat het in februari al 10% van de salarisadministratie had ontslagen. Tesla onthulde deze week ook dat het zijn wereldwijde personeelsbestand met meer dan 10% zou verminderen.

  Aandelen in zwaar weer

  Ondertussen lieten de verkoopcijfers van NIO een opleving zien in maart, mede dankzij de lancering van nieuwe modellen. NIO leverde wereldwijd 11.866 voertuigen in maart, het hoogste maandelijkse totaal in 2024, voor een totaal van 30.053 in het eerste kwartaal. NIO overtrof de verwachtingen nadat het de leveringsprognoses had bijgesteld. Vernieuwde modellen zoals de 2024 ES8, ES6, EC6 en ET5T droegen bij aan deze groei. De EV-producent verwacht dat deze trend zal aanhouden in het tweede kwartaal.

  De aandelen van NIO (NYSE: NIO) zijn dit jaar met meer dan 50% gedaald, aangezien de EV-sector in een neerwaartse trend is beland. NIO-aandelen staan meer dan 90% lager dan het hoogste niveau ooit van meer dan €50, dat in februari 2021 werd bereikt.

  Tekst: Arjan Hordijk

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos