Nio SUV productie

Nio biedt gratis Power Swap aan. Paniekvoetbal?

Een van de meest spraakmakende Chinese startups is Nio. Een bedrijf dat niet alleen auto’s bouwt maar ook energie voor thuis en voor in de auto levert. De productie van de eerste Nio EV’s is amper opgestart en nu dienen de problemen zich al aan. Terugroepacties, ontslagen en nog meer.

Op bovenstaande foto van afgelopen juni ziet het er nog heel rooskleurig uit. De eerste exemplaren rollen van de band. De tijd dat men niet alleen investeerde maar ook de vruchten van de investeringen kan gaan plukken, is aangebroken. Zo leek het althans.

Terugroepacties en ontslagen

De realiteit was dat er vanwege brandgevaar een grote terugroepactie van de NIO ES8 moest worden uitgevoerd, dat oprichter Jack Cheng zich uit het bedrijf terugtrok en dat men zich terug moest trekken uit de Formule E. Bovendien verdwijnen er de komende maand zo’n 1200 arbeidsplaatsen en komen de investeerders in opstand omdat Nio de bouw van een fabriek af heeft geblazen en hen ook te rooskleurige vooruitzichten over de Chinese subsidies had voorgespiegeld.

Power Swap

Dat nieuws schrikt de potentiële kopers uiteraard wel een beetje af. Om toch nog zoveel mogelijk auto’s te kunnen verkopen heeft men besloten om de kopers en huidige eigenaren gratis Power Swaps aan te bieden. Een Power Swap houdt in dat je de (bijna) lege accu van een Nio binnen drie minuten komt omwisselen voor een volle. Dit gebeurt in een Power Swap Station en kostte normaal gesproken ongeveer 25 euro per omgewisselde accu. Uiteraard is het aantal Power Swap Stations bepalend of er wel eentje in de buurt is om je accu om te wisselen. Anders ben je nog steeds afhankelijk van de (snel)lader. Vorig jaar had Nio zo’n 80 Power Swap Stations in de voornaamste Chinese steden en langs invalswegen en snelwegen. Voor volgend jaar zijn er 1100 gepland. De vraag is natuurlijk of dat geplande aantal gezien de huidige malaise wel gehaald gaat worden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven