Nikola Tre elektrische truck (ook waterstof)

Nikola Tre gaat volgend jaar in Ulm in productie

Nikola Motors wil zijn waterstoftrucks ook in Europa op de markt brengen. Daarom heeft de Amerikaanse startup samen met Iveco en de aandrijvingsspecialist FPT Industrial een joint venture opgericht. Deze heeft aangekondigd dat men de Nikola Tre volgend jaar in het Duitse Ulm zal bouwen.

‘Tre eerst elektrisch, later ook op waterstof’

Iveco en FPT Industrial hebben in het kader van de samenwerking met Nikola Motor samen 250 miljoen dollar geïnvesteerd in Nikola Motors. De kern van de samenwerking is de door Nikola Motor voor de Europese markt ontwikkelde heavy-duty truck Tre. Eerst zal men een model met een ‘normale’ volledig elektrische aandrijving uitbrengen. Later volgt ook een versie met een brandstofcel om de actieradius te vergroten.

Strategische ligging

“Onze Europese joint venture met Nikola en de aankondiging van vandaag is een duidelijk bewijs dat het emissievrije langeafstandsvervoer onderweg is en concrete milieuvoordelen oplevert voor het Europese vrachtvervoer”, aldus Hubertus Mühlhäuser, CEO van CNH Industrial. “De beslissing om de Nikola Tre in Ulm te bouwen – een expertisecentrum voor de ontwikkeling van zware vrachtwagens – onderstreept de strategische ligging van de locatie in het hart van de Duitse brandstofceltechnologiecluster.

‘wereld is klaar voor emissievrij vrachtvervoer’

De Tre, ontwikkeld in samenwerking met Bosch en Mahle, is de modernste zware vrachtwagen ter wereld en zal de standaard zetten voor emissievrije vrachtwagens “nu en in de toekomst”, zegt Nikola-Motor oprichter en CEO Trevor Milton. “De wereld is klaar voor emissievrij vrachtvervoer. De joint venture tussen Nikola en Iveco zal de eerste zijn om te leveren. Ik kijk er naar uit om de eerste voertuigen van de assemblagelijn te zien rollen.”

Nikola Tre op nieuw Iveco-platform

Men gaat de Nikola Tre bouwen op een nieuw platform van Iveco, waarop Nikola’s aandrijftechniek, besturing en infotainment is geïntegreerd. Om een snelle verhoging van de productie mogelijk te maken, zal de fabriek in Ulm worden bevoorraad met modules van de Spaanse productievestigingen van Iveco.

Prototypes in september, productie volgend jaar

De eerste prototypes van de elektrische versie van de Tre zullen op de IAA 2020 in september worden getoond. De productie zal in het eerste kwartaal van 2021 van start gaan. Aansluitend gaan Nikola en Iveco de Tre ook de versie met brandstofcellen testen. De marktintroductie van deze versie is gepland voor 2023.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven