vrijdag, 29 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsNio introduceert met de ET5 nu ook een middenklasse sedan

    Nio introduceert met de ET5 nu ook een middenklasse sedan

    De Chinese startup Nio boekt al heel aardige successen op zijn thuismarkt en stelt nu ook zijn vijfde model voor. Met de nieuwe ET5 introduceert Nio, dat bezig is met zijn intrede op de Europese markt, een middelgrote sedan die je zou kunnen beschouwen als een concurrent van de populaire Tesla Model 3.

    Het Chinese bedrijf kreeg mede bekendheid door de verwisselbare accu’s van de elektrische auto’s. Nio wil in de toekomst ook voet aan de grond krijgen in Europa. De verkoop in Noorwegen is inmiddels gestart. De verdere Europese expansie is gepland vanaf 2022. Bij de presentatie van de ET5 bevestigde Nio namelijk ook haar voornemen om volgend jaar van start te gaan in Nederland, alsmede Duitsland, Denemarken en Zweden. Tegen 2025 wil Nio wereldwijd in meer dan 25 landen en regio’s aanwezig zijn.

    Klant staat centraal

    Naast zijn elektrische auto’s brengt Nio ook zijn verkoopconcept naar Europa. De fabrikant wil ook zowel in China als in Europa een community opbouwen waarin klanten en het bedrijf nauw met elkaar in contact staan. De Chinezen stellen de klant dan ook in het middelpunt van hun inspanningen. Het verkoopconcept van de Chinese autofabrikant omvat onder anderen “Nio House” flagship stores alsmede kleinere “Nio Space” locaties. Ook heeft Nio accuwisselstations, “Battery-as-a-Service” abonnementsmodellen en verschillende andere diensten.

    Nio ET5

    De eerste modellen van Nio waren (cross-over) SUV’s. Eerder dit jaar introduceerde Nio ook zijn eerste sedan. Die ET7 komt qua formaat en prestaties enigszins in de buurt van de – hoe kan het ook anders – de Tesla Model S. Met de ET5 zoekt men het in de middenklasse, waarbij men de kopers een sportief rijdende auto met een flinke actieradius voorschotelt. Nio zegt dat het nieuwe model vierwielaandrijving krijgt, waarbij de twee motoren samen een vermogen van 360 kW leveren. Daarmee komt hij vlot uit de startblokken, men spreekt over een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 4,3 seconden.

    Nio vertrouwt hierbij op de vaak gebruikte combinatie van een inductiemotor op de voorwielen (150 kW) en een motor met een permanente magneet op de achterwielen (210 kW). Dat betekent dat de voorwielen alleen worden aangedreven wanneer dat nodig is. Dit omdat inductiemotoren gemakkelijk spanningsloos kunnen worden gemaakt en dan minimale weerstandsverliezen hebben.

    Actieradius

    Mede dankzij de lage cW-waarde van slechts 0,24 heeft de Nio ET5 met het kleinste 75 kWh accupakket al een actieradius van 550 kilometer. Volgens de Chinese CLTC (China Light-Duty Vehicle Test Cycle) rijcyclus wel te verstaan. De actieradius volgens de WLTP-cyclus zou wel eens een stuk lager kunnen zijn. Die 550 kilometer is dan ook aardig wat minder dan de 616 kilometer die de Tesla Model 3 Long Range volgens de CLTC-cyclus haalt. Er komt overigens ook een versie met een 100 kWh accupakket waarmee een CLTC-actieradius van meer dan 700 kilometer mogelijk moet zijn. Bovendien staat er een nog groter accupakket op de planning, van maar liefst 150 kWh. Daarmee bedraagt de actieradius zelfs meer dan 1000 kilometer. Maar, zoals gezegd: die Chinese norm is nogal optimistisch.

    Autonomous Driving-as-a-Service

    In het interieur zien we dat de ET5 een relatief klein digitaal instrumentenpaneel heeft (10,2 inch). Centraal is er een verticaal geplaatst touchscreen met een diagonaal van 12,8 inch. De ET5 krijgt overigens ook een augmented reality-functie. Nio benadrukt ook de naadloze integratie van geavanceerde zelfrijtechnologie, in de vorm van het Nio Autonomous Driving (NAD) systeem. Dat omvat onder anderen een Lidar-sensor aan de voorzijde van het dak en kleine, naar achteren gerichte AD-camera’s voor de voorportieren. In China zullen de autonome functies door middel van een abonnement (ADaaS, Autonomous Driving-as-a-Service) beschikbaar zijn. Tijdens eventuele laad- en rustperiodes kan het interieur door middel van een speciale virtual reality-bril worden omgetoverd tot een grote bioscoopzaal.

    Prijzen

    De eerste leveringen van de Nio ET5 zijn gepland voor komend najaar. Dan is de thuismarkt aan de beurt, waar de ET5 verkrijgbaar zal zijn vanaf ongeveer 46.000 euro, waar nog wat subsidies vanaf gaan. Als je de accu via Battery-as-a-Service zou huren, ligt de aanschafprijs van de Nio ET5 zo’n 10 mille lager.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos